Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
19.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Angelika Mlinar Avstrija volitve

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 19.22

8 let

Mlinarjeva upa, da bo njena izvolitev pozitivna tudi za koroške Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Angelika Mlinar, ki je bila izvoljena v avstrijski zvezni parlament, je izrazila upanje, da bo njena izvolitev pozitivno vplivala tudi na slovensko manjšino.

Mlinarjeva je sicer prva koroška Slovenka, ki je bila izvoljena v nationalrat. Nastopila je na listi nove liberalne avstrijske stranke Neos.

Pred leti je bil kot prvi pripadnik koroških Slovencev v avstrijski zvezni parlament sicer izvoljen Karel Smolle, ki je bil zvezni poslanec do leta 1999.

Mlinarjeva, v preteklosti tudi generalna sekretarka ene od krovnih manjšinskih organizacij, Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), tudi upa, da bo lahko z izvolitvijo za zvezno poslanko "doprinesla svoj del, da bo narodna skupnost lahko samostojneje nastopala na političnem parketu" v Avstriji.

Okvir svojega dela pa tako vidi v demokraciji in Evropi Na vprašanje, čemu se bo posvetila v parlamentu, je odgovorila, da je o tem govoriti še nekoliko prezgodaj, je pa sama mednarodna pravnica in pravnica za človekove pravice, ki je dolgo delala tudi za Evropsko komisijo, širši okvir svojega dela pa tako vidi v demokraciji in Evropi.

Uspeh liberalne stranke Neos, ki je imela po njenih besedah v primerjavi z drugi strankami zelo majhen volilni proračun, deležna pa je bila tudi bojkota avstrijske državne televizije, je označila kot "senzacijo" in ga pripisala solidnemu delu ter solidnim kandidatom in kandidatkam stranke.

"Ponosna sem na volivke in volivce, da so pokazali pogum, kar je bil tudi naš slogan, da so se odločili za stranko, ki je niti ne poznajo točno. Prepričali smo jih v kombinaciji solidnega dela in solidnih kandidatov," je še dejala.

Težave in aktualne teme narodne skupnosti odslej z večjo težo? Mlinarjevi so za uspeh na volitvah čestitali tudi v NSKS, kjer ugotavljajo, da imajo koroški Slovenci z njeno izvolitvijo v avstrijskem parlamentu "avtentičen glas z najvišjo možno bazično demokratično legitimacijo".

Kot poudarjajo, se je Mlinarjeva vedno zavzemala za pravice narodne skupnosti ter njeno najboljšo možno zakonsko zaščito. Z njenim vstopom v najvišje avstrijsko zakonodajno telo bodo težave in aktualne teme narodne skupnosti brez dvoma dobile večjo težo - predvsem pa zelo izvirno interpretacijo, še dodajajo v NSKS.

Ne spreglejte