Nedelja,
17. 2. 2019,
17.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

8

Natisni članek

rojstvo Shamima Begum Islamska država

Nedelja, 17. 2. 2019, 17.18

5 let, 2 meseca

19-letna Britanka, ki je odšla k islamskim skrajnežem, rodila dečka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

8

Šamima Begum | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Iz Velike Britanije prihaja novica, da je 19-letna Shamima Begum, ki si je zadnje tedne prizadevala iz Sirije, kamor je pobegnila pred štirimi leti, vrniti nazaj v domovino, rodila dečka. Kakšna usoda čaka njo in njenega otroka, za zdaj še ni znano.

Spomnimo: Pred štirimi leti so tri britanske najstnice, takrat stare komaj 15 let, brez vednosti staršev pobegnile v Sirijo, saj so želele postati žene skrajnežev Islamske države. Dekletom ti obljubljajo aktivno vlogo v vojni, a si jih hitro po prihodu podredijo in jim nikoli več ne dovolijo iz države.

Pred tednom dni je 19-letno Shamimo Begum v enem od sirijskih begunskih kampov našel The Times. Takrat še visoko noseča Britanka je povedala, da se želi zaradi varnosti in zdravja svojega otroka vrniti v domovino.

"Ljudje bi morali imeti več sočutja do mene. Ko sem odhajala sem, nisem vedela, v kaj se spuščam," je v svoj zagovor povedala za Sky News in hkrati dodala, da sicer svoje takratne odločitve ne obžaluje v celoti: "To me je spremenilo kot osebo. Postala sem močnejša, bolj trdo kožo sem dobila. Ni bilo vse slabo, tudi lepo sem se imela. A na neki točki je postalo res težko in nisem več zdržala."

Šamima Begum
Novice Najstnica, ki je odšla k islamskim borcem, se želi vrniti v Veliko Britanijo #video

Zdaj britanski BBC poroča, da je Shamimina družina sporočila, da je najstnica rodila zdravega dečka. V sporočilu za javnost, ki ga je BBC objavil na svoji spletni strani, so zapisali: "Sporočili so nam, da je Shamima rodila in kolikor smo obveščeni, sta oba zdrava. A za zdaj osebno z njo še nismo govorili, zato upamo, da čim prej vzpostavimo komunikacijo z njo, da nam sama potrdi zgoraj navedene novice." Odvetnik družine Mohammed Tasnime Akunjee je za Radio 4 pojasnil, da je družina dobila klic iz begunskega kampa, kjer je dekle, novico pa jim je sporočil prevajalec kampa.

Shamima je skupaj z dvema prijateljicama pred štirimi leti pobegnila v Sirijo, saj so želele postati žene skrajnežev Islamske države. | Foto: Shamima je skupaj z dvema prijateljicama pred štirimi leti pobegnila v Sirijo, saj so želele postati žene skrajnežev Islamske države. Shamima je sicer bila prej že dvakrat noseča, a sta oba otroka umrla. Kaj se bo zdaj zgodilo z njo in njenim novorojenim sinom, še ni znano. Odvetnik družine Begum trdi, da ima Shamima britansko državljanstvo in da posledično njena vrnitev in vrnitev njenega v Siriji rojenega otroka ne bi smela biti težava.

Jeremy Wright, nekdanji generalni pravobranilec za Anglijo in Wales, ki zdaj deluje na sekretariatu za kulturo, je za BBC povedal, da je sicer na prvem mestu dobrobit mame in otroka, vendar stvari vseeno niso preproste: "Nazadnje bo morala odgovarjati za svoja dejanja. Zdi se mi pravilno, da če se ji ponudi možnost, da se vrne v domovino, to tudi stori, a ob tem se mora zavedati, da je povsem možno, da bo morala odgovarjati za svoja dejanja."

Islamska država
Novice Islamska država usmrtila 700 ljudi

V Britaniji zdaj potekajo mnoge razprave prav na to temo, ali naj se nekomu, ki je pred leti prostovoljno odšel iz države in se pridružil islamskim skrajnežem, sploh dovoli vrnitev v domovino.