Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
23. 9. 2017,
7.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

4

Natisni članek

Severna Koreja Kitajska Xi Jinping Donald Trump Kim Jong Un

Sobota, 23. 9. 2017, 7.37

6 let, 7 mesecev

Kitajski udarec za Severno Korejo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

4

Kitajska, nafta, sod, sodi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajska, najmočnejša izmed redkih zaveznic Severne Koreje, je precej okornila dobavo nafte režimu v Pjongjangu in napovedala, da bo od najbolj izolirane države na svetu prenehala kupovati tekstil.

Prepoved trgovanja s tekstilom bo vplivala na dohodek Pjongjanga - po nekaterih ocenah naj bi prepoved državo stala okoli 700 milijonov dolarjev na leto -, kitajski izvoz nafte v Severno Korejo pa je bil glavni vir te države za njene naftne proizvode.

Kitajska in Rusija sta sprva nasprotovali predlogu ZDA v Združenih narodih, da bi povsem prepovedal izvoz nafte v Severno Korejo, kasneje pa sta pristali na omejitev izvoza. Cene nafte so se v Severni Koreji v zadnjih dveh mesecih dvignile za 20 odstotkov.

Kim sprožil nov jedrski test?
Kitajski seizmografski center CENC je zaznal potres s 3,4 stopnjo na območju Severne Koreje kjer so nazadnje detonirali vodikovo bombo. Potres so zaznali na površju zemlje, kar dodatno kaže na to, da je potres pravzaprav eksplozija.

Pri današnjem potresu je najverjetneje šlo za popotresni sunek, ki je bil "posledica predhodnega dogodka", je dejal izvršni sekretar Mednarodne organizacije za popolno prepoved jedrskih poskusov (CTBTO) Lassina Zerbo. 

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi bilo torej tokratno tresenje tal posledica nedavnega jedrskega poskusa, ki ga je 3. septembra nekaj deset kilometrov proč od žarišča današnjega potresa izvedel Pjongjang, ne pa nov poskus.

Kitajska, ki jo vse bolj mineva potrpljenje z režimom v Pjongjangu, je sicer že v začetku letošnjega leta strogo omejila svoj uvoz premoga iz Severne Koreje.

Bolj oster odnos Kitajske do Severne Koreje sledi jedrskemu testu, ki ga je režim Kim Jong Una izvedel prejšnji mesec ter dogovoru predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovega kitajskega kolega Xi Jinpinga za "največjo mogočo okrepitev pritiska na Severno Korejo" z učinkovitim izvajanjem resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov.

V Pjongjangu so sicer v odzivu na dogovor Trumpa in Xija opozorili, da bodo strožje mednarodne sankcije le spodbudile Severno Korejo k pospešitvi jedrskega programa.

Iran preizkusil novo raketo srednjega dosega
Iranske oblasti so medtem sporočile, da so uspešno preizkusile novo raketo srednjega dosega. Iranska državna televizija je predvajala posnetek izstrelitve rakete Horamšar, ki jo je Iran prvič pokazal javnosti na petkovi vojaški paradi v Teheranu. Televizija je objavila tudi posnetek poleta rakete, posnetega na konici rakete.

Po navedbah iranskih oblasti doseg rakete Horamšar znaša 2000 kilometrov. Tako gre za raketo srednjega dosega, ki pa lahko vseeno doseže oporišča Izraela in ZDA v Perzijskem zalivu. Lahko nosi več konvencionalnih bojnih konic.

Iran je novo raketo srednjega dosega preizkusil le nekaj dni zatem, ko je predsednik ZDA Donald Trump v svojem nagovoru Generalne skupščine Združenih narodov dejal, da je dogovor o iranskem jedrskem programu, ki so ga lani z islamsko republiko sklenile svetovne sile, slab.

STA

Ne spreglejte