Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 4. 2024,
0.06

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,99

Natisni članek

Matjaž Han Milan Brglez Tadej Beočanin Jani Prednik Socialni demokrati SD

Nedelja, 14. 4. 2024, 0.06

2 tedna, 2 dneva

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,99

Matjaž Han je na maratonskem volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ki je tudi podpirala njegovo kandidaturo.

Han se je v prvem nagovoru po izvolitvi kongresu zahvalil za prejete glasove. Zatrdil je, da bo po "velikih ljudeh", ki so v preteklosti že vodili SD, zdaj stranko naprej poskušal peljati tudi sam.

Današnji kongres je ocenil kot zanimiv in zatrdil, da je slišal tudi vse kritične glasove. Svojo nalogo vidi v povezovanju članov, saj brez tega socialna demokracija ne bo imela prave prihodnosti, je prepričan.

Zadovoljstvo Tanje Fajon ob razglasitvi zmagovalca. | Foto: STA Zadovoljstvo Tanje Fajon ob razglasitvi zmagovalca. Foto: STA

Kot je še zatrdil, je pripravljen socialno demokracijo skupaj z ekipo pripeljati nazaj do možnosti, da bo stranka lahko vodila vlado, kot jo je nekoč že.

Sprememb v poslanskih vrstah ne pričakuje, njegova zmaga prav tako ne pomeni sprememb v vladi in koaliciji, zatrjuje. Po pogovorih v stranki pa bodo skupaj dorekli, kakšen je njihov cilj "in kje so naše meje". Tudi odločitev o podpori Tomažu Veselu, ki ga Gibanje Svoboda predlaga za evropskega komisarja, bodo v stranki sprejeli po Hanovem pogovoru s premierjem Robertom Golobom.

Nova glavna tajnica stranke je Živa Živković

Na mesta dveh podpredsednikov in dveh podpredsednic so delegati postavili Matjaža Nemca, Luko Gorška, Meiro Hot in Andrejo Katič, funkcijo glavne tajnice SD pa zaupali Živi Živković.

Brglez je med kandidaturo poudaril vrnitev h koreninam socialne demokracije, kar po njegovih besedah med drugim pomeni zagotavljanje enakih možnosti in priložnosti za vse. | Foto: STA Brglez je med kandidaturo poudaril vrnitev h koreninam socialne demokracije, kar po njegovih besedah med drugim pomeni zagotavljanje enakih možnosti in priložnosti za vse. Foto: STA

Tomaž Vesel
Novice V SD in Levici ob kandidaturi Vesela za evropskega komisarja previdni

Za mandat na čelu SD sta se sicer potegovala tudi vodja poslancev SD Jani Prednik in ajdovski župan Tadej Beočanin. V prvem krogu glasovanja so delegati Hanu namenili 115 glasov, Brglezu 104, Predniku 96 in Beočaninu 69 glasov.

Brglez: Han zna povezovati

Han je po izvolitvi čestital protikandidatom. "Verjamem, da bomo po prespani noči začeli skupaj delati naprej za socialno demokracijo," je dejal. Tudi Brglez je po razglasitvi rezultatov ponovil, da je z novim vodstvom stranke pripravljen sodelovati, "zato ker je preprosto stranka večja od nas". Visoko podporo vidi kot "nek dokaz, da sem sprejet v tej socialni demokraciji". Na vprašanje o moči Hana ob tako veliki razdeljenosti stranke pa Brglez odgovarja, da je Han lahko zelo močan predsednik stranke, saj zna povezovati.

Kateremu kandidatu najbolj zaupa Tanja Fajon? Poglejte:

Nekateri Hanovo kandidaturo tik pred zdajci označili za nekorektno 

Po več kot 14 urah so torej v SD izvolili novo vodstvo. Slednje je ob močno okrnjenem ugledu in padcu javnomnenjske podpore pred zahtevno nalogo konsolidacije stranke. Na izredni volilni kongres so se namreč odpravili po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Kongres je bil v znamenju nejevolje nekaterih delegatov, ki so Hanovo kandidaturo tik pred zdajci označili za nekorektno in nekostruktivno. V burni razpravi, ki je bila sicer zaprta za javnost, so mu med drugim očitali, da SD s Hanom na čelu ne bo opravila s spornimi praksami, ki so stranko pripeljale do predčasnega volilnega kongresa. "Nisem vedel, da sem glavni problem jaz, ne pa dva milijona evrov dolga," jim je odvrnil Han.

Kongres, ki sta med drugim zaznamovala tudi dolgo štetje glasov in zapleti z glasovnicami v drugem krogu glasovanja, je tako pokazal na razdrobljenost glasov.

S Hanovo izvolitvijo se z mesta predsednice stranke po štirih letih vodenja poslavlja Tanja Fajon.

Stranka SD
Novice O morebitnih kadrovskih vprašanjih v vladi po volilnem kongresu stranke SD

Matjaž Han, izjava pred kongresom SD.
Novice Matjaž Han bo kandidiral za mesto predsednika SD #video

 

Ne spreglejte