Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2024,
10.59

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Natisni članek

Slovenske železnice

Ponedeljek, 22. 1. 2024, 10.59

3 mesece

Razlog za tragično železniško nesrečo človeška napaka, prometnik pred nesrečo opravil zasebni klic #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

Na slovenskih železnicah so zaključili interno preiskavo tragične železniške nesreče, v kateri sta decembra umrla dva delavca. Na novinarski konferenci sta direktor SŽ Dušan Mes in direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc pojasnila, da je tragično nesrečo povzročil človeški faktor, zatajila sta prometnik in čuvaj. Progovni prometnik namreč ni oddal najave o vožnji vlaka, postopek izredne odpovedi zoper njega pa je v teku. 

Medtem ko kriminalisti in državni preiskovalec decembrsko tragično železniško nesrečo še preiskujejo, so na Slovenskih železnicah interno preiskavo zaključili. Izsledke preiskave sta na novinarski konferenci predstavila direktor SŽ Dušan Mes in direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc. "Naša preiskava je bila končana dosti hitro, da se prepreči morebitne ponovitve napak oz. da se odpravi morebitne pomanjkljivosti v protokolih," je dejal Mes. 

Kot je pojasnil Kranjc, je bil vzrok za nesrečo v celoti človeški faktor. Temeljni vzrok je prometnikova neoddaja najave o vožnji vlaka, zatajil pa je tudi progovni čuvaj. Ta ni sporočil, da ima vlak štiriminutno zamudo, čeprav je imel pri sebi izvleček voznega reda in bi to moral storiti. "Ta čuvaj je bil tisti, ki je vlak videl, sicer prepozno, in opozoril vse delavce. S tem ko se je odzval, je verjetno preprečil še kakšno smrt. Dejstvo je, da bi moral pred tem poklicati center in ugotoviti, zakaj ta vlak ni šel s postaje," je pojasnil Kranjc. 

Glavni državni preiskovalec še vedno ugotavlja, kje je bil drugi čuvaj, ki bi moral biti na progi. Kot je pojasnil Mes, je delovodja delovno skupino razdelil na dva dela in za zdaj še ni jasno, zakaj se je odločil za to. Če je bila organizacija delovišča pred nesrečo v rokah delovodje, so zdaj to spremenili, organizacija delovišča je po novem predpisana v pravilniku. 

Interna preiskava ugotavlja, da je strojevodja nedvomno oddal znak s piščalko, da se vlak približuje. To je storil trikrat, kar glede na zavito progo in dejstvo, da so delavci delali s stroji, ni optimalno, je še pojasnil Kranjc. 

Prometnik pred tragično nesrečo opravil klic zasebne narave

"Vemo, da je progovni prometnik naredil napako, in vemo, da je bilo nekaj motilnih elementov, ki so vplivali na njegovo zbranost. Sprejeli smo dodatne prepovedi, ki so sicer bile dvakrat dane, a smo to še enkrat ponovili, da se izločijo vsi elementi, ki prometnika motijo pri delu," je dodal Kranjc in povedal, da je prometnik potrdil oziroma označil, da je skupino obvestil, čeprav tega ni storil. Zakaj je to naredil, po besedah Kranjca ni razumljivo. 

Za kakšne motilne elemente je šlo? Kot je pojasnil Kranjc, so iz poslušanja pogovorov razbrali, da je progovni prometnik pred izrednim dogodkom po službenih napravah opravljal klic zasebne narave. 

"To ni pozitivno vplivalo na njegovo zbranost. Ne glede na to, je bilo iz pogovorov razbrati, da je bil prometnik v dobri psihofizični kondiciji," je še dodal Kranjc. Progovni prometnik je sicer junija 2023 opravil preverjanje, ki poteka vsake tri leta, novembra pa je opravil usposabljanje o obveščanju delovnih skupin, je še povedal Kranjc.

Mes je znova poudaril, da glede omenjenega prometnika, ki je naredil napako, v podobnem incidentu pa je bil udeležen že leta 2017, v decembru ni bilo pripomb drugih zaposlenih. Podrobnosti glede incidenta leta 2017 Mes ni predstavil, pojasnil je le, da so SŽ ukrepale v skladu s takratno zakonodajo, sodišče pa napak prometnika ni ugotovilo. Po njegovih besedah je omenjeni prometnik zelo dober delavec.

Postopki proti neposredno vpletenim potekajo, je pojasnil Mes. Čuvaj, udeležen v tragičnem incidentu, se trenutno ne čuti sposobnega, da se vrne na delo. "Šest delavcev je še vedno na bolniškem dopustu in seveda, ko se bodo vrnili se bomo z njimi pogovorili kaj in kako, seveda pa čuvaj trenutno zaradi suspenza ne more opravljati delo čuvaja," je še pojasnil Kranjc. Postopek vročitve izredne odpovedi prometniku pa je v teku.

Varna organizacija delovišča je zdaj obvezna

Na Slovenskih železnicah so ob tem že pripravili ukrepe za zmanjšanje tveganj. O ukrepih, ki se nanašajo na varovanje delovnih skupin in organizacijo delovišč v času izvajanja del je do zdaj odločal delovodja, ki je za to strokovno usposobljen.

"Glede na to, da v tem primeru ni bilo tako narejeno, kot bi moralo biti, smo vse to zdaj predpisali v našem obvestilu kot obveznost, se pravi tako znižanje hitrosti, tako varovanje z dodatnim čuvajem, če vidnost ni zagotovljena, se pravi, vse tisto, kar je bilo že prej ena izmed opcij za varno delo, za organizacijo delovišča je zdaj obvezno," je poudaril Kranjc.

Vlak
Novice Potniki ponoči za več ur obtičali na vlaku med Mariborom in Ljubljano
železniški tiri SŽ
Novice Izpovedi delavcev: Čuvaj je šel na kavo, dela na tirih pa se niso ustavila
železnica
Novice Ministrstvo Slovenskim železnicam po tragedijah poslalo varnostna priporočila
Železniška nesreča
Novice Pred tragično nesrečo več oseb ni izvedlo predpisanih protokolov
Ne spreglejte