Četrtek,
10. 9. 2020,
16.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus cepivo AstraZeneca

Četrtek, 10. 9. 2020, 16.22

3 leta, 7 mesecev

Cepivo proti covid-19 kljub prekinitvi testiranja na voljo do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Cepivo covid-19 | Iz farmacevtskega podjetja AstraZeneca so sporočili, da bi bilo cepivo proti covid-19 kljub prekinitvi testiranja vseeno lahko na voljo do konca leta. | Foto Reuters

Iz farmacevtskega podjetja AstraZeneca so sporočili, da bi bilo cepivo proti covid-19 kljub prekinitvi testiranja vseeno lahko na voljo do konca leta.

Foto: Reuters

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je sporočilo, da bi bilo cepivo proti bolezni covid-19 kljub prekinitvi testiranja vseeno lahko na voljo do konca leta. Testiranje cepiva so prekinili, ker se je pri enem od sodelujočih v raziskavi razvila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti.

"Cepivo bi lahko imeli do konca tega leta ali v začetku prihodnjega," je povedal izvršni direktor farmacevtskega podjetja AstraZeneca s sedežem v Združenem kraljestvu Pascal Soriot. Podjetje je v torek sporočilo, da je prekinilo klinično testiranje cepiva proti covid-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo v Oxfordu.

cepivo koronavirus
Novice Prekinili preizkušanje cepiva, pri prostovoljcu se je pojavila nepojasnjena bolezen

Testiranje prekinili zaradi bolezni, ki se je pojavila pri enem od prostovoljcev

Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje po tem, ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Imenovan je bil neodvisni odbor, ki bo pregledal podatke o varnosti. "Pri odločitvi o nadaljevanju testiranja bomo upoštevali ta odbor," je danes dejal Soriot in izrazil željo, da bi to storili čim prej.

AstraZeneca je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30 tisoč prostovoljcev. | Foto: Reuters AstraZeneca je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30 tisoč prostovoljcev. Foto: Reuters

Prekinitve kliničnih testiranj cepiv niso nekaj neobičajnega, vendar pa je to verjetno prva prekinitev v preizkušanju cepiv proti covid-19. AstraZeneca je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30 tisoč prostovoljcev.

Cepivo, imenovano AZD1222, uporablja oslabljeno verzijo adenovirusa, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa sars-cov-2. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije prej omenjeni protein, ki imunski sistem pripravi na napad novega koronavirusa, poroča STA.

Donald Trump
Novice Cepivo v ZDA že oktobra?