Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2019,
7.56

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

nesreča nesreča Premogovnik Velenje Velenje

Četrtek, 5. 9. 2019, 7.56

4 leta, 7 mesecev

Vsi poškodovani velenjski rudarji že doma, znan vzrok nesreče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Vseh 11 rudarjev Premogovnika Velenje, ki so bili poškodovani v sredini nesreči in so bili oskrbljeni v bolnišnici, so že v domači oskrbi, so potrdili v premogovniku. Glede proizvodnje so povedali, da ta od sredinega popoldneva poteka normalno. Potrdili so tudi, da je rudarska inšpekcija končala preiskavo, ugotovitve pa za zdaj še niso znane. 

Rudarska inšpekcija je že končala preiskavo nesreče, njene ugotovitve pa še niso znane, saj morajo preučiti vse okoliščine. Na Inšpektoratu za infrastrukturo so navedli, da inšpekcijski postopek še ni končan, saj jim mora Premogovnik Velenje dostaviti še dodatno dokumentacijo in dokazila. Zatem bo rudarska inšpektorica izdelala pisno mnenje o vzrokih nesreče, predvidoma do konca tega meseca.

Dodali so še, da je inšpektorica v sredo takoj na mestu nesreče začela z raziskavo okoliščin dogodka. Zakon o rudarstvu namreč določa, da mora rudarski inšpektor v primeru smrtne ali skupinske nesreče v rudniku takoj na mestu pričeti z raziskavo okoliščin, odrediti ukrepe za zavarovanje dokazov in ukrepe varnostne narave ter izdelati pisno mnenje o vzrokih nesreče.

Premogovnik Velenje
Novice Nesreča v Premogovniku Velenje: 11 poškodovanih, eden huje

Rudarji so utrpeli lažje poškodbe

Kot so sporočili iz Premogovnika Velenje se je nesreča zgodila pri prevozu zaposlenih na jamska delovišča v začetku druge izmene v jami Preloge. Ob mehanski okvari viseče dizelske lokomotive se je namreč avtomatsko sprožila zasilna zavora. Del kompozicije viseče lokomotive je zanihal, ob tem pa se je poškodovalo 11 zaposlenih. Utrpeli so le lažje poškodbe oz. udarce, zato so jih v sredo že spustili domov.

Premogovnik Velenje | Foto: STA , Foto: STA , Na kraju nesreče so bili tudi delavci iz odkopa, ki so po dogodku lahko nemoteno nadaljevali delo. "Ob dogodku se je ponovno pokazalo, da imamo v Premogovniku Velenje dobro urejen sistem obveščanja, saj so pristojne službe - od dežurnega Premogovnika Velenje, vodje reševanja, nadzornikov, prisotnih zaposlenih na površini do pravočasne zdravniške oskrbe - nemudoma odreagirale in pomagale poškodovanim," še navajajo v premogovniku.

Zlom pogonskega kolesa na kompoziciji viseče lokomotive

Vzrok nesreče je bil zlom enega pogonskih koles na kompoziciji viseče lokomotive, je danes v izjavi za medije povedal glavni tehnični direktor rudnika Gregor Uranjek. Kot je dejal, se je po zlomu avtomatsko sprožila zasilna zavora, ki pa je povzročila nenadzorovano nihanje enega izmed vagonov, v katerem so bili rudarji.

Zakaj se je en del kompozicije zanihal bolj kot drugi deli, za zdaj ni moč odgovoriti, je pojasnil Uranjek. Ob tem je postregel s podatkom, da se s kompozicijo viseče lokomotive naenkrat lahko pelje 48 oseb, v sredo na začetku druge izmene pa se jih je peljalo 35.

Po Uranjekovih besedah varnosti zaposlenih v jami namenjajo veliko pozornosti. Če so imeli pred 20 leti 1000 nesreč letno, je zdaj ta številka pod 100, je še dejal.

Predsednik Sindikata pridobivanja energetskih surovin v Premogovniku Velenje Simon Lamot je ocenil, da so delovni pogoji zaradi narave dela v rudniku težki. Glede sredine nesreče je dejal, da ni šlo za klasično nesrečo in da nanjo niso vplivali delovni pogoji.

Na vprašanje, kako je poskrbljeno za varnost in zdravje pri delu, je Lamot odgovoril, da se vodstvo rudnika trudi vpeljati v delo vse, kar je mogoče dobiti na trgu, od senzorike do različnih merilnikov. "Res nas oskrbujejo z najboljšo tehnologijo, a ker gre za delo pod zemljo, se pogoji zelo hitro spreminjajo," je še dejal.

758 nesreč v zadnjih osmih letih

V Premogovniku Velenje se je v obdobju od 2010 do 2018 pripetilo 758 nesreč, od tega 24 s težjimi posledicami, so v luči najnovejše nezgode sporočili iz družbe. Najpogostejši vzrok za nesreče je človeški dejavnik.

premogovnik Velenje | Foto: STA , Foto: STA , Statistika Premogovnika Velenje po posameznih letih kaže, da se je leta 2010 zgodilo 92 nezgod (od tega tri težje), leta 2011 58 (dve težji), leta 2012 76 nezgod (šest težjih), leto pozneje 77 (ena težja), leta 2014 in 2016 po 89 nezgod (ena težja), leta 2015 97 (dve težji), leta 2017 86 (dve težji), minulo leto pa 94, od tega sedem težjih.

Analiza nezgod za minula leta kaže, da je najpogostejši vzrok nesreč človeški faktor - neprevidno delo. Lažje poškodbe se kažejo kot udarnine, odrgnine, površinske manjše rane pri opravljanju delovnega procesa, težje pa večinoma kot zlomi, so sporočili iz Premogovnika Velenje.

Navedli so tudi, da so bile skupinske nezgode v zadnjih letih predvsem posledica stebrnega udara, kjer gre za hipno sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena in je dogodek, ki se v rudnikih občasno zgodi.

"Kljub najsodobnejši tehnologiji, ki jo imamo v premogovniku, je delo rudarjev še vedno delo v posebnih razmerah, za katere imamo predpisane posebne varnostne ukrepe, ki jih dosledno izvajamo, žal pa se stebrnega udara vnaprej ne da predvideti," so še zapisali v rudniku.

Eksplozija
Novice Skrivnostna nesreča v Rusiji: umrlo pet ljudi, zaznali radioaktivnost
Ne spreglejte