Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
7.29

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

pogajanja Gaza Palestina Izrael

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 7.29

3 tedne, 1 dan

Palestinci se ob umikanju izraelske vojske vračajo v Han Junis #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Več tisoč razseljenih Palestincev se je danes vrnilo na svoje domove v mestu Han Junis na jugu Gaze, potem ko so se izraelske sile v nedeljo začele umikati z juga enklave. Umik vojakov sicer ne pomeni konca vojne v Gazi, temveč je le del priprav na prihodnje misije vojske, vključno s kopensko z ofenzivo v Rafi, sporočajo izraelske oblasti.

Videoposnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, prikazujejo obsežno opustošenje v mestu Han Junis, uničene stavbe in ceste. Bolnišnica Al Amal ima porušenih več sten, zato ne obratuje več. Han Junis tako trenutno nima delujoče bolnišnice, poroča britanski BBC.

Han Junis | Foto: Reuters Foto: Reuters

Palestinci so se v Han Junis začeli vračati, potem ko je izraelska vojska v nedeljo napovedala drastično znižanje števila vojakov na jugu Gaze. Na območju bo ostala le ena brigada, medtem ko se prisotnost v preostalih delih enklave ne spreminja.

Kot je v nedeljo sporočil izraelski obrambni minister Joav Galant, so se izraelske enote umaknile, "da bi se pripravile na prihodnje misije, vključno z misijo v Rafi". Tiskovni predstavnik vojske pa je pred tem za BBC pojasnil, da se bodo vojaki umaknili z območja, ker je bila njihova naloga v Han Junisu zaključena.

Han Junis | Foto: Reuters Foto: Reuters Han Junis | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ob obsežni ofenzivi, ki jo Izrael vodi v Gazi in v kateri je bilo ubitih že več kot 33.000 ljudi, skoraj vsakodnevno poteka tudi obstreljevanje med izraelskimi silami in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je ponoči v zračnem napadu na jugu Libanona ubila enega od poveljnikov gibanja, še dva pripadnika skupine pa je ranila. Šlo naj bi za Alija Ahmeda Huseina, poveljnika elitne enote gibanja, imenovane Radvan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi naj bi dosegli napredek

Na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, ki potekajo v Kairu, so pri več spornih točkah dosegli bistven napredek, danes poroča egiptovski medij Al Kahera, ki se sklicuje na visoke vire pri egiptovskih oblasteh.

Glede na poročanje medija sta delegaciji tako Katarja kot Hamasa že zapustili Kairo in naj bi se v dveh dneh vrnili, da bi določili še zadnje pogoje dogovora. Ekipi ZDA in Izraela naj bi egiptovsko prestolnico zapustili v prihodnjih urah, v prihodnjih dveh dneh pa naj bi se še nadaljevali pogovori, navedbe medija povzema francoska tiskovna agencija AFP, piše STA.

Egipt, Katar in ZDA so že v preteklosti posredovali v pogajanjih med stranema, a pogovori niso prinesli napredka od novembra lani. Takrat je en teden veljala edina prekinitev ognja, strani sta si tudi izmenjali določeno število ujetnikov.

Pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so 7. oktobra vdrli v Izrael, ubili okoli 1.170 ljudi, še 250 pa jih zajeli. Izrael je v odzivu razglasil vojno stanje in s ciljem uničenja Hamasa sprožil ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih več kot 33 tisoč ljudi, večinoma žensk in otrok.

protest proti Natu
Novice Protestniki v Ljubljani opozarjali na genocid v Gazi
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: Izrael je le korak od zmage v vojni proti Hamasu
izraelska vojska
Novice Izraelska vojska se umika z južnega območja Gaze
protesti v Izraelu
Novice V Izraelu protestiralo sto tisoč ljudi. Tudi v Ljubljani napovedan shod v podporo Palestincem.
Gaza, izraelska vojska
Novice V Kairu ta konec tedna nova pogajanja
Ne spreglejte