Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 14.16

8 let

Najskromnejši predsednik na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne le da je Urugvaj prva država na svetu, ki je legalizirala marihuano, je tudi država z najskromnejšim predsednikom na svetu - svojo rezidenco je spremenil v zavetišče za brezdomce.

"Zaslužim več, kot potrebujem," je pred kratkim za Al Džaziro dejal José Mujica, urugvajski predsednik. Devetdeset odstotkov od 7.500 evrov vredne predsedniške plače podari dobrodelnim ustanovam. Predsedniško palačo je spremenil v zavetišče za brezdomce. S svojim videzom, ki bolj spominja na proletarskega dedka na vasi, je 78-letni urugvajski predsednik Pepe, kot ga kličejo prijatelji, gotovo eden najzanimivejših voditeljev na svetu.

Gverilski Robin Hood José Mujica je predsednik Urugvaja postal leta 2009. Svojo predsedniško pot je začel z izjavo, da se kljub vsej šminki svet ne bo spremenil. In takoj je zavzel politično držo leve sredine, bližje nekdanjemu brazilskemu predsedniku Luli Da Silvi in čilski predsednici Michelle Bachelet kot pa venezuelski chavezovski politični smeri.

Mucija, ki ima italijansko-katalonske korenine, je bil v 70. letih znan kot gverilski Robin Hood, ko je kot član in vodja revolucionarnega levičarskega gibanja Tupamaros ropal tovornjake in banke ter hrano in denar delil revnim. Prvič je bil aretiran leta 1970, a je kmalu v drznem begu pobegnil iz ječe.

Znova so ga aretirali leta 1972, takrat je v zaporu preživel 14 let, od tega dve leti v samici na dnu vodnjaka. Pravi, da se je v tem času pogovarjal le z žabami. Leta 1985 so z amnestijo osvobodili vse gverilce in Mujica je bil spet svoboden. V mnogočem je zaslužen, da so nekdanji gverilci Tupamarosi postali politična stranka. V živo je srečal tako Che Guevaro kot Mao Cetunga. Leta 1994 je postal poslanec, v službo v parlament se je vozil z vespo, kar je nadaljeval tudi leta 2005, ko je postal minister za kmetijstvo.

Na kmetiji goji krizanteme Prav nič se ni spremenil niti kot predsednik. Živi na majhni ženini kmetiji, kjer z ženo, tudi nekdanjo gverilko in zdaj predsednico urugvajskega kongresa, gojita krizanteme, družbo pa jima dela trinogi pes Manuela. Nosi ponošena oblačila, vodo na kmetiji ima speljano iz vodnjaka.

Ko je leta 2010 oddal poročilo o svojem premoženjskem stanju, je to znašalo dobrih tisoč evrov – toliko je bil vreden hrošč iz leta 1987. Letos je k svojemu bogastvu dodal polovico ženine posesti in nov traktor, tako da je v poročilu zapisano, da ima za 120 tisoč evrov premoženja. "To je stvar svobode," je o svojem premoženju dejal za BBC. "Če nimaš veliko dobrin, ti ni treba veliko delati, da jih vzdržuješ, tako nisi suženj dobrin, temveč imaš več časa zase."

Edini znak, da v hiši živi predsednik, sta dva policista, ki postopata po vrtu. "Če bi komu rekel, naj živi kot jaz, bi me verjetno ubil," se je pošalil med intervjujem za britanski Independant. "Moj način življenje odseva moje življenje: leta in leta sem bil srečen, že če sem imel le blazino."

Kritik potrošništva Ponosen je na svojo državo, za katero meni, da je "zadnji otok na svetu norih ljudi". Njegovo politično prepričanje je Urugvaj spremenilo v najbolj socialno-liberalno južnoameriško državo. Dovoljeni so istospolne poroke, splav in kajenje marihuane, otrokom brezplačno delijo računalnike, cene osnovnih živil so državno določene.

Ena izmed stvari, ki ga na svetu najbolj jezi, je potrošništvo. "Zdi se, da smo bili rojeni le za potrošništvo. Ko več ne zapravljamo, smo zafrustrirani in se nam zdi, da smo revni," je dejal v intervjuju za Al Džaziro. Je hud kritik kapitala in kratkovidnih politikov. Zagovarja trajnostni razvoj, obnovljive vire energije, v njegovi vladi pa morajo dosledno reciklirati. "Zgraditi morajo trajne stvari. A zdi se, da je to nerealno, saj živimo v dobi kopičenja in potrošnje."

Njegovi politični nasprotniki trdijo, da je le hipijevski nekdanji gverilec, ki si priljubljenost pridobiva z všečnimi izjavami. Trdijo, da vzpon urugvajskega gospodarstva ne vpliva na boljše javne službe, zdravstvo in šolstvo. Toda predsednik je kljub temu izjemno priljubljen: javnomnenjske raziskave mu nikoli ne pokažejo manj od 50-odstotne podpore.

Že zdaj pa se veseli konca predsedniškega mandata čez dve leti: z ženo – poročila sta se leta 2005 – želita posvojiti 30 revnih otrok in jim na svoji kmetiji omogočiti lepše življenje. Za to bo verjetno potreboval celotno predsedniško pokojnino.

Ne spreglejte