Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2015,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poslanci Alenka Bratušek Jani Möderndorfer Bojan Dobovšek Milan Brglez Miro Cerar Violeta Bulc Karl Erjavec

Torek, 8. 9. 2015, 14.47

8 let

Zmeda v parlamentu: Dobovšek in Bratuškova vendarle brez poslanske skupine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po ponedeljkovi napovedi predsednice ZaAB Alenke Bratušek, da bo po izstopu Janija Möderndorferja iz stranke še z dvema kolegoma ustanovila novo poslansko skupino, bi se lahko s tem zelo zapletlo.

Dozdajšnji vodja poslanske skupine Zavezništva AB Jani Möderndorfer je v petek izstopil iz stranke nekdanje predsednice vlade, z današnjim dopisom Bratuškovi pa tudi uradno iz poslanske skupine, so nam potrdili v ZaAB.

Namera Möderndorferja o izstopu iz poslanske skupine je bila sicer znana že v ponedeljek, ko sta Alenka Bratušek in nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek napovedala, da bosta skupaj s poslanko ZaAB Mirjam Bon Klanjšček ustanovila poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Ker mora imeti poslanska skupina najmanj tri člane, namreč poslanska skupina ZaAB, v kateri sta ostali le še Bratuškova in Klanjščkova, ne more več delovati.

So brali poslovnik državnega zbora? A očitno sta Dobovšek in Bratuškova pohitela z napovedjo, ki nima trdnih temeljev v poslovniku državnega zbora. Pogoj za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev je namreč to, da gre za poslance, ki jim je prenehalo članstvo v stranki, piše v 31. členu poslovnika. Tako bi se lahko Dobovšek povezal z omenjenima poslankama le, če bi obe izstopili iz ZaAB, kar se ne zdi verjetno, ker je Bratuškova tudi predsednica Zavezništva AB.

Skupino nepovezanih poslancev bi sicer lahko ustanovili tudi v primeru, če bi na primer Bon Klanjščkova izstopila in ZaAB in bi skupino oblikovala skupaj z Dobovškom in Möderndorferjem, kar se v tem trenutku tudi ne zdi mogoče.

Möderndorfer sicer še vedno molči in ne odgovarja na vprašanja novinarjev, tudi na to, ali ga zanima vključitev v poslansko skupino SMC, o čemer naj bi razmišljal.

Bojan Dobovšek je kljub omenjenemu dejal, da so predsednika državnega zbora Milana Brgleza obvestili o tem, da želijo ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev. Po poslovniku o ustanovitvi nove poslanske skupine odloča predsednik državnega zbora.

Neživljenjsko in nedemokratično Dobovšek pravi, da je takšna ureditev neživljenjska in poudarja, da se je takšen primer razpada poslanske skupine zgodil prvič v zgodovini državnega zbora. "Nepovezani poslanci nimajo strokovne pomoči, ne morejo glasovati na parlamentarnih odborih. To ni demokratično."

Dobovšek še poudarja, da sta Bratuškova in Bon Klanjščkova postali nepovezani poslanki zato, ker je nekdo izstopil iz poslanske skupine in je ta ugasnila.

Dobovšek ne bo član ZaAB Nekdanji poslanec in eden od ustanoviteljev SMC se ne bo včlanil v ZaAB, pričakuje pa, da se bo mogoče opogumil še kdo od nezadovoljnih poslancev zdajšnjih poslanskih skupin in se pridružil nepovezanim poslancem.

O morebitni ustanovitvi nove stranke je dejal, je to odvisno od nadaljnjih dogodkov in od tega, "kakšna bo želja ljudstva". Z Bratuškovo pa se nista pogovarjala o tem, ali bi bila pripravljena zapustiti ZaAB, kar bi omogočilo ustanovitev nove poslanske skupine nepovezanih poslancev, če bi to storila še Bon Klanjščkova.

Kaj pravi na to, da se želi povezati z Bratuškovo, ki jo bremenijo očitki o korupciji? "Gre za to, da skupina nepovezanih poslancev sodeluje zato, da ima strokovno pomoč." Dodaja, da je prav, da se razčistijo vsi postopki v zvezi z obtožbami o korupciji, tudi tisti, ki so povezani z evropsko komisarko Violeto Bulc, nekdanjim direktorjem Sove Andrejem Očkom in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Ne spreglejte