Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
15.00

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

Natisni članek

Vipava reševalci plezanje plezalka nesreča nesreča Gradiška Tura

Nedelja, 7. 4. 2024, 15.00

3 tedne, 1 dan

V nesreči na Gradiški Turi se je smrtno ponesrečila 52-letna plezalka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07
Gradišče pri Vipavi, Gradiška Tura | V nesreči v Gradiški Turi se je smrtno ponesrečila 52-letna plezalka. | Foto Aljoša Rehar/STA

V nesreči v Gradiški Turi se je smrtno ponesrečila 52-letna plezalka.

Foto: Aljoša Rehar/STA

V soboto okoli dvanajste ure so policiste obvestili, da se je pri plezanju v navezi pri padcu s stene v Gradiški Turi nad naseljem Gradišče pri Vipavi hudo poškodovala in kasneje hudim telesnim poškodbam podlegla 52-letna plezalka, državljanka Slovenije, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Na kraju je policija ugotovila, da sta omenjena plezalka in njen soplezalec (oba sta člana enega od alpinističnih odsekov) v lastni režiji nekaj minut po 11. uri začela plezati v steni Gradiške Ture v sektorju, imenovanem Trije stebri. Na višini okoli 25 metrov je soplezalec napravil sidrišče, od tam dalje pa je soplezalka preplezala približno sedem metrov nad varovališčem, od koder jo je varoval soplezalec.

hribi Gradiška Tura
Novice V steni Gradiške Ture se je smrtno ponesrečila plezalka

Plezalka je nato iz neznanega vzroka izgubila ravnotežje in zatem padla navzdol nekaj metrov mimo omenjenega varovališča ter obvisela na vrvi (bila je privezana). Pri tem si je hudo poškodovala glavo in je bila v nezavesti, soplezalec pa je takoj poklical na pomoč reševalce. Takoj po nezgodi so pristojne službe na kraj napotile reševalce GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava (skupno 15 reševalcev GRS), poleg omenjenih gorskih reševalcev pa so na kraj napotili tudi policiste PP Ajdovščina in policiste gorske policijske enote PU Nova Gorica.

Ob priletu helikopterja v dolino plezalka ni več kazala znakov življenja

Ponesrečeno plezalko in 64-letnega plezalca, ki v nesreči ni bil poškodovan, je zatem na težko dostopnem pobočju prevzela dežurna ekipa za posredovanje v gorah in ju s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v dolino, vendar ob priletu helikopterja v dolino plezalka ni več kazala znakov življenja, so sporočili s policije.

Zdravnik ZD Ajdovščina je odredil sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. O tragični nesreči je policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe, preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in okrožno državno tožilko v Novi Gorici. Policisti PP Ajdovščina bodo prav tako o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Skiro
Novice Policija prosi priče za pomoč pri razjasnitvi prometne nesreče, poziva tudi voznika e-skiroja
Slovenska policija
Novice V delovni nesreči na Bovškem umrl nemški državljan
Ne spreglejte