Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 7. 2021,
15.55

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Avstrija

Četrtek, 22. 7. 2021, 15.55

2 leti, 9 mesecev

V Avstriji najvišje številke po maju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Avstrija covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 452 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od konca maja. Umrl je en covidni bolnik, v bolnišnicah pa se trenutno zdravita 102 covidna bolnika, od tega jih je 26 na intenzivnem oddelku. V državi trenutno ne razmišljajo o zaostritvi ukrepov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

06:41

Izrael

06:39

Italija

  • 06:41

    Izrael

    Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom v Izraelu znova uvajajo sistem t. i. zelenega covidnega potrdila, je danes sklenila vladna skupina, zadolžena za boj proti pandemiji.

    To med drugim pomeni, da bo udeležba na dogodkih z več kot sto udeleženci dovoljena le tistim osebam, starejšim od 12 let, ki lahko dokažejo, da so cepljeni proti covidu-19, so ga preboleli ali da so bili negativni na testu. To pravilo bo med drugim veljalo tako za športne kot kulturne dogodke ter za telovadnice, restavracije, konference, turistične objekte ter verske objekte.

    Nove omejitve se obetajo še v letalskemu prometu, saj bodo morali tudi cepljeni potniki po prihodu v Izrael v karanteno, dokler ne prejmejo negativnega izvida testa na novi koronavirus. Necepljeni potniki bodo morali v karanteno za sedem dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Seznam t. i. rdečih držav, iz katerih so prihodi možni le ob posebnem dovoljenju, se širi, med drugim na Veliko Britanijo, Gruzijo, Ciper in Turčijo.

    Nova pravila mora sicer pred uveljavitvijo potrdili še celotna vlada, nakar bodo predvidoma naslednji teden začela veljati.

    Od 8. avgusta bodo morali poleg tega tisti, ki se ne želijo cepiti, teste na novi koronavirus plačevati sami. Z vsaj enim odmerkom je cepljenih 62 odstotkov prebivalcev.

    Dnevni porast okužb v Izraelu je nedavno presegel tisoč, zaradi česar oblasti postopoma znova sprejemajo strožje omejitve. Tako je znova obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

  • 06:39

    Italija

    V Italiji bo od 6. avgusta za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije, ter na množične dogodke potrebno covidno potrdilo, je zvečer sklenila vlada premierja Maria Draghija. 

    "Covidno potrdilo je instrument, ki bo Italijanom omogočil, da nadaljujejo svoje običajno življenje ob zagotovilu, da se ne bodo znašli med okuženimi," je po seji vlade na novinarski konferenci dejal Draghi, ki je vse prebivalce pozval, naj se cepijo.

    Potrdilo bo potrebno za vstop v gostinske lokalne, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, v igralnice, na bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese.

    Diskoteke bo nadaljnjega ostajajo zaprte, je sklenila vlada, ki pa bo temu sektorju finančno pomagala.

    Covidno potrdilo bodo Italijani lahko dobili že po prvem odmerku cepiva, prav tako ga bodo dobili tisti, ki so covid preboleli, in tisti, ki imajo največ 48 ur star negativen test.

    Uvedbi covidnega potrdila je v vladi najbolj nasprotoval vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

    V Italiji se sicer število okuženih znova zvišuje, danes so zabeležili dobrih 5.000 primerov okužb.

Trenutno imajo nekaj več kot 4.200 aktivnih primerov, še pred enim tednom jih je bilo manj kot 2.700. Sedemdnevna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev je trenutno 28,3, precej višja je z 72,8 sicer na Solnograškem. Pri naših severnih sosedih je covid-19 skupno terjal 10.730 življenj.

V državi se je najmanj enkrat cepilo skoraj 5,2 milijona ljudi, v celoti pa je zaščitenih skoraj 4,2 milijona ljudi, kar predstavlja 46,8 odstotka prebivalcev.

Strokovna ekipa predstavnikov ministrstev in dežel zaenkrat ne načrtuje zaostritve ukrepov, je izvedela APA od virov na ministrstvu za zdravje. Zaostritev ukrepov je sicer predlagalo ministrstvo za zdravje. Med drugim je bil na mizi predlog obveznega PCR-testa ob vrnitvi v Avstrijo.

Podgora Dalmacija plaža
Novice Plenković: V Dalmaciji bomo zaostrili ukrepe
Ne spreglejte