Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
22. 5. 2019,
17.28

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

plenice za odrasle plenice Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ZZZS

Sreda, 22. 5. 2019, 17.28

4 leta, 12 mesecev

ZZZS predlaga dve plenici več dnevno, a le za določene bolnike

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

plenice za odrasle | ZZZS letos očitno ne bo predlagal četrte plenice za vse inkontinenčne bolnike, ki jih je v Sloveniji okrog 80 tisoč.

ZZZS letos očitno ne bo predlagal četrte plenice za vse inkontinenčne bolnike, ki jih je v Sloveniji okrog 80 tisoč.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v javno razpravo poslal predlog sprememb pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, v okviru katerega med drugim predlaga do dve plenici dnevno več, a le za določena bolezenska stanja. Večji del od 80 tisoč inkontinenčnih bolnikov bo še naprej dobival po tri plenice dnevno.

Bolnikom z inkontinenco danes pripadajo po tri plenice na dan, to pomeni ena plenica za osem ur. Na ZZZS so v zadnjih letih prejeli več pobud, da bi to število povečali, ter se posledično odločili, da predlagajo povečanje števila inkontinenčnih pripomočkov (gre za plenice, vložke in posteljne podloge) za ljudi s težjimi obolenji s tri na pet dnevno.

Med težja obolenja spadajo tudi cerebralna paraliza, živčno-mišična obolenja, multipla skleroza ter tetra- in paraplegija.

Ostali inkontinenčni bolniki ostajajo na "mokrem"

Kot smo pisali v članku Boj za milijone ali kako so zdravniki skočili v zrak zaradi plenic, pa so na zavodu obenem želeli zagotoviti dodatno, četrto plenico za vse inkontinenčne bolnike, ki jih je po njihovih podatkih okrog 80 tisoč. Tej nameri zavoda pa so se na januarskem sestanku na to temo po robu postavili v odboru za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Plenice glede na sedanje razmere v družinskem zdravstvu ne morejo biti prioriteta, je dejal njihov predstavnik in predlagal, da denar raje dajo za nove ekipe (in tudi višje plače) teh zdravnikov. 

Čeprav so nam takrat dejali, da bodo preučili finančne učinke in morda vseeno predlagali večje število plenic za vse, je - kot kaže -  ZZZS predlog na koncu opustila. V danes objavljenem povzetku predloga sprememb pravil, ki gre najprej v javno razpravo, na koncu pa bo verjetno o njem odločal minister za zdravje Aleš Šabeder, namreč upravljavec zdravstvene blagajne ne predlaga četrte plenice za vse.

Inkontinenčni pripomočki že zdaj predstavljajo zajeten strošek za zdravstveno blagajno (lani 16,5 milijona evrov), če bo predlagano povečanje za težje bolne sprejeto, pa bodo izdatki ZZZS večji še za 4,9 milijona evrov letno. | Foto: Matej Povše Inkontinenčni pripomočki že zdaj predstavljajo zajeten strošek za zdravstveno blagajno (lani 16,5 milijona evrov), če bo predlagano povečanje za težje bolne sprejeto, pa bodo izdatki ZZZS večji še za 4,9 milijona evrov letno. Foto: Matej Povše

Skoraj pet milijonov vreden ukrep

Najverjetneje je razlog finančna omejitev zdravstvene blagajne. Inkontinenčni pripomočki že zdaj predstavljajo zajeten strošek za zdravstveno blagajno (lani 16,5 milijona evrov), če bo predlagano povečanje za težje bolne sprejeto, pa bodo izdatki ZZZS večji še za 4,9 milijona evrov letno.

V primeru, da bi poleg tega uvedli še četrto plenico za vse ostale bolnike, bi se po oceni ZZZS izdatki precej bolj povečali: za od sedem do deset milijonov evrov.

ZZZS v danes predstavljeni spremembi pravil sicer predlaga tudi uvedbo mobilnih neprepustnih hlačk, ki bi jih lahko zdravnik predpisal namesto dveh plenic dnevno. To bi po oceni ZZZS zdravstveno blagajno stalo dodatno 600 tisoč evrov letno. 

Lanski izdatek za inkontinenčne pripomočke (plenice, vložke in posteljne podloge) predstavlja skoraj četrtino oziroma 23 odstotkov celotne porabe za pripomočke (72 milijonov evrov), večja skupina porabnikov pripomočkov so le sladkorni bolniki (lani 19,6 milijona evrov). 

Kaj bi še spremenili?

ZZZS je danes sporočil, da bi v pravila med drugim dodal še pravico do naslednjih medicinskih pripomočkov:

  • neizključevanje pravice do toaletnega stola in sedeža za kopalno kad ali tuš kabino (upravičenec bi torej lahko prejel oboje),
  • neizključevanje pravice do Braillovega pisalnega stroja in Braillove vrstice, pri čemer bi trajnostno dobo vrstice določili pri petih letih, upravičenec pa bi imel tudi pravico do njenega vzdrževanja in pravil,
  • dodaten kos katetra za dovajanje kisika (največ dva katetra na 30 dni),
  • nov sistem za spremljanje glukoze v medceličnini (vključuje sistem in senzorje) ter
  • večje število senzorjev za obstoječ sistem za merjenje glukoze v medceličnini (največ eden na sedem dni).

Poleg tega bi - tako pišejo - jasneje uredili pravico do temnih očal. Na drugi strani pa bi s seznama pravic črtali nekatere pripomočki, ki so po njihovih navedbah zastareli (prevleka za zbirno vrečko, inzulinska črpalka s funkcijo aparata za določanje glukoze v krvi, izposoja inzulinske črpalke pred načrtovano nosečnostjo, med nosečnostjo in dojenjem).

Ne spreglejte