Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

20

Natisni članek

Dušan Mes vlak Slovenske železnice

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 9.15

4 leta, 9 mesecev

Z vlakom iz Maribora v Ljubljani v uri in pol?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

20

Nokia 5.1, posneto z, vlak, Stegne | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes napoveduje, da bo to mogoče konec prihodnjega leta, po zaključku trenutnega cikla prenov na štajerski progi. Danes najhitrejši nagibni vlak iz štajerske prestolnice do Ljubljane potrebuje dobri dve uri.

"Konec prihodnjega leta bo lahko vlak iz Maribora v Ljubljano s postankom v Celju pripeljal v 90 minutah, kar pa je že velik korak naprej v sodobnem potniškem prometu," je v intervjuju za STA dejal Dušan Mes. Tu omenimo, da francoski hitri vlak TGV tako razdaljo prepelje v dobre pol ure.

Trenutno je proga na tej relaciji sicer na več odsekih zaprta. Poteka namreč nadgradnja železniškega odseka Zidani Most–Celje in nadgradnja železniške proge Poljčane–Slovenska Bistrica. 

Zapore prog sicer zvišujejo stroške ter povzročajo zamude in slabšo kakovost, toda gre za neizogiben davek, ki ga je po Mesovih besedah treba plačati, da v čim krajšem času pridemo do sodobne infrastrukture.

V prestolnico želijo v 50 minutah

Burno debato o prometnih povezavah Maribora s središčem države v zadnjih tednih je sprožila skupina Mariborčanov, ki je na vlado poslala pobudo, naj ta uredi dolgotrajno vožnjo do Ljubljane. Razdaljo bi želeli opraviti v 50 minutah, kar bi sicer pomenilo vožnjo precej nad trenutno omejitvijo hitrosti. Več v članku Štajerci siti zastojev: iz Maribora do Ljubljane želijo v 50 minutah.

Avtomoto Japonci z novim najhitrejšim vlakom na svetu #foto

V eni uri iz Kočevja v Ljubljani

Dušan Mes | Foto: STA , Foto: STA , Mes je spomnil, da se prihodnje leto odpre tudi kočevska proga, tako da bo vlak na relaciji Kočevje–Ribnica–Ljubljana vozil pod eno uro.

Po končanju obnove štajerske proge pa pride na vrsto gorenjska iz Ljubljane proti Jesenicam. "Upam, da čim prej pridemo do dvotirnosti, vsaj do Kranja," je dejal Mes. Prenovo bodo sicer začeli v predoru Karavanke, ki ga bodo prenavljali skupaj z Avstrijci, a Mes upa, da z manj zapleti kot pri avtocestnem delu.

Tudi projekt gradnje ljubljanske osrednje železniške in avtobusne postaje Emonika po Mesovih besedah teče. Kot pravi, je treba pripraviti dokončne projekte, vložiti vlogo za gradbeno dovoljenje in objaviti razpise za dela.

Emonika
Novice Železnice bi v Emoniki imele še nove pisarne. Lahko to še zamakne projekt?

Prvi novi vlaki konec leta

SŽ so sicer v pričakovanju novih potniških garnitur. Maja so s podjetjem Stadler podpisale pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov, tako bo po tirih vključno z lanskim naročilom vozilo 52 novih sodobnih potniških vlakov. Prve bodo v slovenskem omrežju začeli preizkušati konec leta.

Ne spreglejte