Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
10.55

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

Natisni članek

Nato Rusija Nemčija

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 10.55

3 mesece, 2 tedna

Tajni dokumenti: nemška vojska se pripravlja na Natovo vojno z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29
nemška vojska | Zveza Nato bi po kriznih zasedanjih v začetku leta 2025 kot odziv na rusko grožnjo na svoje vzhodno krilo maja 2025 poslala 300 tisoč vojakov, od tega 30 tisoč pripadnikov nemške vojske. Kako bi se zadeve odvijale naprej, scenarij ne predvideva. | Foto Shutterstock

Zveza Nato bi po kriznih zasedanjih v začetku leta 2025 kot odziv na rusko grožnjo na svoje vzhodno krilo maja 2025 poslala 300 tisoč vojakov, od tega 30 tisoč pripadnikov nemške vojske. Kako bi se zadeve odvijale naprej, scenarij ne predvideva.

Foto: Shutterstock

Nemška vojska se pripravlja na oboroženi spopad z Rusijo, je razvidno iz tajnih dokumentov, ki jih je pridobil nemški Bild. Kot izhaja iz dokumentov, bi se eskalacija med zvezo Nato in Rusijo lahko začela že februarja z dodatno mobilizacijo ruskih vojakov za boje v Ukrajini. 

Gre za vadbeni scenarij nemške vojske, ki predvideva časovnico in posamezne poteze, ki bi jih moral Nato potegniti kot odziv na ravnanje ruskega diktatorja Vladimirja Putina. 

Ukrajina
Novice Zlovešča novoletna "voščila" okrutnih diktatorjev

Kaj predvideva scenarij?

Glede na scenarij bi lahko Rusija za izvedbo nove ofenzive v Ukrajini že februarja sprožila mobilizacijo 200 tisoč novih vojakov. Zaradi zmanjšanja zahodne podpore Ukrajini bi bila ofenziva lahko uspešna, kar bi spodbudilo okrepljene skrivne ruske hibridne napade na zahodne države, nadaljevalo pa bi se s podpihovanjem napetosti med ruskimi manjšinami in večinskim prebivalstvom v baltskih državah.

To bi lahko Rusija izkoristila kot izgovor za izvedbo vojaških vaj na zahodu Rusije in Belorusije. Sledilo bi kopičenje vojske na meji s Poljsko in Litvo ter selitev raketnih sistemov v rusko enklavo Kaliningrad. Rusija bi nato lahko sprovocirala spopade na meji s Poljsko, nato pa novembra 2024, v času volitev v ZDA, morebiti celo napadla Poljsko. 

Zveza Nato bi po kriznih zasedanjih v začetku leta 2025 kot odziv na rusko grožnjo na svoje vzhodno krilo maja 2025 poslala 300 tisoč vojakov, od tega 30 tisoč pripadnikov nemške vojske. Kako bi se zadeve odvijale naprej, scenarij ne predvideva.

Nemška vlada razmišlja o uvedbi delne vojaške obveznosti po švedskem modelu

Zaradi pomanjkanja osebja v nemški vojski nemški obrambni minister Boris Pistorius (SPD) sicer premišljuje o uvedbi tako imenovanega švedskega naborniškega modela. Po tem modelu so vsi vojaško sposobni moški in ženske primerni za vpoklic, a jih na koncu izberejo le nekaj. V letih 2018 in 2019 so na primer na vojaško služenje vpoklicali po štiri tisoč fantov in deklet (85 odstotkov je bilo fantov).

"Ali bi bilo kaj takega mogoče tudi v Nemčiji, je del teh premislekov," je Pistorius decembra povedal za Welt am Sonntag. Minister preučuje vse možnosti. "A vsak model, ne glede na to, kateri, potrebuje tudi politično večino," je dejal. 

V Nemčiji so leta 2011 po 55 letih odpravili obvezno služenje vojaškega roka. Kmalu po nastopu funkcije je nemški obrambni minister Boris Pistorius odpravo obveznega služenja označil za napako, ki je ni mogoče hitro popraviti. 

Pred vojno svarijo tudi na Švedskem

V luči ruske okupacije Ukrajine ter spopadov med Izraelom in teroristično organizacijo Hamas medtem švedske oblasti državljane pozivajo, naj bodo pripravljeni na najhujše, poroča Newsweek.

"Naj povem jasno in odkrito, na Švedskem lahko pride do vojne," je v začetku januarja na konferenci v kraju Sälen dejal švedski minister za civilno obrambo Carl-Oskar Bohlin. Vrhovni poveljnik švedske vojske Micael Bydén in obrambni minister Pål Jonson sta njegovim besedam pritrdila.

"Tudi Ukrajinci menili, da so njihovi spori z Rusi stvar preteklosti"

"Za državo, ki je zadnjih 210 let živela v miru, je ideja, da gre za nespremenljivo konstanto, zelo priročna," je v svojem govoru dejal švedski minister za civilno obrambo Carl-Oskar Bohlin in dodal: "A udobnost takšnih zaključkov je postala nevarnejša kot kadarkoli do zdaj. Mnogi so to rekli že pred menoj, a naj to uradno storim še sam, jasno in odkrito, na Švedskem lahko pride do vojne."

Kot je kasneje pojasnil minister, s svojimi besedami ni želel sprožiti strahu, ampak zavedanje stanja. Poudaril je, da so tudi Ukrajinci menili, da so njihovi spori z Rusi stvar preteklosti, dokler se predsednik Vladimir Putin ni odločil za okupacijo Krima in nato še za invazijo na celotno državo.

Švedska vojakinja
Novice Panika na Švedskem: strah pred vojno vedno večji

Velika Britanija bo na Natove vaje napotila 20.000 pripadnikov
Velika Britanija bo na Natove vojaške vaje z imenom Steadfast Defender napotila približno 20.000 pripadnikov oboroženih sil, je danes napovedal britanski obrambni minister Grant Shapps. Po njegovih besedah bo to največja napotitev britanskih vojakov na misijo pod okriljem zavezništva v zadnjih štirih desetletjih, poroča STA.

"Današnja zveza Nato je večja kot kdaj koli prej, a so tudi izzivi večji," je v obsežnem govoru v Londonu dejal Shapps in opozoril, da se mednarodni red sooča z vse večjimi nevarnostmi, vključno z grožnjo, ki jo Natu predstavlja Rusija. V luči tega je napovedal, da bo Velika Britanija na nove Natove vaje poslala približno 20.000 vojakov.

"Smo v novi dobi in moramo biti pripravljeni odvračati naše sovražnike, voditi naše zaveznike in braniti naš narod, kadarkoli je to potrebno," je poudaril britanski minister in ocenil, da so nasprotniki zveze Nato dandanes med seboj bolj povezani kot kdajkoli prej.

Britanski kontingent bo med drugim vključeval bojna in nadzorna letala, najnaprednejše vojaške ladje in podmornice ter paleto drugih zmogljivosti, vključno s silami za specialno delovanje.

Do napovedi največje napotitve britanskih oboroženih sil na vaje Nata v zadnjih štirih desetletjih prihaja po tem, ko je britanski premier Rishi Sunak ob obisku v Kijevu minuli teden Ukrajini zagotovil novo vojaško pomoč v višini 2,9 milijarde evrov.

Vaje Steadfast Defender bodo potekale po Evropi in bodo največje Natove vaje po koncu hladne vojne. Na njih bo skupno sodelovalo več kot 40.000 vojakov iz 31 članic zavezništva ter Švedske, ki je kandidatka za članstvo v Natu.

švedska vojska
Novice Švedske oblasti svarijo državljane: Stanje je resno. Pripravite se na vojno.
Vladimir Putin
Novice Putin surovo kaznoval srbske plačance
Lev Rubinstein
Novice Umrl še en Putinov sovražnik, povozil ga je avtomobil
Maria Vorontsova
Novice Putinova hči v intervjuju: Za nas je največja vrednota človeško življenje
Vladimir Khavinson
Novice Umrl Putinov "guru", ki naj bi razvozlal skrivnost, kako živeti 110 let
Vladimir Putin, G20
Novice Putin podelil državljanstvo obtoženemu vojnih zločinov v BiH

 

Ne spreglejte