Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

14

Natisni članek

COVID-19

Sreda, 9. 9. 2020, 7.55

3 leta, 7 mesecev

Prekinili preizkušanje cepiva, pri prostovoljcu se je pojavila nepojasnjena bolezen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,50

14

cepivo koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je v torek sporočilo, da je prekinilo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo Oxford. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti.

"V okviru nadzorovanih globalnih preizkusov cepiva oxfordske univerze smo sprožili standardni postopek pregleda in namerno ustavili cepljenje, da bi neodvisni odbor lahko pregledal podatke o varnosti," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ameriškega farmacevtskega podjetja, piše STA.

Po njihovih navedbah gre za običajen postopek v primeru, ko se med preizkušanjem pojavi bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Med preučevanjem te bolezni preizkušanje zaustavijo, da bi zagotovili integriteto preizkusov.

"Želimo pospešiti pregled tega posamičnega dogodka, da bi zmanjšali morebiten vpliv na časovnico preizkušanja," so še navedli v AstraZeneci.

Podrobnosti o bolezni zaenkrat niso znane, prav tako ne, kje je posameznik, ki je razvil bolezen, piše STA.

Prekinitve so običajne

Prekinitve kliničnih testiranj cepiv niso nekaj neobičajnega. Vendar pa je verjetno to prva prekinitev v preizkušanju cepiv proti covidu-19, poroča AFP.

Ameriško farmacevtsko podjetje je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30.000 prostovoljcev.

Cepivo, imenovano AZD1222, uporablja oslabljeno verzijo adenovirusa, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa sars-cov-CoV-2. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije ta protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa, še piše STA.

Cepivo razvijajo tudi Slovenci

Cepivo sicer razvijajo v več državah. V eni od prekliničnih raziskav sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki s Kemijskega inštituta, ki so ob testiranju na miših ustvarili visok imunski odziv, protitelesa pa so nevtralizirala vezavo virusa v obsegu, primerljivem z drugimi cepivi in protitelesi pri bolnikih.

Putin: Prvi smo razvili cepivo

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem 11. avgusta naznanil, da je Rusija kot prva na svetu razvila cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki da ponuja "stabilno odpornost", in da so ga v državi že registrirali. Štiri dni zatem je rusko ministrstvo za zdravje sporočilo, da se je proizvodnja cepiva že začela.

Preberite še:

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V ponedeljek 42 novih okužb v 23 občinah
Donald Trump
Novice Cepivo v ZDA že oktobra?
Koronavirus v Rusiji
Novice Rusija sporočila, od kdaj bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu
Cepivo covid-19
Novice Slovenski znanstveniki razvijajo cepivo proti koronavirusu #video
Ne spreglejte