Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2017,
7.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

2

Natisni članek

umor Severna Koreja Kim Džong Un Kim Džong Nam

Sreda, 15. 2. 2017, 7.27

6 let, 6 mesecev

Kaj bo pokazala obdukcija umorjenega polbrata Kim Džong Una?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

2

Kim Džong Un

Južnokorejske oblasti so potrdile, da so v Maleziji ubili Kim Džong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Ubili naj bi ga severnokorejski plačanki, eno so malezijski policisti že prijeli.

"Naša vlada je prepričana, da je bil umorjeni Kim Džong Nam," je dejal predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev, ki je pristojno za odnose med Korejama.

Če se bo izkazalo, da za umorom stoji Pjongjang, bo to le potrdilo njihovo brutalno in nečloveško naravo, pa je dejal južnokorejski premier Hvang Kjo Ahn.

Kot je včeraj prva poročala južnokorejska televizija Chosun, se je 45-letni polbrat severnokorejskega voditelja v ponedeljek zgrudil na malezijskem letališču v Kuala Lumpurju in nato umrl med prevozom v bolnišnico.

Malezijska policija preučuje posnetke varnostnih kamer na letališču in poskuša ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo.

Kot je povedal predstavnik policije, je Kim pred vkrcanjem na letalo na Macao uslužbencu pri odhodu povedal, "da ga je nekdo od zadaj zgrabil za obraz in ga poškropil z neko tekočino. Prosil je za pomoč in takoj so ga poslali na kliniko na letališču. Takrat je tožil zaradi glavobola in je bil komaj pri zavesti."

Po prvih informacijah sta ga zastrupili neznani ženski, ki sta nato pobegnili s taksijem. Niso ju še identificirali, šlo pa naj bi za severnokorejski plačanki.

Malezijska policija je danes aretirala žensko z vietnamskim potnim listom, za katero sumijo, da je povezana z umorom, je poročanju tujih medijev sporočila krajevna policija.

Osumljenko so identificirali na podlagi fotografije, ki jo je pred tem objavila televizijska mreža CCTV.

Oblasti iz Pjongjanga naj bi že nekaj let želele usmrtiti voditeljevega polbrata, vendar je ves čas užival zaščito kitajskih oblasti, je po poročanju tujih medijev dejal direktor južnokorejske nacionalne varnostne službe Lee Bjung Ho.

Malezijska policija še ni potrdila identitete umorjenega

Malezijske oblasti še niso uradno potrdile identitete umorjenega, saj je potoval z dominikanskim potnim listom pod drugim imenom. Načelnik policije je potrdil le, da gre za Korejca, starega okoli 40 let.

Rezultati forenzične preiskave še niso znani, zato še ni uradno, da je bil umorjen. Danes bodo opravili obdukcijo trupla, kdaj bodo objavili ugotovitve, pa še ni znano, je sporočila malezijska policija.

Zagovornik reforme Severne Koreje

Kim Džong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Džong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Džong Un.

Kim Džong Nam je znan kot zagovornik reforme Severne Koreje, pred časom pa je za neki japonski časnik dejal, da nasprotuje prenosu oblasti po načelu dinastij.

Če bo njegova smrt potrjena, bo Kim Džong Nam najvišji predstavnik, ki je umrl v času režima Kim Džong Una po usmrtitvi voditeljevega strica Jang Song Tsaeka decembra 2013.

Ne spreglejte