Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2019,
17.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Bill Clinton Nato Kosovo Srbija

Sreda, 12. 6. 2019, 17.15

4 leta, 10 mesecev

Na Kosovu se spominjajo Natovega posredovanja, prišel tudi Bill Clinton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Bill Clinton | 20. obletnice začetka posredovanja Nata na Kosovu se je udeležil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. | Foto Reuters

20. obletnice začetka posredovanja Nata na Kosovu se je udeležil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

Foto: Reuters

Na Kosovu danes zaznamujejo 20. obletnico začetka posredovanja zveze Nato, s katerim so se končali oboroženi spopadi med srbskimi silami in kosovskimi Albanci. Slovesnosti se udeležujeta tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albrigt.

"Dobrodošli doma," je nekdanjemu ameriškemu predsedniku Billu Clintonu zaželel kosovski predsednik Hashim Thaci, ki je visokega gosta v torek odlikoval z redom svobode za njegov prispevek pri osvoboditvi Kosova. Po treh mesecih Natovega bombardiranja je takratni srbski voditelj Slobodan Milošević 10. junija 1999 ukazal umik srbskih sil s Kosova. Dva dni pozneje so tja vstopile Natove sile. Beograd pa je s tem izgubil nadzor nad avtonomno pokrajino.

kosovo policija
Novice Napetost na Kosovu: srbska vojska v bojni pripravljenosti #video

Clinton: V čast mi je, da sem vam stal ob strani v boju proti etničnemu čiščenju

"Rad imam to državo in vedno mi bo v veliko čast, da sem vam stal ob strani v boju proti etničnemu čiščenju in za svobodo," je dejal Clinton pred zbrano množico v središču Prištine, kjer so mu že postavili spomenik in po njem poimenovali ulico. Na Kosovu Clintona obožujejo, ker je bil naklonjen posredovanju, s katerim so se končali spopadi med srbskimi silami in kosovskimi Albanci. V dobro leto trajajočem konfliktu je bilo ubitih 13 tisoč ljudi.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in kosovski predsednik Hashim Thaci. | Foto: Reuters Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright in kosovski predsednik Hashim Thaci. Foto: Reuters

Kosovska pot od osvoboditve do državnosti je bila sicer vse prej kot enostavna. Beograd še vedno ne priznava samostojnosti Kosova, ki jo je Priština razglasila leta 2008, in preprečuje, da bi državo priznala vsa mednarodna skupnost. Medtem ko ima Kosovo podporo ZDA in večine zahodnih držav, Rusija in Kitajska ne priznavata njegove samostojnosti, zaradi česar se Priština ne more včlaniti v Združene narode.

Srečanje v Berlinu
Novice Thaci: Sprava v regiji bo mogoča, ko bosta Srbija in BiH priznali Kosovo

Vučić: Povzročili so veliko škodo, po kateri še vedno okrevamo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek posredovanje pred 20 leti označil za napad 19 najmočnejših držav na majhno državo, zavezano svobodi. "Povzročili so veliko škodo, po kateri še vedno okrevamo," je dodal srbski predsednik.

Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić pa je danes izjavil, da so Srbi na Kosovu "trpeč narod" in da 20 let po koncu Natove agresije še vedno niso bili kaznovani odgovorni za zločine nad Srbi in vsemi, ki niso privolili v teror Osvobodilne vojske Kosova.

Ne spreglejte