Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2020,
9.01

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

67

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 20. 10. 2020, 9.01

3 leta, 6 mesecev

V ponedeljek potrdili 794 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

67

Koronavirus. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V ponedeljek so v Sloveniji ob 4.326 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 794 ljudeh, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To pomeni, da je bilo pozitivnih 18,35 odstotka vseh testiranih. V ptujski bolnišnici je prišlo do obsežnejšega vdora novega koronavirusa med bolnike na internem oddelku, v Splošni bolnišnici Murska Sobota je medtem zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov. Poleg teh so od štirih postelj za intenzivno zdravljenje zasedene tri, v prihodnjih dneh bodo pripravili še 20 postelj.

V bolnišnicah se zaradi okužbe z novim koronavirusom zdravi 313 ljudi, od tega 56 na intenzivni negi. S pomočjo ventilatorja diha 38 bolnikov. Včeraj sta umrla še dva bolnika s covid-19, od začetka epidemije skupaj že 192, kažejo podatki, ki jih je objavila vlada. V domačo oskrbo so iz bolnišnic odpustili 27 pacientov.

covid | Foto:

Največ okužb z novim koronavirusom smo v Sloveniji od začetka epidemije marca letos potrdili pretekli petek - 898.

Možnost nastanitve pacientov tudi v zdraviliščih, hotelih, športnih dvoranah..

Z razglasitvijo epidemije je minister za zdravje Tomaž Gantar v ponedeljek tudi aktiviral načrt dejavnosti ministrstva ob pojavu epidemije. Ta med drugim predvideva možnost zagotavljanja posteljnih zmogljivosti tudi zunaj zdravstvenih ustanov, denimo v dijaških oz. študentskih domovih, zdraviliščih, hotelih, športnih dvoranah.

V ptujski bolnišnici okužba vdrla v interni oddelek

V ptujski bolnišnici je prišlo do obsežnejšega vdora novega koronavirusa med bolnike na internem oddelku, so sporočili iz ptujske splošne bolnišnice. Kot je ob tem pojasnila direktorica Anica Užmah, so takoj ukrepali v skladu z navodili epidemiološke službe, piše STA.

Užmahova je še dodala, da so v ponedeljek odvzeli brise bolnikom v enem delu oddelka in potrdili sedem okuženih bolnikov. Danes nadaljujejo odvzem brisov vsem bolnikom na internem oddelku, rezultati testiranj pa bodo po njenih besedah znani v sredo.

Ptujska bolnišnica je oddelek za covid-19 odprla pred nekaj tedni, prejšnji teden pa so že sporočili, da so zapolnili vse posteljne zmogljivosti, zaradi česar morajo ostale bolnike seliti po drugih oddelkih bolnišnice ali jih predati v oskrbo domov svojcem. Skupaj imajo v bolnišnici za bolnike s covidom-19 na voljo 28 postelj.

Zaradi aktualnih razmer tudi pri njih apelirajo na vse, da upoštevajo splošne ukrepe, kot so nošenje mask, upoštevanje razdalje, razkuževanje rok, kot tudi ukrepe vlade za zajezitev širjenja virusa, piše STA.

V soboški bolnišnici postelje za bolnike s covidom-19 zasedene

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je medtem zasedenih vseh 25 postelj, namenjenih obravnavi bolnikov s covidom-19, in še dodatne štiri, tako da zdravijo 29 bolnikov. Poleg teh so od štirih postelj za intenzivno zdravljenje zasedene tri, v prihodnjih dneh bodo pripravili še 20 postelj, piše STA.

Obiski v bolnišnici so prepovedani, razen na otroškem oddelku, kjer je dovoljen obisk ene zdrave osebe za največ 15 minut na dan. Izjema je tudi na ginekološko-porodniškem oddelku, in to za partnerje pri porodu. Pri umirajočih pa je obisk možen po dogovoru z zdravnikom. | Foto: STA , Obiski v bolnišnici so prepovedani, razen na otroškem oddelku, kjer je dovoljen obisk ene zdrave osebe za največ 15 minut na dan. Izjema je tudi na ginekološko-porodniškem oddelku, in to za partnerje pri porodu. Pri umirajočih pa je obisk možen po dogovoru z zdravnikom. Foto: STA , Bolniki, ki zaradi koronavirusne bolezni potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v prostorih enote za intenzivno terapijo oddelka za perioperativno medicino. Bolniki s koronavirusno boleznijo so nameščeni v prostorih stare stavbe ginekološko-porodniškega oddelka, bolniki, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa so v prostorih enote za intenzivno terapijo oddelka za perioperativno medicino.

Kot so sporočili iz bolnišnice, je v sivi coni devet oseb s sumom na okužbo, sivo in rdečo cono so vzpostavili tudi na otroškem oddelku.

V bolnišnici so zmanjšali obseg dejavnosti nekaterih, predvsem internističnih specialističnih ambulant, razvojne ambulante in fizioterapije. Prav tako ne opravljajo več nenujnih koronarografij. Od novembra bomo obravnavali le bolnike, napotene pod stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. Bolniki, ki so do konca oktobra naročeni na ambulantne preglede, bodo storitev lahko opravili. Obveščali jih bodo le ob odpovedi pregleda. Vse, ki na pregled ne morejo, pa prosijo, naj jim to čim prej sporočijo, navaja STA.

V bolnišnici je devet zaposlenih s pozitivnim izidom testa na novi koronavirus. Po besedah vodstva bolnišnice poskušajo prostorsko stisko obvladovati, težje pa bodo zagotavljali zdravstveno osebje. Zato vse zunanje zdravstvene delavce, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, pozivajo, naj se jim pridružijo.

Tudi UKC Maribor k pomoči pozval zdravnike koncesionarje iz regije

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je po zgledu ljubljanskih kolegov danes v skladu z odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti vse koncesionarje za opravljanje javne zdravstvene službe na območju podravske regije pozval, da se vključijo v njihovo delo.

UKC Maribor | Foto: UKC Maribor Foto: UKC Maribor

Kot so zapisali v UKC Maribor, so zaradi potreb po zagotovitvi ustreznih prostorskih in kadrovskih zmogljivosti za bolnike s covidom-19 že prilagodili svoje prostore za izvajanje zdravstvene dejavnosti in tja prerazporedili zaposlene iz drugih organizacijskih enot. Zaradi tega jim je trenutno onemogočeno običajno izvajanje rednega delovnega programa, ki so ga dolžni opraviti po pogodbi z zdravstveno zavarovalnico.

Direktor mariborskega centra Vojko Flis je zato skupaj s strokovnim direktorjem Matjažem Vogrinom in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Hildo Rezar danes za zagotavljanje neodložljive zdravstvene obravnave bolnikov k pomoči pozval koncesionarje.

V mariborski bolnišnici so zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom zvišali število postelj za bolnike s covidom-19, posledično pa so v ponedeljek prešli na režim izvajanja le nujnih zdravstvenih storitev za ostale bolnike in tistih, ki jih ni mogoče opustiti.

Kot je pojasnil Flis, so zaenkrat za 26 povečali število postelj za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, tako da imajo teh zdaj skupno 66. "V naslednjem obdobju lahko zvišamo še za 40, kar pomeni, da bomo imeli za bolnike, ki ne potrebujejo umetnega predihavanja, več kot sto postelj," je pojasnil direktor.

Ob tem pa je poudaril, da pri oskrbi bolnikov s covidom-19 niso težava oprema ali prostori, temveč kadri. Zaradi tveganih stikov ali odrejenih karanten namreč dnevno manjka okoli sto zaposlenih, kar poskušajo reševati s prerazporejanjem kadrov ter študenti medicine in zdravstvene nege. (STA)

Od danes omejitev gibanja

Vlada je od ponedeljka za vso državo za 30 dni razglasila epidemijo. Tako so po vsej državi prepovedani prireditve, verski obredi in poroke, druženje pa je omejeno na šest ljudi. Od danes velja omejitev gibanja na prostem, to je prepovedano med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Dovoljeni so le nujni opravki.

 

Število okuženih v Koroškem domu starostnikov naraslo

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov je zadnje obsežno testiranje, ki je potekalo v nedeljo, okužbo z novim koronavirusom potrdilo še pri 11 stanovalcih in dveh zaposlenih. Trenutno je tako iz te enote 21 okuženih stanovalcev in trije zaposleni. Vsi okuženi stanovalci so v rdeči coni doma, en stanovalec je od nedelje v bolnišnici, je za STA pojasnila vodja slovenjgraške enote doma Marjana Kamnik. V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer imajo za stanovalce na voljo 92 mest, so prvo okužbo z novim koronavirusom v domu potrdili prejšnjo nedeljo.

Z drugim vdorom virusa v dom se spopadajo tudi v matični enoti Koroškega doma starostnikov v Črnečah, ki je največji dom na Koroškem z 256 stanovalci in 151 zaposlenih. Po zadnjem obsežnejšem testiranju imajo trenutno v tem domu okuženih 12 stanovalcev in šest zaposlenih. Eden od okuženih stanovalcev je v bolnišnici, ostali so v rdeči coni doma.

En odstotek prebivalcev je aktivno okuženih

Vodja vladne skupine za boj proti covid-19 Bojana Beović je ob številkah, ki smo jim priča zadnje dni, povedala, da napovedi niso optimistične. Tudi če bodo sprejeti ukrepi res učinkoviti, lahko v drugem tednu novembra pričakujemo od 480 do 680 bolnikov v bolnišnicah, od tega od 80 do celo 190 bolnikov na intenzivnih oddelkih. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji aktivno okužen en odstotek prebivalcev.

Bojana Beović
Novice Beovićeva: En odstotek prebivalcev je aktivno okuženih #video
Ne spreglejte