Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 4. 2018,
12.39

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Natisni članek

otroški parlament Milan Brglez Borut Pahor

Ponedeljek, 9. 4. 2018, 12.39

6 let

Mladi si v šolah želijo več prakse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

28. otroški parlament 2018 | Foto STA

Foto: STA

V plenarnem delu zasedanja 28. nacionalnega otroškega parlamenta so mladi poročali in razpravljali o temah, ki so jih dopoldne obravnavali po posameznih skupinah. Med drugim so predlagali več praktičnih vsebin, o uporabi tablic pri pouku so se mnenja kresala. Poudarili so tudi pomen kakovostnih odnosov in omejenost učiteljev pri delu.

Plenarnega zasedanja se je udeležil tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar skupaj z ministricama, ki opravljata tekoče posle, Majo Makovec Brenčič, pristojno za področje šolstva, in Anjo Kopač Mrak, pristojno za družino in socialne zadeve. Kot je dejal Cerar, je najboljše, kar lahko vidi, to, da so mladi angažirani in si želijo izboljšati položaj.

Video: Planet TV

Mladi parlamentarci so v razpravi med drugim opozorili na preobsežen učni načrt, številne teoretične vsebine bi po njihovem mnenju moralo zamenjati praktično znanje. Predlagali so več praktičnih predmetov, kot so denimo prva pomoč, računalništvo, spoznavanje narave in gospodinjska opravila.

Medtem ko so nekateri poudarjali, da se v šolah učijo preveč faktografskih vsebin in zapletenih matematičnih operacij, ki jih v življenju ne bodo potrebovali, so drugi pojasnili, da se v osnovni šoli učijo tudi zato, da razvijajo svoje možgane.

V razpravi so opozorili tudi na težke torbe, za njihovo razbremenitev so nekateri predlagali uvedbo tabličnih računalnikov, ki bi jih učencem priskrbela šola. Kot so pojasnili, bi bil nakup tablice tudi cenejši od številnih učbenikov. Nekateri pa tablicam niso naklonjeni, opozorili so denimo na to, da učenci tablice ponekod, kjer so jih že uvedli, zlorabljajo in jih med poukom uporabljajo za druge dejavnosti.

Na vprašanja odgovarjal tudi Pahor

Na vprašanja mladih je odgovarjal tudi Pahor. Meni, da so mladi danes za razliko od njegove generacije bolj odrasli, zreli, samostojni in samozavestni. Ob tem je omenil spremembe v svetu in razvoj informacijske tehnologije ter večjo dostopnost do informacij, ki mlade po njegovem mnenju naredijo še bolj svobodne, ustvarjalne in trmaste. Omenil je, da njega v zadnjem času vzgaja 20-letni sin, ki mu je vzor.

28. otroški parlament 2018 | Foto: STA , Foto: STA ,

"Mogoče šolski sistem ni samo prostor, v katerem se nekaj naučimo, je prostor, kjer se vzgaja, se pripravlja na čas, ko boste sami sprejemali neke pomembne odločitve v življenju in se bodo drugi zanašali na vas, da boste sprejemali prave odločitve," je dejal. Mladim je zaželel veliko uspeha, poguma, vztrajnosti in znanja, da premagajo tudi kakšne krize in neuspehe. Pri tem je izpostavil, da sta ravno pogum in vztrajnost dve glavni značilnosti, ki odlikujeta izjemne osebnosti.

Ne spreglejte