Tomaž Modic

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
3.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Natisni članek

ŠUS Leni Fafangel Janez Sodržnik Daniel Knaus volitve LDS Zoran Janković OKS Dušan Olaj Sokolska zveza Slovenije Športna zveza Ljubljane Dejan Crnek športno društvo

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 3.19

6 let, 7 mesecev

Vojna za športne milijone

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Janez Sodržnik | Foto Sportida

Foto: Sportida

Kdo bo vodil Športno unijo Slovenije, organizacijo, ki ima v lasti za 13 milijonov evrov nepremičnin? V spopadu ima ključno vlogo Janez Sodržnik, dolgoletni športni funkcionar, ki je vedno rad deloval tudi v politiki.

V športnih in političnih krogih teče oster boj za obvladovanje Športne unije Slovenije (ŠUS), bolj znane pod nekdanjim imenom Partizan Slovenije. 

Gre za eno od največjih organizacij na področju športne rekreacije, ki zagotavlja finančno in drugo podporo športnim zvezam, društvom in posameznikom na področju športa. Toda za številne je privlačna tudi zaradi premoženja. V lasti ima namreč za več milijonov evrov nepremičnin, ki jih je dobila z denacionalizacijo. Gre za partizanske, sokolske in druge športne objekte v Ljubljani, Mariboru, Kranju in drugod po Sloveniji. 

Na papirju so ti objekti vredni več kot 13 milijonov evrov, praktično vse pa ŠUS oddaja športnim društvom. Tem za uporabo ni treba plačati nič, poskrbeti morajo le za njihovo redno investicijsko vzdrževanje. ŠUS je tudi lastnik prenovljene Športne hiše Ilirija v Ljubljani, ki jo kot eno redkih oddaja v najem. Na ta račun letno ustvari okoli 200 tisoč evrov prihodkov.

Tudi zato ne preseneča, da so v ozadju želja po obvladovanju ŠUS številni interesi, skriti za nekaterimi dolgoletnimi funkcionarji slovenskega športa.


Morda vas zanima tudi:

-> Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo
-> Bo pod Trumpom razneslo balkanski sod smodnika?
-> Vsa življenja Metoda Dragonje


V sredo o dveh kandidatih

O tem, kdo bodo novi vodilni v ŠUS, bo v sredo v Športni hiši Ilirija v Ljubljani odločala volilna skupščina. Na njej bo več kot 170 športnih društev in zvez iz vse Slovenije izbiralo novega predsednika.

Kandidata za zasedbo pomembnega položaja sta dva:

  • Dejan Crnek, starosta Sokolske zveze Slovenije in podpredsednik Športne zveze Ljubljana, tudi podžupan Mestne občine Ljubljana, in 
  • Leni Fafangel, donedavna predsednica ŠUS, sicer predsednica športnega društva 3Šport.

Za zdaj naj bi bolje kazalo Fafangelovi, saj naj bi imela podporo večine članov ŠUS. Toda na drugi strani Crneka podpira več vplivnih posameznikov, med njimi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Sodržnik.

Sedež Športne unije Slovenije na Vodnikovi v Ljubljani:

Poskrbeli za razrešitev dozdajšnje predsednice

Sodržnik je dolgoletni predsednik Športne zveze Ljubljana, ki že skoraj dve desetletji uspešno krmari med mestno in športno politiko. Sprva je bil član LDS, iz katere so ga izključili. Po neuspešni kandidaturi za župana Mestne občine Ljubljana leta 2006, ko je dobil devetsto glasov (0,69 odstotka), pa je zavetje našel pri zmagovalcu ljubljanskih županskih volitev Zoranu Jankoviću.

Tudi v predlanski kampanji za šefa OKS je sedel na dveh stolčkih, saj je hkrati kandidiral na listah novega predsednika Bogdana Gabrovca in Zorana Jankovića.

Krog Sodržnika je junija letos na presenečenje mnogih poskrbel za predčasno razrešitev Fafangelove. Zdaj pripravlja tudi teren za imenovanje Crneka za novega prvega moža ŠUS.

"Nov obraz, ki je uredil poslovanje"

Za lažje razumevanje aktualnega dogajanja se je treba vrniti v pomlad 2013, ko so v ŠUS volili naslednika dolgoletnega prvega moža Mira Ukmarja, ki se je odrekel  kandidaturi.

Za izpraznjeni položaj so kandidirali trije: Leni Fafangel, športni filozof Milan Hosta in dolgoletni predsednik Športnega društva Trnovo Janez Ovsenik. Vodenje ŠUS je na koncu nepričakovano prevzela Fafangelova, triatlonka in vodja največjega obalnega športnega društva. Bila je popolna novinka, ki naj bi v ŠUS prinesla svež veter.

Prevetrila je vodstvo ŠUS in pripeljala nekatere svoje kadre. Po lastnih besedah se je lotila "čiščenja" ter urejanja evidenc na področju članov, financ in administracije. Ključno je bilo to, da je uredila upravljanje nepremičnin, saj pred tem v ŠUS sploh naj ne bi natančno vedeli, katere objekte imajo v lasti in kdo jih uporablja. Pri pogovorih z uporabniki je vztrajala tudi pri formalizaciji sodelovanja, torej pri podpisu ustreznih pogodb.

Kaj kmalu je Fafangelova dobila opozicijo, ki jo je odnesla s položaja v ŠUS.

Dejana Crneka, ki je tudi podžupan Mestne občine Ljubljana, podpira več vplivnih posameznikov. | Foto: STA , Dejana Crneka, ki je tudi podžupan Mestne občine Ljubljana, podpira več vplivnih posameznikov. Foto: STA ,

Predlog za razrešitev šele na dan skupščine

Za konec junija je bila namreč sklicana redna skupščina, glavna točka na dnevnem redu pa je bila soustanovitev Združenja športnih zvez športa za vse – športne rekreacije Slovenije. Z njo poskuša država sistemsko urediti področje rekreacije. V predlogu novega zakona o športu je opredeljena kot nosilka usposabljanj na področju rekreativnega športa.

Toda na dan skupščine se je izkazalo, da se je v tednih pred tem mimo oči javnosti vse pripravljalo na predčasno razrešitev predsednice in njenega ključnega zaveznika v nadzornem odboru ŠUS – Dušana Olaja, direktorja in lastnika podjetja Duol. Najprej so za predsednika skupščine imenovali odvetnika Bojana Župevca, nato pa na dnevni red uvrstili predlog izglasovanja nezaupnice Fafangelovi in njeno hkratno razrešitev.

O burnem dogajanju na skupščini ŠUS nazorno priča podatek, da je trajala skoraj tri ure, protestno pa naj bi jo zapustilo več članov. Na začetku jih je bilo prisotnih 95 od skupno 253, o razrešitvi pa jih je glasovalo že manj kot 70. Glas "za" je oddalo 53 članov.

Po mnenju Fafangelove je bila skupščina izvedena v nasprotju s pravili, saj se na skupščini naj ne bi smelo predlagati novih sklepov. Prisotni člani tako pred tem niso vedeli, o čem bodo glasovali. Tisti, ki so zbirali pooblastila članov, pa so lahko glasovali kar po svoji volji. Zaradi vsega tega razrešena predsednica prek sodišča izpodbija sprejete sklepe.

Proti njej ljubljanski šport in sokoli

Krog Sodržnika naj bi Crneka pri naskoku na ŠUS podpirali še Ovsenik, sicer predsednik volilne komisije, Daniel Knaus, član upravnega odbora Fitnes zveze Slovenije in član izvršnega odbora Sokolske zveze Slovenije, in Dušan Gerlovič, predsednik Fitnes zveze Slovenije ter član izvršnega odbora in generalni sekretar Sokolske zveze Slovenije. 

Ti so skupaj s Crnekom in Sodržnikom nekaj dni pred skupščino ŠUS ustanovili prej omenjeno združenje športnih zvez, v katerem ni bilo prostora za ŠUS, na položaj predsednika pa imenovali Sodržnika.

Knaus: Narcistično-absolutistično vodenje

V predvolilni vojni ne skoparijo s kritikami na račun nekdanje predsednice ŠUS. Tako je Knaus prejšnji teden vsem članom, torej športnim društvom, razposlal dopis, v katerem je predstavil, kaj vse je bilo narobe z delom Fafangelove.

  • Visoki stroški njenega dela. Pred izvolitvijo leta 2013 ni povedala, da bo funkcijo opravljala profesionalno. Za to je prejemala mesečni honorar v višini 2.500 evrov bruto. Poleg tega je bila upravičena še do sejnin, potnih stroškov … Vsega skupaj naj bi bilo stroškov za okoli 125 tisoč evrov.
  • Nizka sponzorska sredstva in dotacije društvom. V načrtih za leta 2014, 2015 in 2016 je ŠUS napovedal za skupno 74 tisoč evrov sponzorskih sredstev in okoli 135 tisoč evrov dotacij športnim društvom. Dejansko so od sponzorjev v treh letih dobili dobre tri tisočake, društvom pa razdelili 80 tisoč evrov.
  • Visoka izguba ŠUS. V treh letih se je vrednost njenega premoženja zmanjšala za 7,7 milijona evrov, ob tem pa je ustvarila skupno 1,3 milijona evrov izgube.

Očitajo ji še nerazumno upravljanje sredstev in kadrovanje "po domače".

"Kot član izvršnega odbora ŠUS in eden od pobudnikov za njeno razrešitev sem izredno presenečen, da se je Fafangelova odločila za ponovno kandidaturo. Razrešitev je bila jasen pokazatelj, da ji ne zaupamo več, da se z njenim načinom dela in vodenja organizacije ne strinjamo in da narcistično-absolutističnega vodenja ŠUS in povzročanja nepopravljive finančne škode ŠUS ne odobravamo," je zapisal Knaus.

Leni Fafangel vztraja, da njeni nasprotniki zavajajo. | Foto: STA , Leni Fafangel vztraja, da njeni nasprotniki zavajajo. Foto: STA , Fafangelova: Pocenili smo delovanje in reševali stare grehe

Fafangelova medtem vztraja, da njeni nasprotniki zavajajo in da "kot domnevno podlago za mojo (nepravnomočno) razrešitev navajajo laži".

Glede znatnih izplačil je povedala, da je pred njo predsednik ŠUS res deloval neprofesionalno, vendar sta bila ob tem redno zaposlena še izvršni direktor in poslovna sekretarka za skupno skoraj deset tisoč evrov bruto na mesec. Pozneje je te naloge prevzela sama, strošek menedžmenta ŠUS pa je bil v njenem času za vsaj polovico nižji.

Pojasnila je tudi razloge za visoko izgubo in zmanjšanje vrednosti premoženja. Za to so v prvi vrsti krivi odpisi oziroma prevrednotenja zemljišč in objektov. Po navodilih revizorja, ki je dal pridržek k mnenju na letno poročilo ŠUS za 2013, so naročili nove cenitve. Te so pokazale, da je bilo njihovo premoženje do tedaj močno precenjeno.

Glede sponzorskih sredstev, ki jih je obljubljala, a jih nato praktično ni bilo, pa je treba opozoriti, da ŠUS tudi v času prejšnjega vodstva ni dobivala praktično nobenih sponzorskih sredstev. Tako kot v preteklosti se v glavnem financira iz najemnin, sredstev fundacije za šport in ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport ter drugih virov.

"Polastiti se želijo sokolskih objektov"

Nekdanja predsednica ŠUS, ki se želi s podporo športnih društev vrniti na položaj, je prepričana, da je v ozadju njene odstavitve želja nekaj posameznikov po obvladovanju ŠUS in s tem njenega premoženja. V prvi vrsti gre za politično moč in nove funkcije.

Ljubljanska športna društva, ki želijo prevzeti vodenje ŠUS, naj bi si medtem prizadevala tudi za vrnitev nekdanjih sokolskih objektov v last sokolskih društev. "In potem bodo nekateri končno lahko popravili veliko krivico, ki se je v devetdesetih letih zgodila nekaterim predvojnim športnim združenjem," je dogajanje pred dnevi v kolumni za Finance komentiral Dušan Olaj, nekdanji predsednik nadzornega odbora ŠUS.

Sodržnik se je zavil v molk

Na Sodržnika smo se že pred tednom dni obrnili z vprašanji o njegovi vlogi pri volitvah za predsednika ŠUS. Med drugim smo ga vprašali:

  • Kakšna je bila vaša vloga pri razrešitvi Leni Fafangel?
  • Drži, da ste sami sodelovali pri usklajevanju glasov za junijsko skupščino ŠUS, na kateri so razrešili predsednico? Kakšno vlogo je imelo pri tem dejstvo, da OKS financira regijske pisarne občinskih športnih zvez?
  • Drži, da osebno pomagate Dejanu Crneku pri zagotavljanju podpore članov ŠUS?
  • Lahko potrdite ali zanikate, da se kot predsednik Športne zveze Ljubljana zavzemate, da se sokolski objekti, ki so trenutno v lasti ŠUS, vrnejo v roke sokolskih društev?
  • Kako odgovarjate na očitke, da si z aktivnim delovanjem v ŠUS gradite mrežo za poznejšo kandidaturo za šefa OKS?

Na vprašanja podpredsednik OKS kljub večkratnim pozivom ni odgovoril.