Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2024,
11.40

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

plezanje Roman Krajnik Janja Garnbret Janja Garnbret

Torek, 23. 4. 2024, 11.40

1 teden, 2 dneva

Janja in čudežna roža

Janja nima samo 43 zmag in zlate olimpijske medalje, zdaj ima tudi resnično pravljico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Janja in čudežna roža | Janja Garnbret je dobila pravljico. Slikanica z naslovom Janja in čudežna roža ni samo zgodba o uspehu, ampak je predvsem zgodba o prijateljstvu in o tem, da se je za svoje sanje treba truditi in verjeti vase. | Foto Ana Kovač

Janja Garnbret je dobila pravljico. Slikanica z naslovom Janja in čudežna roža ni samo zgodba o uspehu, ampak je predvsem zgodba o prijateljstvu in o tem, da se je za svoje sanje treba truditi in verjeti vase.

Foto: Ana Kovač

Ob svetovnem dnevu knjige je tudi Janja Garnbret dobila svojo pravljico. Pri založbi DZS je izšla slikanica z naslovom Janja in čudežna roža, ki pripoveduje zgodbo o deklici, ki si upa sanjati, na poti do uspeha pa jo spodbujajo in ji pri premagovanju ovir pomagajo družina in prijatelji. Napeta zgodba, v kateri ne manjka slikovitih pravljičnih likov, kakršen je stari Kozel, se prepleta z biografskimi elementi iz otroštva najboljše plezalke na svetu, dopolnjuje pa jo njen osebni nagovor mladim bralcem. Pravljico je tako kot zgodbe o Tini Maze, Goranu Dragiću, Anžetu Kopitarju in Primožu Rogliču napisal Primož Suhodolčan, ilustracije pa so delo Mateja de Cecca. "Vedno sem si želela imeti pravljico, plezalno zgodbico za otroke," je priznala slovenska plezalna kraljična, ki je bila v mlajših letih pravi knjižni molj, sanjala pa je celo o tem, da bi postala knjižničarka.

Pri založbi DZS pravijo, da slikanica Janja in čudežna roža, ki so jo predstavili danes v Ljubljani, dogodka pa se je udeležila tudi glavna junakinja pravljice, ni samo zgodba o uspehu, ampak je predvsem zgodba o prijateljstvu in o tem, da se je za svoje sanje treba truditi in verjeti vase.

Janja Garnbret v družbi ilustratorja Mateja de Cecce in pisatelja Primoža Suhadolčana. Slikanica je izšla v slovenskem in angleškem jeziku, predstavitev v Ljubljani pa je sovpadala z današnjim svetovnim dnevom knjige. | Foto: Ana Kovač Janja Garnbret v družbi ilustratorja Mateja de Cecce in pisatelja Primoža Suhadolčana. Slikanica je izšla v slovenskem in angleškem jeziku, predstavitev v Ljubljani pa je sovpadala z današnjim svetovnim dnevom knjige. Foto: Ana Kovač

"Z edinstvenim prepletom avtobiografskih elementov in pravljične pripovedi se bodo mladi bralci potopili v zgodbo o otroštvu in začetkih vrhunskih slovenskih športnikov, s katerimi se mladi bralci z veseljem poistovetijo. Janja Garnbret je zagotovo ena izmed njih," je poudarila Andreja Kavčič, vodja projekta pri založbi DZS.

Fotogalerija
1 / 11

To je že peta zgodba v seriji resničnostnih pravljic o legendarnih slovenskih športnikih. Svojo pravljico že imajo nekdanja smučarka Tina Maze, košarkar Goran Dragić, hokejist Anže Kopitar in kolesar Primož Roglič. Vsaka pripoved je prepletena z avtobiografskimi elementi glavnega junaka in njegovim nagovorom bralcu, vse pa družita tudi isti avtor, medtem ko so ilustracije delo Mateja de Cecca in Gorazda Vahna. To zagotovo ni zadnja resničnostna pravljica, so povedali pri DZS, ne želijo pa si poplave teh zgodb, niti ni nujno, da bo tudi v naslednji glavni junak športnik.

Janja in čudežna roža | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kot strastna bralka si je želela postati knjižničarka

Garnbretova je na predstavitvi knjige razkrila, da je bila kot otrok strastna bralka. S seznama za domače branje ni prebrala deset, ampak kar 40 knjig, ob tem pa je še dejala, da so jo knjige tako zelo privlačile, da je celo želela postati knjižničarka. Te sanje so zdaj preteklost, zdaj sanja in kot najboljša športna plezalka v zgodovini, ti. GOAT (The Greatest of All Time), uresničuje športne sanje. Z vzdevkom GOAT (angleško koza) so povezani tudi živalski akterji knjižice. Avtor in ilustrator sta namesto pajka ali martinčka, ki sta ju najprej imela v mislih, uporabila motiv koze, kozlička in kozla. 

"Koze so pametne, zelo sposobne vse splezati, ne odnehajo, so kosmate," sta v šaljivem tonu pripomnila De Cecco in Suhodolčan. "Če si upaš sanjati, če trdo delaš, če verjameš vase, se da čisto vse uresničiti. In to mislim, da je v tej knjigi res dobro napisano," je še dejala Garnbret, ki ji je tudi všeč, da v njej nastopata njena starša. "Bila sta vedno in sta še zmeraj velik del mojega življenja in moje kariere. Moram se jima zahvaliti, da sta mi dala to svobodo, da sem lahko začela plezati."

Janja in čudežna roža | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Janja v pravljici je navihana, ambiciozna, vedno polna energije, vztrajna, nikoli ne odneha. Ko se nečesa loti, to tudi naredi. "Taka, kot sem bila v knjigi, sem bila tudi na Kitajskem, na tekmah svetovnega pokala, dvakrat sem zmagala in ne bi se moglo bolje začeti," je navdušeno pripovedovala ena najboljših slovenskih športnic vseh časov. 

Fokus 100-odstotno usmerjen v Pariz

Garnbretova se je nedavno vrnila iz Kitajske, kjer je zmagala na obeh uvodnih tekmah sezone, tako v balvanih kot v težavnosti. Naslednjič jo bomo na tekmovanjih videli šele konec junija, ko bo formo pred olimpijskimi igrami testirala v Innsbrucku v Avstriji (od 26. do 30. junija), kjer bo nastopila na preizkušnji v balvanih in težavnosti. Ves fokus Garnbretove in njenega trenerja Romana Krajnika je usmerjen v Pariz, kjer si želi avgusta ubraniti naslov olimpijske prvakinje. Nedavno je mesto ljubezni obiskala zaradi sponzorskih obveznosti. 

Pogovor z olimpijsko prvakinjo Janjo Garnbret bomo na Sportalu objavili jutri zjutraj. 

Preberite še:

Janja Garnbret Koper 2023
Sportal Izjemna Janja Garnbret do nove zmage: Sanjsko
Janja Garnbret Koper 2023 finale
Sportal Janja Garnbret edina v polfinalu osvojila vrh smeri
Janja Garnbret, Koper 2023
Sportal Janja Garnbret nadaljuje z odliko tudi v Wujiangu
Janja Garnbret Bern 2023
Sportal Janja Garnbret že na uvodni tekmi do velike zmage
Janja Garnbret Koper 2023 finale
Sportal Janja Garnbret začela z odliko

 

 

Ne spreglejte