Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2024,
6.24

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

Državni zbor interpelacija ministrstvo za digitalno preobrazbo ministrica Emilija Stojmenova Duh

Četrtek, 28. 3. 2024, 6.24

4 tedne, 1 dan

Emilija Stojmenova Duh ostaja ministrica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97
Emilija Stojmenova Duh | Emilija Stojmenova Duh je zavrnila očitke, da je bil nakup računalnikov nesmotrn in netransparenten, zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delu. | Foto STA

Emilija Stojmenova Duh je zavrnila očitke, da je bil nakup računalnikov nesmotrn in netransparenten, zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delu.

Foto: STA

DZ je danes obravnaval interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, v kateri ji je SDS očital nevestno in negospodarno delo. Stojmenova Duh po uspešno prestani interpelaciji ostaja ministrica za digitalno preobrazbo. Za njen odhod je glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev. Stojmenova Duh tako ostaja na ministrskem položaju.

V SDS so interpelacijo, ki jo lahko po poslovniku DZ predlaga najmanj deset poslancev, vložili konec januarja. Povod za interpelacijo je nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, ki ga je lani izvedlo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Ministrica je vse očitke zavrnila. Poslanci so ji po koncu govora namenili aplavz, a jih je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič nemudoma opozorila, da naj prenehajo. 

Poslanci so ministrici Emiliji Stojmenovi Duh namenili aplavz, a jih je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič  opozorila, naj prenehajo.  | Foto: RTV Slovenija/zajem zaslona Poslanci so ministrici Emiliji Stojmenovi Duh namenili aplavz, a jih je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič  opozorila, naj prenehajo.  Foto: RTV Slovenija/zajem zaslona

Povod za interpelacijo je nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov 

"Interpelacijo vlagamo zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa 13.000 računalnikov ter negospodarnega in nesmotrnega upravljanja s 6,5 milijona evrov vredno investicijo, zavajanja javnosti v zvezi z njenim ravnanjem pri nakupu teh računalnikov, neuresničevanje obljub za zagotovitev politične stabilnosti in povrnitve zaupanja v demokratične institucije ter zaradi opustitve dolžnega ravnanja," je naštel Lisec.

Po njegovem mnenju se danes o tem sploh ne bi smeli pogovarjati. "Ministrica bi namreč morala biti v normalni demokratični državi, kjer se spoštujejo pravne norme, kjer se klientelizem in korupcija najvišjih vladnih funkcionarjev ne dogajata in kjer se spoštujejo vsaj minimalne moralne norme, že zdavnaj bivša ministrica," je povedal. Za to se po njegovih besedah v vladi vsaj malo trudi SD, medtem ko je premier Robert Golob tiho. "To pomeni, da podpira korupcijo in klientelizem," je dodal Lisec.

Njeno delovanje po njegovih navedbah kaže, da je bilo vse usmerjeno v rušenje dobrega in učinkovitega dela prejšnje vlade, ki jo je vodila SDS, in ministričinega predhodnika. "Po letu in pol ministrovanja ni pripravila in v DZ poslala niti enega zakona, ki bi prispeval k digitalni preobrazbi države, se je pa šele po 18 mesecih lotila sprememb zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je baje motil z izgovori, češ da bo novelacija zakona prinesla dodatne in boljše ukrepe za digitalno opismenjevanje," je navedel Lisec.

Lisec: Zakuhala je eno največjih afer aktualne vlade 

"Ministrica je zakuhala eno največjih afer aktualne vlade do sedaj," je še ocenil in dodal, da "si takšnega nevestnega dela, netransparentnega delovanja oz. šlamastike noben javni uslužbenec, kaj šele funkcionar, ne bi smel dovoliti". Lansko jesen je bilo na pobudo ministrice izvedeno javno naročilo za 13.000 prenosnih računalnikov, podlaga pa naj bi bila sprejeta zakonodaja, a brez sprejete uredbe, brez sprejetega mehanizma in brez ene same resne analize, komu bodo ti računalniki namenjeni in po kakšnem načinu bodo ti računalniki razdeljeni, je še naštel.

V zgodbo je po njegovih navedbah vpletla še ministrstva za vzgojo in izobraževanje, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, občine in podjetje Gen energija. "A dejstvo je, da računalniki še vedno čakajo v skladišču na ne vemo, koga - ali na uporabnike ali na še en razpis glede namestitve operacijskega in antivirusnega sistema," je dejal in navedel, da je sprejeta zakonska novela za razdelitev računalnikov krivična, saj v njej velja načelo: kdor prej pride, prej dobi.

Ministrica: Nakup računalnikov ni nobena afera 

Ministrici očitajo sum oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa računalnikov ter negospodarno in nesmotrno upravljanje javnih sredstev pri tem nakupu. Stojmenova Duh je zavrnila očitke, da je bil nakup računalnikov nesmotrn in netransparenten, zavrnila je tudi očitke o neodgovornem delu.

 "Kot ministrica za digitalno preobrazbo zavračam vse očitke. S svojim delom sem s svojo ekipo vestno izpolnjevala svojo nalogo. Vse aktivnosti so bile izvedene transparentno. Nakup računalnikov ni nobena afera, še manj pa korupcijska praksa. Razdelili smo 29 milijonov evrov za digitalne bone," je na obravnavi povedala ministrica Stojmenova Duh.

"To da ministrstvo za digitalno preobrazbo kupuje računalnike je nekaj normalnega. Predlagateljev ne motijo računalniki, motim jih jaz, za vas sem moteča jaz. Ženske v politiki smo za marsikoga moteče. Poleg tega sem tujka, migrantka, čefurka, po vaše," je sklenila in požela aplavz, ki sicer po protokolu ni dovoljen. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je zato poslance pozvala, naj ne ploskajo. 

SDS računa na glasove osmih poslancev NSi

Medtem ni jasno, kako bodo glasovali poslanci SDS Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, ki niso podpisani pod predloge in pobude, ki jih je v zadnjem času v DZ vložila SDS. SDS pa lahko računa na glasove osmih poslancev NSi, ki so napovedali, da bodo interpelacijo podprli.

Interpelacije medtem ne bodo podprli v Svobodi, iz katere izhaja ministrica, tudi v vrstah obeh manjših koalicijskih partneric je slišati, da bodo ravnali skladno s koalicijskim dogovorom in interpelacije ministrice ne bodo podprli.

V tem mandatu vložili že šest interpelacij

Opozicijska SDS je v tem mandatu vložila že šest interpelacij. Na podlagi teh interpelacij sicer ni bil razrešen še noben minister, sta pa tedanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in tedanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan odstopila še pred zagovorom v DZ.

DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice DZ sprejel zakonsko novelo za razdelitev računalnikov
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas
Novice V DZ se kljub kritikam opozicije obeta sprejetje novele za razdelitev računalnikov
Emilija Stojmenova Duh
Novice Znano je, kdo bo dobil 13 tisoč računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo
Ne spreglejte