Ponedeljek,
6. 2. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

TEŠ 6 Radovan Žerjav Anton Rop

Ponedeljek, 6. 2. 2017, 13.55

6 let, 7 mesecev

Anton Rop: Projekt Teš 6 ni bil dobro pripravljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Anton Rop | Foto STA

Foto: STA

Pred preiskovalno komisijo DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji Teš 6 so danes stopili nekdanji premier Anton Rop ter nekdanja ministra za gospodarstvo Radovan Žerjav in Tea Petrin. Po zaslišanju so ugotovili, da nihče od njih v projekt ni bil vpleten.

Anton Rop, predsednik vlade med letoma 2002 in 2004, pred tem pa dve leti minister za finance, je zatrdil, da v času njegovega opravljanja teh funkcij o projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) na vladi ni bilo govora. Dejal je, da si je še enkrat ogledal takrat obravnavano resolucijo o energetskem programu in v njej Teš 6 ni omenjen.

Sam v projekt tako nikoli ni bil vključen, je poudaril, hkrati pa izjavil, da projekt ni bil dobro pripravljen. Je pa to projekt, ki je izjemnega pomena v luči učenja na napakah, "da se nekatere očitne ne bi ponavljale", je dejal nekdanji predsednik vlade.

Do vrtoglavih zneskov, ker nihče ni želel, da bi že vložena sredstva propadla

Med pomembnejšimi elementi projekta je izpostavil tehnološke rešitve, ki so bile po njegovo pripravljene na točno tak način, da je posel lahko dobil francoski Alstom. "Ne verjamem pa, da je lahko politika vplivala na predloge tehnoloških rešitev," je izpostavil.

Med drugim je odgovarjal tudi na vprašanje, ali bi bilo na podlagi primerjave dokumentov mogoče predvideti, da bo vrednost investicije močno narasla. Ocenil je, da je šlo pri tem predvsem za to, da ko je investicija dosegla visoko vrednost, ni nihče želel odstopiti od nje, da ne bi vložena sredstva propadla.

Vrednost končne investicije je po njegovih ocenah sicer "nepojmljiva". Kot enega od verjetnih vzrokov zanjo je izpostavil opustitev nadzorne funkcije politike "ali pa je bila ta izjemno šibka in se je dogajalo mimo nje".

Na vprašanja, povezana z Evropsko investicijsko banko, Rop zaradi profesionalne povezanosti s to institucijo ni mogel odgovarjati.

Zaslišanje je bilo zaradi odsotnosti nekaterih članov komisije sicer nesklepčno, zato ga bodo po potrebi ponovili, s čimer se je strinjal tudi Rop.

Radovan Žerjav je investicijo na podlagi osebne izkušnje podpiral in zagovarjal stališče, da politika pri takšnih investicijah nima kaj iskati. | Foto: STA , Radovan Žerjav je investicijo na podlagi osebne izkušnje podpiral in zagovarjal stališče, da politika pri takšnih investicijah nima kaj iskati. Foto: STA ,

Z Žerjavom in Petrinovo le neformalni pogovor

V nadaljevanju je komisija nameravala zaslišati še Radovana Žerjava, ki je med letoma 2012 in 2013 opravljal funkcijo gospodarskega ministra, in Teo Petrin, ki je bila gospodarska ministrica med letoma 2000 in 2002. Zaradi nesklepčnosti in ugotovitve komisije, da s projektom Teš 6 nista bila povezana, so opravili le neformalna pogovora.

Žerjav je med drugim poudaril, da vodenja infrastrukturnega ministrstva ni želel prevzeti ravno zaradi tega, ker ni želel imeti opravka s Teš 6. Povedal je, da na začetku leta 2009, ko je kot poslanec SLS sedel v opoziciji, "še ni bilo zapravljeno toliko, da se ne bi izplačalo razmisliti in ideje o 600-megavatnem bloku spremeniti".

Pojasnil je, da je investicijo v nadaljevanju na podlagi osebne izkušnje podpiral in zagovarjal stališče, da politika pri takšnih investicijah nima kaj iskati, cena projekta pa je nato bistveno preveč narasla.

Petrinova je izpostavila le, da ministrstvo v času njenega vodenja s Teš 6 ni imelo opravka.