Aleksander Kolednik

Sreda,
15. 2. 2017,
9.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

8

Natisni članek

Kim Jong Un Donald Trump Bogomil Ferfila Severna Koreja

Sreda, 15. 2. 2017, 9.37

6 let, 7 mesecev

Kaj se dogaja v najbolj mračni državi na svetu, v kateri vlada obupna beda?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

8

Foto: Reuters

Prebivalci Severne Koreje so odrezani od informacij, zato tudi nimajo razlogov za upor. To je svetovni uspeh stalinističnega režima, pravi politolog Bogomil Ferfila.

Severna Koreja je v nedeljo izstrelila balistično raketo srednjega dosega, ki je sposobna nositi jedrsko konico. Raketa je končala v japonskem morju in ni povzročila škode. Analitiki menijo, da je šlo za severnokorejsko provokacijo, uperjeno proti novemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in japonskemu premierju Shinzu Abeju, ki sta se v času dogodka sestajata na Floridi. Oba sta izstrelitev rakete obsodila.

"To je prvi primer, ko je Trump reagiral predsedniško. Zelo mirno je sprejel vest, kar kaže na to, da zunanjo politiko prevzemajo v roke izkušeni kadri, to sta zunanji minister Rex Tillerson in obrambni minister James Mattis. To je zelo pozitivno, saj je ena največjih nevarnosti Trumpovega predsedovanja, da naredi kakšno neumnost na zunanjepolitičnem področju," pravi politolog Bogomil Ferfila.

Severnokorejski komunistični režim ima vse karte v svojih rokah, pravi politolog Bogomil Ferfila. | Foto: Klemen Korenjak Severnokorejski komunistični režim ima vse karte v svojih rokah, pravi politolog Bogomil Ferfila. Foto: Klemen Korenjak Noben ameriški predsednik ne upa napasti Severne Koreje

Po njegovih besedah se bo v odnosih med Severno Korejo, ZDA, Japonsko, Kitajsko in Južno Korejo v prihodnje bolj kot igra mišic odvijala igra živcev. "Oboroženo posredovanje je vedno možnost, a pri tem obstaja veliko neznank, še posebej za Južno Korejo. Verjetno bi v tem primeru prišlo tudi do uničenja južnokorejske prestolnice Seul, ki je od meje oddaljena nekaj deset kilometrov. Oboroženo posredovanje je zato poteza, ki si je noben ameriški predsednik ne upa potegniti," opozarja.

Kljub temu se, kot pravi, severnokorejski režim zaveda, da bi lahko postal v primeru, če bi se odpovedal jedrskemu orožju, tarča agresije, zato diktatorju Kim Jong Unu "ne pade na pamet, da bi se mu odrekel". 

Severna Koreja je raketo izstrelila iz mesta Kusong na severozahodu države. Šlo je za balistično raketo srednjega dosega in ne medcelinsko raketo, s kakršno je Pjongjang grozil v zadnjem času.  | Foto: Reuters Severna Koreja je raketo izstrelila iz mesta Kusong na severozahodu države. Šlo je za balistično raketo srednjega dosega in ne medcelinsko raketo, s kakršno je Pjongjang grozil v zadnjem času. Foto: Reuters

Uradni Seul pa je medtem danes potrdil, da je bil v Maleziji ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, ki sta ga domnevno zastrupili dve ženski.

"Načeloma ne vidim razloga, da bi ga Severni Korejci likvidirali, saj se ni zanimal za politiko, je pa večkrat nastopal v medijih in mogoče se je s kakšno neprimerno izjavo zameril polbratu. Druga možnost je, da so ga zaradi splošnih sovražnosti med državama likvidirali južnokorejski agenti, ki imajo na vesti nekaj takšnih umorov. Drugih možnosti ne vidim," pojasnjuje Ferfila.

Kakšna je politična situacija v Severni Koreji?

V zvezi s politično situacijo v Severni Koreji poudarja, da gre za zelo zaprto državo, iz katere ni praktično nobenih informacij. Od teh so odrezani tudi prebivalci Severne Koreje, zato tudi nimajo razlogov za upor, čeprav, kot pravi Ferfila, živijo v obupni bedi, kar je "svetovni uspeh stalinističnega režima".

"Tudi vojska se verjetno ne bo uprla, saj ima privilegiran položaj. Režim ima tako načeloma vse karte v rokah," je sklenil.