Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2016,
7.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

25

Natisni članek

interpelacija Državni zbor Milojka Kolar Celarc

Sreda, 19. 10. 2016, 7.18

6 let, 7 mesecev

Jani Möderndorfer "pomotoma" glasoval za rušenje Milojke Kolar Celarc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

25

Milojka Kolar Celarc | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po torkovi uspešno prestani interpelaciji dejala, da podpora poslancev zanjo pomeni še dodatno zavezo, da uresničijo potrebne spremembe. Predlagatelji interpelacije napovedujejo, da bodo njeno delo še naprej spremljali, v koalicijski DeSUS pa ponavljajo, da do decembra pričakujejo reformne ukrepe. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je uspešno prestala interpelacijo, ki jo je podprlo 24 poslank in poslancev, proti pa je glasovalo 49 poslank in poslancev. 

Interpelacijo so podprli opozicijski poslanci iz SDS in NSi ter Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, presenetljivo pa se je na seznamu poslancev, ki so interpelacijo pri glasovanju podprli, znašel tudi Jani Möderndorfer iz SMC, je razvidno s spletne strani DZ. V opozicijski ZL so bili vzdržani.

"Pri glasovanju gospoda Janija Möderndorferja o interpelaciji zoper ministrico za zdravstvo se je sinoči zgodila pomota, ki pa k sreči ni vplivala na odločitev državnega zbora. Stališče Janija Möderndorferja glede tega je nedvoumno in jasno, kar je razvidno tudi iz njegove včerajšnje razprave, torej podpira ministrico in reforme, ki jih je napovedala," nam je pojasnil Slavko Gegič, predstavnik za odnose z javnostmi SMC.

Möderndorfer je na Twitterju objavil naslednje pojasnilo:

"Nisem preveč optimističen, da bo Kolar Celarčeva zmogla ves ta napor"

Prvak DeSUS Karl Erjavec je dan po neuspeli interpelaciji ministrice Milojke Kolar Celarc ocenil, da jo čaka težko delo in da glede na slabe izkušnje z lekarniškim zakonom ni preveč optimističen, da bo zmogla ta napor. Opozoril je še, da bi za kakovostno zdravstveno reformo in okrepitev javnega zdravstva iz proračuna morali nameniti več sredstev.

Erjavec je v izjavi pred današnjim koalicijskim srečanjem ponovil, da od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc DeSUS decembra pričakuje predložitev reformnih ukrepov.

Prvak DeSUS upa, da ji je tudi razprava na interpelaciji odprla oči, da bo ravnala drugače kot doslej in bo bolj odprta za razpravo v koaliciji glede zdravstvene reforme. Ta je namreč po njegovem mnenju prepomembna stvar, da bi bila le odločitev ministrice.

Brglez letake v DZ označil za nedopustno agitiranje

Med sejo o interpelaciji zoper ministrico Milojko Kolar Celarc so v preddverju velike dvorane DZ pozornost vzbudili letaki, na katerih SMC predstavlja delo ministrstva. Predsednik DZ Milan Brglez opozarja, da je to nedopustno in takšnega agitiranja v DZ ne sme biti. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer zagotavlja, da se to ne bo več zgodilo.

Ne glede na to, kdo je letake tja dal, je to po Brglezovem mnenju nedopustno. Na to je opozoril stranko SMC in poslansko skupino, po poslovniku DZ pa drugih sankcij ne more izvesti, je povedal v današnji izjavi. Brglez upa, da bodo v stranki to upoštevali in da takšnega materiala v prostorih DZ ne vidi več.

"V nasprotnem primeru bom moral razmisliti, kaj se še da narediti," je povedal in dodal, da mora biti še bolj odločen, ker gre za njegovo stranko. Je pa to prvi tovrsten primer v tem mandatu oz. na kaj takega še ni bil opozorjen.

Letaki so bili v preddverju velike dvorane, v kateri so poslanci razpravljali o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, sicer iz kvote SMC. S tovrstnimi letaki oz. grafikami je SMC v zadnjih dneh na omizjih v štirih slovenskih krajih predstavljala ukrepe, ki so bili sprejeti na področju zdravstva v zadnjih dveh letih.

Cerar: Gremo naprej

Premier Miro Cerar po seji DZ, ki se je končala tik pred polnočjo, izjav novinarjem sicer ni dajal, je pa na družbenem omrežju Twitter napovedal: "Gremo naprej, da zagotovimo čim boljše javno zdravstvo." Razrešitev ministrice je podprlo 24 poslancev, 49 jih je bilo proti.

Kolar Celarčeva je po okoli 15-urni razpravi izpostavila zadovoljstvo, da se je dan končal. "Na koncu dneva je pomembno, katere vrednote človek spoštuje, v kaj verjame in za kaj se bori," je dejala.

Presenetljivo se je na seznamu poslancev, ki so interpelacijo zoper ministrico pri glasovanju podprli, znašel tudi Jani Möderndorfer iz SMC. | Foto: Ana Kovač Presenetljivo se je na seznamu poslancev, ki so interpelacijo zoper ministrico pri glasovanju podprli, znašel tudi Jani Möderndorfer iz SMC. Foto: Ana Kovač

Kaj SDS očita ministrici?

Poslanci SDS, ki so vložili interpelacijo, so ministrici Milojki Kolar Celarc očitali odgovornost za številne težave v zdravstvu, poleg nepriprave zdravstvene reforme ji očitajo odgovornost:

  • pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji,
  • za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu,
  • zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu,
  • za soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in
  • za politično kadrovanje v javne zdravstvene zavode.

Po mnenju poslancev SDS je Kolar Celarčeva tudi soodgovorna za neukrepanje na področju korupcije v zdravstvu, očitajo ji odgovornost pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so po njihovih navedbah v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Zmotila so jih tudi dejanja in stališča pri izvrševanju politične funkcije, posledica katerih je izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države.

Kot je opozorila poslanka SDS Jelka Godec, ministričino dozdajšnje delo ne sledi obljubam z začetka mandata. "Njene obljube so le prazne besede," je dejala. "Z nesprejetjem področne zakonodaje ministrica podpira anarhijo v zdravstvu in poglablja finančne težave zdravstvenih zavodov," je zatrdila poslanka. Pri tem je navrgla, da se menda v ozadju načrtuje zmanjšanje sredstev za zdravstvo s 6,6 odstotka bruto domačega proizvoda na šest odstotkov.

Dotaknila se je tudi problematike čakalnih vrst. Obnašanje Kolar Celarčeve do tega vprašanja je neodgovorno in arogantno, trdi Godčeva. Ministrica se "problema ne zaveda dovolj, saj gre za sistemski problem, ki ga ne zna rešiti", je ocenila poslanka SDS in dodala, da bodo čakalne dobe brez celovitih sistemskih posegov še naprej naraščale.

Kako se je zagovarjala ministrica?

Kolar Celarčeva je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo v DZ opozorila, da je v "zdravstvu 3,2 milijarde denarja in toliko je tudi interesov". Zavrnila je vse očitke iz interpelacije. Poudarila je, da se zdravstvena reforma pripravlja, a so pred tem morali analizirati zdravstveni sistem, da so ugotovili, kje sploh je slovensko zdravstvo.

Na očitke o čakalnih dobah pa je dejala, da se je "na prag našega mandata zvalila kepa čakalnih dob, ki pa se je začela valiti vsaj sedem let pred tem, dve leti pred tem pa postala neobvladljiva". Opozorila je, da so za skrajševanje čakalnih vrst namenili dodatna sredstva, še vedno pa vztraja na sistemskih spremembah.

Ne spreglejte