Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
20. 10. 2020,
13.56

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Natisni članek

zabava Rio de Janeiro Brazilija

Torek, 20. 10. 2020, 13.56

3 leta, 6 mesecev

Bo ples v "boksih" naša nova realnost? #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Medtem ko se v brazilskem središču zabave in nočnega življenja Riu de Janeiru še vedno polnijo zmogljivosti intenzivnih enot z obolelimi zaradi nove koronavirusne bolezni, je tamkajšnji župan Marcelo Crivella s prvim oktobrom dovolil poroke in druga praznovanja, odprl koncertne dvorane, cirkuse ter dovolil glasbene in druge dogodke. Na enem izmed zadnjih so prostor prilagodili, da so se ljudje lahko zabavali kljub pandemiji.

Koronavirus.
Novice V ponedeljek potrdili 794 novih okužb

Nova pravila v Riu de Janeiru omogočajo zabave in praznovanja različnih priložnosti tako na odprtem kot tudi v zaprtih prostorih. K temu spada tudi koncertiranje v živo.

Prireditelji so se zato hitro znašli in organizirajo dogodke v živo, na katerih se ljudje po dolgem času lahko sprostijo.

Na enem od prizorišč so se tako znašli in prostor razmejili z "boksi", v katerih je lahko omejeno število oseb. Ljudje v njih plešejo in se zabavajo, kar je povsem drugače od vsega, česar so bili vajeni do pandemije, a številnim je po dolgem premoru brez tovrstnih dogodkov tudi to veliko bolj všeč, kot če bi stanje še naprej ostajalo enako.

Brazilija Rio de Janeiro covid zabava | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaška korona
Novice Na Hrvaškem koronavirus v zadnjem dnevu terjal osem življenj

"Kar počnemo tu, ni le zabava. Promoviramo duševno zdravje. Ljudje ne prenesejo več tega, da morajo biti doma," je povedal eden izmed od sodelujočih na takšnem glasbenem večeru.

"Že drugič sem prišla na ta super dogodek. Rada sem tu, na odprtem, s svojimi prijatelji," je v videu z enega od koncertov v živo komentirala vidno zadovoljna in nasmejana udeleženka.

Brazilija Rio de Janeiro covid zabava | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na koncertu v živo le tretjina zmogljivosti prostora

Omejitev, ki velja za vse dogodke, je ta, da je lahko prostor zapolnjen le do ene tretjine zmogljivosti. Poleg tega prizorišče ne sme imeti plesišča, možnosti samopostrežbe ali tega, da bi si med seboj iz rok v roke predajali predmete.

Sprostitev ukrepov še vedno ne velja za nočne klube in še nekatere oblike druženja, velja pa za otroške zabave, in to kljub temu, da so javne šole še vedno zaprte. Koncertne dvorane morajo imeti dogodek napovedan na rezerviranem mestu, zagotoviti prodajo vstopnic prek spleta in do 50-odstotno zapolnitev zmogljivosti prostora.

Brazilija Rio de Janeiro covid zabava | Foto: Reuters Foto: Reuters

vizir, epidemija, covid-19
Novice Plastični vizirji jih niso obvarovali pred covidom

Visoko število smrti zaradi novega koronavirusa v Braziliji

Brazilija, ki ima sicer okoli 210 milijonov prebivalcev, je že v prvem valu doživela hud udarec zaradi bolezni covid-19. Do danes je skupno umrlo že več kot 154 tisoč bolnikov, od začetka pandemije pa so zabeležili že več kot pet milijonov okužb.

Po številu smrtnih žrtev so na drugem mestu za ZDA, po številu okužb pa na tretjem mestu za ZDA in Indijo. Resnične številke o okuženih in mrtvih so verjetno še precej višje, saj v Braziliji opravijo razmeroma malo testov. Znanstvene študije namreč nakazujejo, da bi bilo število okuženih lahko sedemkrat višje od uradnih podatkov, število mrtvih pa dvakrat višje.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je prepričan, da je novi koronavirus zgolj "blažja gripa", in nasprotuje ukrepom za zajezitev njegovega širjenja. Pomen bolezni zmanjšuje tudi po tem, ko se je pred časom sam okužil z novim koronavirusom.

Brazilija je sicer najhuje prizadeta država v regiji Latinska Amerika in Karibi, kjer je število okužb že preseglo deset milijonov, število smrtnih žrtev pa 360 tisoč.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Za covid bolnike je na voljo sto intenzivnih postelj. Več kot polovica je že zasedenih.
Ne spreglejte