Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2012,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 7. 2012, 8.12

8 let

Napad na izraelske turiste izvedel samomorilski napadalec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sredin bombni napad na avtobus z izraelskimi turisti v Bolgariji, v katerem je umrlo sedem ljudi, je izvedel samomorilski napadalec, je danes sporočil bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov.

Moški, čigar identiteta ni znana, je v napadu umrl, pri sebi pa je imel ponarejeno vozniško dovoljenje ameriške zvezne države Michigan.

Umrlo je pet Izraelcev in bolgarski voznik avtobusa V eksploziji podtaknjene bombe na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega kraja Burgas je ob samomorilskem napadalcu umrlo pet Izraelcev in bolgarski voznik avtobusa.

V napadu je bilo ranjenih najmanj 31 Izraelcev, vsi pa so v bolnišnicah. Po podatkih izraelskega zunanjega ministrstva imajo trije hude poškodbe.

Napadalec je deloval kot turist Cvetanov je še dejal, da je domnevnega samomorilskega napadalca posnela varnostna kamera blizu avtobusa skoraj eno uro pred napadom. Kot je dejal, je bil oblečen v kratke hlače in je deloval kot turist, svoj nahrbtnik pa je odložil v del prtljažnika avtobusa, kjer je nato odjeknila eksplozija.

Iz Izraela so medtem v Burgas prispeli izraelski reševalci, zdravniki, specializirani za žrtve atentatov, ter diplomati.

Eksplozija na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega mesta Burgas je odjeknila, ko so se vanj vkrcali izraelski turisti, ki so prispeli s čarterskim poletom iz Tel Aviva. Avtobus naj bi jih odpeljal v letoviško mesto severno od Burgasa.

Letališče so že odprli Letališče, ki so ga po napadu zaprli, so danes ponovno odprli. Cvetanov je ob tem sporočil, da so varnostni pregled letališča končali ob 14. uri, nato pa so tudi očistili celoten teren.

Po zaprtju letališča v Burgasu so vse letalske polete preusmerili v bližnje mesto Varna.

To je najbolj smrtonosen napad na Izraelce v tujini po letu 2004.

Netanjahu: Teroristična ofenziva Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v sredo odgovornost za napad pripisal Iranu, ki ga je obtožil za "teroristično ofenzivo". Sovpadal je namreč z 18. obletnico napada na judovski center v Buenos Airesu, v katerem je bilo leta 1994 ubitih 85 ljudi. Argentinsko tožilstvo je mnenja, da je za tem napadom stal Iran.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je na izraelskem radiu dejal, da se Izrael sooča s svetovnim valom terorizma po naročilu Irana. Po njegovih besedah je napad v Bolgariji izvedel pripadnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah po naročilu Irana.

Iran je obtožbe zanikal kot neutemeljene Iran je obtožbe o vpletenosti v napad zanikal kot neutemeljene. Izrael, "ki je odgovoren za teroristična dejanja v Libanonu, Palestini in proti iranskim jedrskim znanstvenikom", je tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast obtožil za neutemeljene obtožbe, da bi "pozabil na svojo teroristično naravo". Izrazil pa je odločno obsodbo "vseh terorističnih dejanj".

MZZ: Slovenija teroristični napad ostro obsoja Napad je bil deležen številnih obsodb v svetu. Danes so ga obsodili tudi na zunanjem ministrstvu v Ljubljani. Kot so navedli na spletni strani MZZ, Slovenija teroristični napad ostro obsoja ter poziva k razkritju in obsodbi storilcev.

Dodali so, da so najvišji predstavniki države izraelskemu političnemu vodstvu posredovali sožalne brzojavke, Slovenija pa izraža globoko sožalje družinam in svojcem umrlih nedolžnih civilistov in upa, da bodo ranjeni čim prej okrevali.

Ne spreglejte