Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
9.32

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

vlada policija korupcija TEŠ 6

Sreda, 25. 10. 2023, 9.32

6 mesecev

Pahor, Lahovnik in Križanič oprani vseh sumov v zadevi Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
teš, teš 6, vroče | Policija po petih letih preiskave o politični odgovornosti za finančno nasedli projekt Teš 6 ni našla elementov kaznivega dejanja. | Foto Bor Slana

Policija po petih letih preiskave o politični odgovornosti za finančno nasedli projekt Teš 6 ni našla elementov kaznivega dejanja.

Foto: Bor Slana

Policija je po petih letih končala preiskavo o politični odgovornosti za finančno nasedli projekt Teš 6. Kot danes poroča spletni portal Necenzurirano, policija nekdanjega predsednika republike in vlade Boruta Pahorja ter nekdanjih ministrov za gospodarstvo in finance Mateja Lahovnika in Franca Križaniča ni kazensko ovadila.

Državni zbor je pred petimi leti policiji naznanil sume, da so Pahor, Lahovnik in Križanič v aferi z 1,41 milijarde evrov vrednim projektom šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) storili kaznivo dejanje nevestnega dela v službi. Na policiji so za Necenzurirano potrdili, da so na specializirano državno tožilstvo oddali poročilo, omenjeni pa niso kazensko ovadeni.

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011
Novice Na sojenju v zadevi Teš nekdanja ministra Križanič in Vizjak

Gre za končni epilog prvega naznanila sumov kaznivih dejanj v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, ki ga je državni zbor kot institucija vložil proti takrat aktualnemu predsedniku republike. To so poslanci storili aprila 2018 ob obravnavi končnega poročila preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti pri projektu Teš 6.

Javna sredstva naj bi izpostavili nesorazmernemu tveganju

Državni zbor je na podlagi končnega poročila ugotovil, da so Pahor, Lahovnik in Križanič kot posamezni nosilci javnih funkcij politično odgovorni za naložbo bodisi zaradi opustitve dolžnostnega ravnanja bodisi celo namernih ravnanj, saj so s tem državo oz. javna sredstva izpostavili nesorazmernemu tveganju zaradi načina financiranja projekta.

Sojenje Teš Uroš Rotnik
Novice Na celjskem sodišču začeli sojenje vpletenim v afero Teš 6

Zadevo so prevzeli na Policijski upravi (PU) Ljubljana, ki je preiskavo končala po sedmih mesecih, navaja Necenzurirano. Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani so sporočili, da obvestil in dokumentacije v zadevi ne bodo zbirali, češ da so to delo že pred časom opravili na PU Celje, ki je preiskovala zadevo Teš 6. Vendar pa so v Celju takrat preiskovali sume kaznivih dejanj zlorabe položaja, ponarejanja listin in pranja denarja, ne pa malomarnosti tedanjih vodilnih politikov.

Kaj se je kasneje dogajalo s preiskavo?

Pahorja in drugih akterjev na PU Ljubljana niso zaslišali, preiskavo pa so zaključili v začetku februarja 2019.

"Kaj se je pozneje dogajalo s preiskavo, uradno ni mogoče izvedeti, saj na policiji zaradi varstva osebnih podatkov ne dajejo dodatnih pojasnil. Tožilstvo jo je vrnilo na policijo," so navedli pa portalu. Po njihovih informacijah je bila preiskava od leta 2021 na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Neuradno so izvedeli, jim ni uspelo rekonstruirati verige odgovornosti, iz katere bi izhajal utemeljen sum kaznivega dejanja.

HSE
Novice Komisija DZ razpravljala o polmilijardni dokapitalizaciji HSE
Ne spreglejte