Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
11.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MOL

Nedelja, 12. 5. 2013, 11.47

8 let, 1 mesec

V Ljubljani načrtujejo postavitev dodatnih polnilnic za električna vozila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na ljubljanski občini predvidevajo, da se bo število električnih vozil na slovenskih cestah povečevalo, zato so pripravili strategijo elektromobilnosti v Mestni občini Ljubljana (MOL).

V dokumentu, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na seji v ponedeljek, MOL načrtuje nekaj ukrepov s tega področja, med drugim postavitev električnih polnilnic. Predlog načrta trajnostne mobilnosti - strategije elektromobilnosti v MOL je izhodišče, ki bo omogočilo ustrezno vodenje razvoja elektromobilnosti, med drugim pa predstavlja tudi izhodišče za pripravo ukrepov na tem področju, je zapisano v gradivu za sejo.

Na območju občine 30 polnilnih postaj za električna vozila Na MOL ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno okoli 50 električnih avtomobilov, na območju občine pa je po njihovih podatkih 30 polnilnih postaj za električna vozila. "Danes je osnovno prevozno sredstvo v Ljubljani osebni avtomobil. Po neuradnih podatkih dnevne migracije ljudi v mesto presegajo število 120.000, pri čemer k povečanju prometa močno prispevajo tudi dnevne poti do velikih nakupovalnih centrov," so zapisali v strategiji.

Ukrepi ne smejo biti v nasprotju s prometno politiko MOL S tem dokumentom si po njihovih besedah prizadevajo, da bi občani MOL postopno prešli na okolju prijazna vozila in svoj vozni park prilagodili na eno od oblik elektromobilnosti. Pri tem so dodali, da ukrepi ne smejo biti v nasprotju s prometno politiko MOL, ki spodbuja hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prometa, so zapisali v strategiji.

Dva ukrepa s področja elektromobilnosti sta predvidena že v lokalnem energetskem konceptu MOL, in sicer postavitev petih črpališč med leti 2014 in 2020 za potrebe občine, pri čemer je 125.000 evrov predvidenih za vozila, ter namestitev polnilcev v enakem časovnem obdobju v vrednosti dveh milijonov evrov. Stroške bi si delili MOL in zasebni investitorji.

Postavitev polnilnih postaj za električna vozila je predlagana tudi v strategiji. Do leta 2020 postavitev načrtujejo na novih in obstoječih parkiriščih MOL, pred tem pa je predvidena izdelava končnega načrta razvoja polnilne infrastrukture. Načrt bi po predvidevanjih MOL lahko izdelali do konca leta 2014.

Poleg tega bo MOL glede na razvoj elektromobilnosti predvidoma spremenila odlok o izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta, ki določa, da mora imeti vsako parkirišče z več kot sto parkirnimi prostori tudi en prostor z napravo za polnjenje električnih avtomobilov. MOL bi odlok spremenila tako, da bo moralo biti na vsakih sto parkirnih prostorov vsaj eno mesto za polnjenje. S tem nameravajo po podatkih v strategiji začeti v drugi polovici leta 2014.

Električna vozila bi lahko vozila po rumenih pasovih Na občini med drugim razmišljajo še, da bi uporabnikom električnih vozil dovolili vožnjo po rumenih pasovih, ki so sicer rezervirani za mestne avtobuse in taksiste. "Zaradi majhnega števila električnih vozil ukrep v začetku izvajanja ne bo imel usodnih posledic na odvijanje prometa, kasneje pa bo potrebno vožnjo na rumenih pasovih omejiti," so zapisali na MOL.

Ne spreglejte