Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
22.14

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

7

Natisni članek

Evropska unija poslanci Evropski parlament

Četrtek, 31. 1. 2019, 22.14

5 let, 2 meseca

Visoke plače, ki jih evroposlancem plačujejo obubožani državljani #video #Argument

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

7

Evropsko unijo zastopa 751 evroposlancev, ki državljane mesečno stanejo okoli 40 milijonov evrov. Plača evroposlanca znaša skoraj devet tisočakov na mesec, na osebni račun pa prejmejo 5.600 evrov neto zaslužka. Vsak poslanec mesečno dobi še 4.416 evrov za pokritje stroškov dela njegove pisarne. Kaj natančno s tem plačujejo, ne ve nihče, saj je vpogled v javnost te porabe zavrnil najprej evropski parlament, nato pa še evropsko sodišče.

V studiu oddaje Argument na Planetu sta bila evropska poslanca Tanja Fajon in Franc Bogovič, za komentar pa so prosili nekdanjega poslanca Iva Hvalico in političnega analitika Sebastjana Jeretiča.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Statistična analiza njihovega dela marsikaterega poslanca tudi razjezi

Med osmimi slovenskimi poslanci v Bruslju Tanjo Fajon statistika letos uvršča na 50. mesto, torej v zgornjih sedem odstotkov najbolj vplivnih poslancev, Franca Bogoviča šele na 535. mesto.

Ime poslanca Uvrstitev na lestvici
Evropskega parlamenta
Tanja Fajon 50.
Patricija Šulin 382.
Ivo Vajgl 390.
Igor Šoltes 404.
Romana Tomc 466.
Alojz Peterle 499.
Milan Zver 518.
Franc Bogovič 535.

Nekateri politiki so s statistiko in svojo uvrstitvijo zadovoljni, drugi se nanjo jezijo.

Podatke statistike objavijo v času pred volitvami, ko so ljudje nanje občutljivi, zanima jih namreč, kolikokrat se nekdo oglasi v petih letih in kakšna je prisotnost na sejah, saj to vpliva na odločitev, katero ime bodo obkrožili maja, so poročali v oddaji.

Jeretič meni, da po vtisu takšne razlike med njima ne bi občutil. "Prva stvar, ko pomislim na konkretne projekte evroposlancev, je projekt pametne vasi, torej ravno projekt pametne vasi, ki vpliva na vsakodnevno življenje ljudi. Je pa politična vsebina en del zgodbe, drugi del pa je politična moč," je dejal Jeretič.

Po njegovem mnenju ta lestvica bolj kot aktualno aktivnost kaže tudi preteklo delovanje, položaj znotraj strank, saj štejejo tudi položaji, šteje število poročil, ki ti jih zaupajo, in podobno.

Več iz oddaje Argument:

k
Novice Kobal ekskluzivno: Pridobil sem pravice, gledališču častim deset predstav #video #Argument
Igor Šoltes, Boris Štefanec, Argument
Novice Uslužbenec KPK naj bi v Mehiki nadlegoval dve Brazilki #Argument

Fajonova: "Ne bi upala reči, da je razlika na lestvici razlika v opravljenem delu"

Tanja Fajon meni, da ne bi mogli reči, da gre pri razliki med njeno uvrstitvijo in uvrstitvijo Franca Bogoviča za razliko v opravljenem delu.

"S Francijem dobro sodelujeva, vem, da je tudi sam izjemno aktiven kolega, poslanec, viden je ravno s projektom pametne vasi; je pa tako, da si je ta položaj v politični skupini treba priboriti. Sama sem zdaj podpredsednica te poslanske skupine peto leto, edina v skoraj 200-članski poslanski skupini, in to veliko pove. Imaš ogromno zakonodajnih dosjejev, krepi se tvoja politična moč - včeraj sem na primer imela pogajanja s Komisijo, s Svetom o reformi schengena - to so pa tiste stvari, pri katerih lahko posameznik, tudi če prihaja iz majhne Slovenije, s to vidnostjo, s to močjo kaj tudi premakne," je dejala Fajonova.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Bogovič: "Kdor pozna lestvico, ima o njej svoje mnenje"

Bogovič je na to odgovoril, da ima, kdor pozna to lestvico, o njej svoje mnenje. "Dvakrat so jo spreminjali, pred tem je bila celo gospa Tanja na repu in za tiste, ki kaj poznajo to delo, ne šteje. Zanimiva je za časopise, sam pa lahko mirno rečem - omenili so projekt pametne vasi, krožno gospodarstvo - za aktivnosti, prepoznane v Bruslju, sem lansko leto prejel nagrado za najbolj aktivnega poslanca, ki je najbolj zaznamoval področje inovacij in raziskav," je dejal Bogovič in dodal, da svoje delo jemlje tako, da mora to, kar dela, razložiti tudi doma in narediti nekaj koristnega za Slovenijo.

Hvalica: Fajonova in Bogovič med seboj nista primerljiva

Ivo Hvalica je ob poslušanju besed sogovornikov menil predvsem, da sta med seboj neprimerljiva. Po njegovem mnenju Fajonova izhaja iz novinarskih vrst in se je evropsko izobrazila, že preden je postala poslanka, Bogovič pa izhaja iz Državnega zbora.

"Nista primerljiva niti zaradi tega, ker sem že zdavnaj zaznal, da Fajonova uporablja tudi jezik, ki je bolj primeren za kvalificirano politično občinstvo. Pozna se ji, da je pogojena s poročevalstvom iz EP, medtem ko Franc Bogovič volivce nagovarja bolj enostavno, kot bi jih nagovarjal v Sloveniji. Ona ima prednost na urbanem območju, Bogovič pa na neurbanem," je to, kako vidi razliko med obema, pojasnil Hvalica.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Lestvica, ki pokaže drugačne rezultate

Ko s te lestvice vzamemo uradne nazive, funkcije poslancev v svojih strankah in odborih, so rezultati drugačni.

Tanja Fajon ob tem pristane na sedmem mestu med slovenskimi poslanci. Patricija Šulin se z drugega mesta prebije na prvo. Ivo Vajgel ostaja tretji, medtem ko se na drugo mesto prebije Igor Šoltes. Peta ostaja Romana Tomc, Alojz Peterle pade na zadnje, osmo mesto, Milan Zver se povzpne na četrto, Franc Bogovič pa prehiti predzadnjo Tanjo Fajon.

"Če odvzamete funkcije, verjamem, da mi to ne govori v prid, ker imaš, ko si podpredsednik politične skupine, ogromno drugih zadolžitev, kar ti jemlje veliko časa. Me pa preseneča, ker imam precej zakonodajnih poročil, v zadnjem času vso reformo schengenskega sistema, varovanje zunanjih meja, migracijsko azilno reformo, to je veliko precej konkretnih rezultatov," je dejala Fajonova, ki meni, da je vpliv težko meriti.

Argument
Novice Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico #video #Argument

 

Ime poslanca Uvrstitev na lestvici
Argumenta
Uvrstitev na lestvici
Evropskega parlamenta
Patricija Šulin 17. 382.
Igor Šoltes 27. 404.
Ivo Vajgl 62. 390.
Milan Zver 82. 518.
Romana Tomc 172. 466.
Franc Bogovič 277. 535.
Tanja Fajon 323. 50.
Alojz Peterle 514. 499.

"Po mojem trdnem prepričanju je dejanska moč slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu lobiranje. To pa ni zajeto nikjer v teh lestvicah," je dejal Hvalica, s tem se je strinjala tudi Fajonova.

Hvalica meni, da se je na tem področju po sposobnosti komunikacije Lojze Peterle najbolje odrezal. Hvalica je še dodal, da v te algoritme ne verjame.

"Imam pameten telefon in ta je pokazal, da jaz službujem na vrhu hriba, kamor hodim vsak dan. Najbolj neuk človek bi ugotovil, da to ne more biti moja služba, moj pametni telefon pa to registrira tako," je s praktičnim primerom želel pojasniti Hvalica.

Prisotnost na eni seji poslancem prinaša dodatnih 300 evrov za posamezno sejo

Bogovič je z 98 odstotki prisoten na skoraj vseh sejah, Fajonova je najmanj prisotna med osmimi slovenskimi poslanci, vsak podpis na seji v Bruslju pa pomeni dodatnih 320 evrov v žepu.

Na to, ali je vpliv obratnosorazmeren s tem, koliko si prisoten na seji in kolikokrat v parlamentu pritisneš na tipko, je Jeretič dejal, da je Fajonova povedala ključno. "Če imaš položaje, ti to počrpa ogromno časa in tam narediš svoje. Kot smo ugotovili, tu obstajata dva vidika, eno je politična moč, drugo pa je konkretna vsebina, ki neposredno vpliva na naše politično življenje. Politika gospe Fajon, ki je lahko ideološka, o migrantskih temah in podobno, seveda vpliva na naše življenje tako, da vpliva na vso Evropo," meni Jeretič.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Bogovič je na vprašanje, ali je motiv za tako visoko prisotnost tudi denar, odgovoril, da če bi bil to motiv, ne bi bil gost v oddaji Argument, ker s Fajonovo ta dan nimata dnevnice.

"Motiv je, da tudi odločaš. Sam delim to delo v tri veje: eno je delo v parlamentu, drugo, kar delamo v Bruslju, in tretje to, kar delamo doma. Drugače je, če se ukvarjaš s praktičnimi stvarmi, kot je moje delo v odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja in regionalni razvoj, navsezadnje gre za dve tretjini evropskega denarja in jaz verjamem, da je povsem nepotrebno, da štirje poslanci sedimo v odboru za zunanjo politiko," je dejal Bogovič.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nizozemski novinar pred leti poslance soočal z njihovimi goljufijami

Pred leti je nizozemski novinar skupaj s poslancem prikazal vozni park, ki je na voljo evroposlancem. Poslanci lahko na primer zaprosijo za francosko govorečega šoferja in to, da si želijo oditi z določeno znamko vozila in avto jih že čaka v garaži.

Novinar je razkril tudi, da poslanci lažno prijavljajo svojo prisotnost, saj že takoj zjutraj bežijo domov, ne da bi se seje sploh udeležili, za prisotnost na seji pa vsak dan poslanec dobi 320 evrov na dan. Ko je novinar italijanskega poslanca vprašal, zakaj goljufa, ga je ta fizično napadel.

Argument
Novice Makarovičeva o Kobalu: Gre mu samo za denar #Argument #video

Če bi bil poslanec lani prisoten na vseh zasedanjih, bi zaslužil 17 tisoč evrov

Če bi bil poslanec prisoten na vseh 54 zasedanjih lani, bi za to prejel dodatnih 17 tisoč evrov. S tem si sicer plača nastanitev in prehrano, a to je za poslance pogosto zastonj.

Poslanci si lahko najamejo tudi pomoč, in sicer asistente v tujini in zastopnika doma. Za to lahko porabijo skoraj 25 tisoč evrov na mesec. Lokalni zastopnik slovenskega poslanca lahko dobi 5.700 evrov plačila.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Med 751 poslanci so tudi taki, ki si svojo plačo zaslužijo

Fajonova ves čas poudarja, da z razkritjem tega, za kaj vse se porablja denar, nima težav, da je med redkimi slovenskimi poslanci za to, da se vse razkrije, a tega ni želela storiti, ko so jo novinarji vprašali, ali jim lahko razkrije konkretne račune tega, kar je bilo plačano s tem denarjem. Odgovorila je splošno, so poročali v oddaji.

"Jaz sem mu pojasnila, kaj vse lahko spada v te stroške, in nisem bila naprošena, naj to razkrijem, ker sem to v preteklosti že storila. Tega vprašanja konkretno nisem dobila, s tem ne bi imela težav - sicer ne računov, sem pa televiziji že pokazala fascikle zadnjih let, ker imamo za to ločen račun in natanko vem, kam gre denar in ves čas, vsa leta vztrajam, da moramo ta sredstva razkriti, in tudi glasujem tako. Sem pa ena od redkih v slovenski ekipi, ki glasujemo za to," je dejala Fajonova.

Bogovič prav tako ni bil pripravljen razkriti vseh nakazil v vrednosti 4.400 evrov za pretekli mesec. "Novinarju sem precej podrobno pojasnil, kako porabimo ta sredstva, to ni nobena žepnina," je dejal Bogovič in dodal, kaj vse plačuje iz teh sredstev.

Boris Kobal
Novice Razkrivamo Kobalove štiri vrstice, s katerimi je zaslužil 13 tisoč evrov #Argument
Ne spreglejte