Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 1. 2015,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 18. 1. 2015, 15.44

8 let

Kje v Evropi so mogoči teroristični napadi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Belgiji naj bi napadli policiste, v Nemčiji železniške postaje, v Veliki Britaniji bi napadale ženske.

"Težko je, ker ni lahko izničiti vseh možnosti terorističnih napadov v Evropi," je za Sky News dejal direktor Europola Rob Wainwright: "Grožnja terorističnih napadov je zelo resen varnostni izziv. Ne moremo zagotoviti, da se napadi, podobnim tistim v Parizu, ne bodo več zgodili. Če bi to lahko storili, potem tudi napada v Parizu ne bi bilo."

V več državah so policija in obveščevalne službe na lovu za morebitnimi teroristi. Po navedbah CNN obveščevalci ocenjujejo, da v Evropi deluje 20 spečih terorističnih celic, v katerih naj bi delovalo od 120 do 180 ljudi. Evropska skupnost in obveščevalci z Bližnjega vzhoda so do zdaj ugotovili "neizbežno nevarnost" v Belgiji in "mogočo nevarnost" na Nizozemskem. Poleg teh držav so na vrhu nevarnosti za teroristične napade po navedbah Guardiana še Nemčija, Velika Britanija in Francija.

Belgija – morebitni prvi cilj

V Belgijo se je iz Sirije vrnilo 250 islamističnih borcev. Lani se je že zgodil incident, ko je Mehdi Nemmouche, ki naj bi bil džihadist, v bruseljskem judovskem muzeju ubil štiri ljudi. Nemmouche je bil sicer iz Francije, po vrnitvi iz Sirije pa so ga nadzorovali francoski policisti.

Poleg tega se je oktobra lani začel proces proti članom skupine Sharia4Belgium, ki so obtoženi, da so novačili mlade Belgijce za džihad.

V nedavnih aretacijah so odkrili, da so teroristi načrtovali napade na policiste.

Nizozemska – septembra odkrili speče celice

Poleg Belgije ima zelo visok odstotek nekdanjih borcev ISIS, ki so se že vrnili v domovino, tudi Nizozemska. Ocenjujejo, da jih je trenutno okoli 400.

Že septembra lani so dvignili raven nevarnosti, ko so odkrili skrite teroristične celice, ki so načrtovale napade. Obveščevalci menijo, da so nizozemske celice povezane z belgijskimi. Podobno kot Belgija je tudi Nizozemska zvišala stopnjo nevarnosti. Kot trdijo nizozemske oblasti, je nevarnost realna, a do zdaj niso našli nobenih indicev o mogočih napadih.

Francija – že lani trije napadi

Domnevajo, da se je v Francijo do zdaj vrnilo okoli 700 islamistov, a trenutno ni nobenih sodnih procesov proti njim. Poleg januarskega napada v Parizu so se lani zgodili še trije podobni napadi. Konec decembra je v mestu Dijon moški, ki je vzklikal Alah je velik, zapeljal med pešce na pločniku in ranil 11 ljudi.

Dan prej je nekdanji raper Bertrand Nzohabonayo z nožem napadel policijsko postajo v Toursu in ranil nekaj policistov. Med napadom so ga ustrelili. Konec avgusta je policija aretirala osumljenca alžirskega rodu iz Cannesa, ki je imel v stanovanju kilogram eksploziva TATP.

Nemčija – mogoči napadi na železniške postaje

Čeprav politiki v Nemčiji zagotavljajo, da niso zaznali neposrednih groženj terorističnih napadov v Nemčiji, so v policijski akciji preiskali 12 domov in mošej ter aretirali dve osebi, osumljeni rekrutiranja borcev v Siriji. Domnevajo, da je spečih celic še več. V mestu Wolfsburg preiskujejo 50 ljudi, za katere sumijo, da so člani speče celice teroristov.

Do zdaj se je v Nemčijo vrnilo 270 oseb, ki so se borile na strani islamistov. Trenutno potekata dva sodna procesa proti nekdanjim borcem v Siriji.

Po poročanju Der Spiegla, ki se sklicuje na obveščevalne vire, naj bi teroristi v Nemčiji načrtovali napade na železniške postaje v Berlinu in Dresdnu. Po navedbah APF so tuji obveščevalci prestregli komunikacijo med znanimi mednarodnimi džihadisti. Ti naj bi pripravljali napade na zborovanja organizacije Pagida, ki se bori proti "islamizaciji Evrope".

Nekaj dni po napadih v Parizu so v Hamburgu odvrgli zažigalne bombe na uredništvo časopisa Morgenpost, ki je objavil karikature francoskega časopisa. Policija je aretirala dva osumljenca.

V Spieglu navajajo tudi, da je obstajala povezava med napadalci na Charlie Hebdo in mogočimi nemškimi teroristi. Leta 2011 se je eden izmed bratov Kouachi srečal z nemškim operativcem Al Kaide, ki je pozneje umrl v bojih v Siriji. Kako razvejane so mreže terorističnih osumljencev, kaže tudi to, da so v Grčiji aretirali domnevne člane belgijskih spečih celic, v Bolgariji pa sodelavca pariških napadalcev.

Velika Britanija – potencialne napadalke ženske

V Veliko Britanijo se je do zdaj vrnilo 400 nekdanjih islamističnih borcev. Čeprav lani v Veliki Britaniji ni bilo terorističnih napadov, je lani novembra komisar Scotland Yarda Bernard Hogan-How dejal, da so preprečili štiri napade, ki naj bi se zgodili novembra. Oktobra lani se je začel proces proti Erolu Iscedalu, ki je obtožen organiziranja napadov na britanskih ulicah, njegovi tarči pa naj bi bila tudi nekdanji premier Tony Blair in njegova žena.

Časopis Observer je te dni poročal, da je Mednarodni center za raziskovanje radikalizma na Kings Collegeu v Londonu odkril celico tridesetih Britank, ki so odpotovale v Sirijo in se pridružile ISIS, zdaj pa ženske v Veliki Britaniji nagovarjajo k terorističnim napadom doma. Pozivajo jih z besedami, češ, če ne morete priti v Sirijo, delujte doma.

Ne spreglejte