Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2019,
13.31

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

4

Natisni članek

kartel mafija zapor Joaquin Guzman El Chapo

Sobota, 20. 7. 2019, 13.31

4 leta, 9 mesecev

Eden od najnevarnejših mafijcev vseh časov bo umrl v betonski luknji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

4

Joaquin Guzman El Chapo | Mehika je sicer Guzmana ZDA izročila v zameno za obljubo, da tožilstvo zanj ne bo zahtevalo smrtne kazni. V ZDA je bil od januarja 2017 zaprt v samici, v celici brez oken, kjer je ves čas gorela luč.  Po takšnem pridržanju bo nov zapor zanj "kot sprehod v parku", je novinarjem v sredo dejal Guzmanov odvetnik Jeffrey Lichtman. Guzman sam je svoje pridržanje v New Yorku označil za "čustveno, psihološko in duševno mučenje". | Foto Reuters

Mehika je sicer Guzmana ZDA izročila v zameno za obljubo, da tožilstvo zanj ne bo zahtevalo smrtne kazni. V ZDA je bil od januarja 2017 zaprt v samici, v celici brez oken, kjer je ves čas gorela luč. Po takšnem pridržanju bo nov zapor zanj "kot sprehod v parku", je novinarjem v sredo dejal Guzmanov odvetnik Jeffrey Lichtman. Guzman sam je svoje pridržanje v New Yorku označil za "čustveno, psihološko in duševno mučenje".

Foto: Reuters

Nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina Guzmana "El Chapa" so premestili v strogo varovani zapor v ameriški zvezni državi Kolorado, iz katerega je tako rekoč nemogoče pobegniti. Tam naj bi preživel preostanek svojih dni. 

Ameriške oblasti so potrdile, da je Guzman v zaporu z maksimalno varnostjo v Florenceu v Koloradu.

Dvainšestdesetletnega nekdanjega voditelja mamilarskega kartela Sinaloa so že februarja spoznali za krivega vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila tone in tone mamil. V sredo mu je sodnik v New Yorku izrekel dosmrtno zaporno kazen.

Guzman je v letih 2001 in 2015 pobegnil iz mehiških zaporov, tokrat pa naj bi bil podoben podvig skoraj nemogoč.

Onecoin Ruja
Novice V kriminalko, ki je zajela tudi Slovenijo, se je vpletel "super odvetnik"

ADX Florence, zapor | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zapor, v katerem je Guzman, je bil zgrajen leta 1994 in je v odročni gorski regiji na zahodu Kolorada. Prostore bo Guzman tam delil s številnimi drugimi "slavnimi" zaporniki, kot so Ted Kaczynski, poznan pod nazivom unabomber, bombni napadalec iz Oklahome Terry Nichols, britanski "napadalec z bombo v čevlju" Richard Reid ter napadalec na bostonskem maratonu Džohar Carnajev, ki čaka na izvršitev smrtne kazni.

Najbolj nevarni zaporniki v omenjenem zaporu lahko svoje majhne celice iz jekla in betona zapustijo le za 90 minut na dan, pri tem imajo roke in noge vklenjene v verige.

d

Ne spreglejte