Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
20.04

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Slovenske železnice

Sreda, 17. 1. 2024, 20.04

3 mesece, 1 teden

Izpovedi delavcev: Čuvaj je šel na kavo, dela na tirih pa se niso ustavila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
železniški tiri SŽ | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V zadnjega pol leta so se na slovenskih železnicah zgodile tri delovne nesreče, v katerih so umrli štirje zaposleni. Zadnja decembra lani, ko sta v tragični nesreči pri Postojni življenje izgubila dva zaposlena. Eden od njiju, Novo Ilić je nadrejene opozarjal, da prometnik, ki naj bi bil odgovoren za nesrečo, ni primeren za delo, saj zaposlenim ne javlja, da prihaja vlak. Tako je pred dnevi poročala TV Slovenija, zdaj pa so pred kamere stopili delavci, ki, tako kot njihov žal že pokojni kolega, več let opozarjajo, da je varnost pri njihovem delu ogrožena. "Čuvaj je večkrat šel na kavo, medtem pa se dela na tirih niso ustavila," pripoveduje eden od njih. 

"Ljudje ne vedo več, kaj je delo delavca, kaj je delo njegovega nadrejenega. Neko stihijsko delo je narejeno samo, da vlak gre s postaje. Amen. Dokler se ne zgodi kaj tragičnega, dokler so samo papirnate napake, se to skrije," je za TV Slovenija povedal delavec Slovenskih železnic (SŽ).

"Vodstvo ne prisluhne zaposlenim s terena. Ideje za izboljševanje varnosti skoraj vedno naletijo na gluha ušesa ali ciničen odziv," pravi prometnik s 30-letnimi delovnimi izkušnjami. 

"Naš čuvaj, ki je čuval pokojnega delavca, je večkrat med delavnikom sel v trgovino, na kavo, v lokal, medtem pa se dela na tirih niso ustavila. Na dan nesreče se sploh ni prijavil na obveščanje k prometniku. Vodstvo se šele zdaj po štirih smrtih zaveda, da je trenutni sistem dela s čuvaji napačen. To so priznali s tem, ko so z brzojavkami po nesreči ustavili vsa dela do nadaljnjega," je povedal sodelavec zunanjega sodelavca SŽ, ki je življenje izgubil v nesreči 16. oktobra 2023. 

Medtem vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) zanika, da bi prejeli kakršenkoli uradne prijave o ogroženi varnosti delavcev. Tudi sami smo se za pojasnila obrnili na vodstvo SŽ, a se v prejšnjih dneh na naše klice niso odzivali. 

Na nepravilnosti je sicer opozarjal tudi umrli Novo Ilić. Podoben incident je pred tem že doživel in zato nadrejene opozarjal, da prometnik, ki naj bi bil odgovoren tudi za zadnjo nesrečo, ni primeren za delo, saj zaposlenim ne javlja, kdaj prihaja vlak. Po neuradnih informacijah TVS naj bi prometnika v preteklosti zaradi malomarnega opravljanja dela že oglobili.

Ob tem zaposleni opozarjajo še, da je vse več tudi tujih delavcev, ki opozoril čuvaja ne razumejo, zato se morajo sporazumevati s kretnjami, zaposleni so preobremenjeni, saj opravljajo več del hkrati, marsikdo pa za svoje delovno mesto ni usposobljen, saj je čas uvajanja prekratek. 

Železniška nesreča
Novice Umrli v tragični železniški nesreči večkrat opozoril na malomarnost prometnika

Vodstvo je ukrep o začasni prekinitvi del po decembrski tragični nesreči preklicalo 9. januarja letos, ko so vpeljali poostrena pravila o varnosti. Tudi ministrstvo za infrastrukturo jim je letos predlagalo dodatne ukrepe za zagotavljanje varnosti. 

Preiskava tragične nesreče sicer še ni zaključena, a glavi preiskovalec železniških nesreč in incidentov z ministrstva za infrastrukturo Daniel Lenart ugotavlja, da več udeleženih oseb neposredno pred nesrečo ni izvedlo predpisanih varnostnih protokolov. 

železnica
Novice Ministrstvo Slovenskim železnicam po tragedijah poslalo varnostna priporočila
Železniška nesreča
Novice Pred tragično nesrečo več oseb ni izvedlo predpisanih protokolov
Ne spreglejte