Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
31. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

volitve Beograd inavguracija Srbija Aleksandar Vučić

Sreda, 31. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Delovanje srbske vlade bo od danes podrejeno Vučiću

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Aleksandar Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Točno opoldne bo zaprisegel novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po treh letih vodenja vlade se bo 47-letni nekdanji radikalec preselil v predsedniško palačo. Kot kaže, se bo tam zdaj združila vsa oblast, zato bo morala Slovenija prilagoditi politiko do Beograda.

Dosedanji srbski premier Aleksandar Vučič, ki je na aprilskih predsedniških volitvah slavil že v prvem krogu, bo opoldne prisegel kot novi predsednik države. Najvišji, a formalno manj vpliven položaj predsednika države bo prevzel po treh letih na čelu vlade. Da bo danes lahko nastopil petletni mandat, je včeraj odstopil s premierskega položaja. Imena svojega naslednika še ne želi izdati. 

Nekateri Srbi 47-letnega Vučića, ki se že skoraj pol življenja ukvarja s politiko, primerjajo celo s turškim diktatorjem Recepom Erdoganom. Med drugim mu očitajo neprimerne govore in žaljenje ljudi. To je po njegovi izvolitvi sprožilo več protestov po državi, saj ljudi skrbi vse večja politična moč Vučića.

Slovenija bo morala spremeniti politiko do Beograda

"Vučićeva izvolitev pomeni dvoje. Vsa oblast v Srbiji se bo združila na enem mestu, torej v predsedniški palači. Delovanje vlade bo povsem podrejeno Vučićevim odločitvam," napoveduje nekdanji slovenski veleposlanik v Srbiji in poznavalec Balkana Borut Šuklje.

Opozarja, da bo morala Slovenija temu primerno prilagoditi ne samo politične odnose s Srbijo, temveč tudi gospodarske. Pa ne samo Slovenija, temveč vse evropske vlade, vsaka posebej.

"Srbija potrebuje močnega voditelja, ki bo sposoben rešiti status Kosova. Gre za Vučićevo veliko odgovornost," poudarja nekdanji slovenski veleposlanik v Srbiji in poznavalec Balkana Borut Šuklje. | Foto: Matej Leskovšek "Srbija potrebuje močnega voditelja, ki bo sposoben rešiti status Kosova. Gre za Vučićevo veliko odgovornost," poudarja nekdanji slovenski veleposlanik v Srbiji in poznavalec Balkana Borut Šuklje. Foto: Matej Leskovšek

Kot drugo posledico Vučićeve izvolitve pa Šuklje poudarja, da je Srbija zdaj pred ključno odločitvijo.

"Mislim na priznanje statusa Kosova. Pogajanja med Beogradom in Prištino se pomikajo h koncu. Njihov uspešen sklep bo pomemben korak tako za EU kot tudi ZDA, saj je rešitev težav na Kosovu v interesu obeh. Ko bo trikotnik Priština-Beograd-Bruselj našel paket odgovorov na vsa odprta vprašanja, bo znan status Kosova," poudarja Šuklje. Za tak dogovor pa je nujen voditelj z močjo, ki jo Vučić po njegovem prepričanju zagotovo ima.

Vučić pred veliko odgovornostjo

"Srbija potrebuje močnega voditelja, ki bo sposoben omenjeni proces končati. Gre za Vučićevo veliko odgovornost. Pavšalne primerjave novega srbskega predsednika z Erdoganom so zato v tem trenutku preuranjene oziroma celo neprimerne. Srbska opozicija se namreč šele oblikuje," je še sklenil nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu.

Slovesna inavguracija Vučića bo sicer 23. junija. Udeležili naj bi se je številni voditelji iz regije, tudi iz Slovenije, Grčije in Avstrije.

Ne spreglejte