Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
18.50

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Tonček Štern Tine Urnaut Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca odbojkarska liga narodov

Sreda, 22. 5. 2024, 18.50

1 teden, 4 dni

Odbojkarska liga narodov, prva turnirja, 22. maj

Slovenija je dobila napeto in pomembno tekmo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
odbojka liga narodov Slovenija Nizozemska | Slovenci so ligo narodov odprli s pomembno zmago nad Nizozemci. | Foto VolleyballWorld

Slovenci so ligo narodov odprli s pomembno zmago nad Nizozemci.

Foto: VolleyballWorld

S turnirjema v Antalyi in Riu de Janeiru se je začela nova sezona moške odbojkarske lige narodov, prek katere si bodo še zadnje reprezentance zagotovile olimpijsko vozovnico. Slovenska izbrana vrsta je v ligi narodov v Turčiji v napeti tekmi premagala Nizozemsko s 3:2 (-31, 22, -20, 21, 25). "Neverjeten začetek! To je bil standard, kako se bo igralo za olimpijske igre. Vsaka tekma bo finale," je po globokem vzdihu v prvi izjavi po veliki zmagi dejal kapetan Tine Urnaut.

odbojka liga narodov Slovenija Nizozemska
Sportal Odbojkarji za uvod v ligo narodov tesno premagali Nizozemce

V uvodu tekme smo videli maratonski prvi niz, v katerem so slovenski odbojkarji zapravili kar nekaj priložnosti. Naši so vodili že z 20:16 pa niso uspeli zadržati visoke prednosti. Na koncu so pravo priložnost izkoristili Nizozemci in prvi niz dobil s 33:31.

Slovenija je drugi niz začela katastrofalno začetek, ko so Nizozemci povedli že 10:4. Slovenci so se v nadaljevanju uspeli vrniti. Še več, drugi niz so dobil s 25:22 in izenačili 1:1 v nizih.

odbojka liga narodov Slovenija Nizozemska | Foto: VolleyballWorld Foto: VolleyballWorld Tretji niz se je začel izenačeno. Tako je bilo do izida 7:7, v nadaljevanju pa so se Nizozemci odlepili na štiri točke razlike (11:7). Te prednosti do konca niza niso zapravili in tretji niz dobil z izidom 25:20.

V četrtem nizu so kmalu po začetku pobudo prevzeli slovenski odbojkarji, ki so povedli za kar osem točk razlike, kar je bila tudi najvišja razlike v nizu (16:8). Nizozemci so se v nadaljevanju uspeli približati na tri točke razlike (20:23), a so naši fantje niz varno pripeljali do konca in ga dobili z izidom 25:21.

V petem, odločilnem nizu, smo znova gledali napet zaključek tekme. Niz je bil vseskozi izenačen, saj sta se ekipi pogostokrat izmenjavali v vodstvu. Na koncu so več zbranosti pokazalo Slovenci in po nekaj manj kot treh urah dobili uvodno tekmo. Zadnji niz se je končal z izidom 27:25. Zadnjo točko je za asom dosegel Tonček Štern.

Kapetan Tine Urnaut po prigarani zmagi nad Nizozemsko:

"Neverjeten začetek lige, očitno bo to zdaj standard v boju za olimpijske igre, vsaka tekma bo finale," je bil po tekmi kar nekoliko iz sebe kapetan Tine Urnaut. "Zelo sem vesel in ponosen na ekipo, da smo se borili in uspeli zmagati. Poznalo se nam je, da še nismo v tekmovalnem ritmu, tudi tekmec je na trenutke odigral fenomenalno. Dajali so ase kot za šalo, mislim, da je bila tekma zelo kakovostna in res smo lahko zadovoljni, da smo jo obrnili v našo korist. To je zelo, zelo pomembna zmaga."

Delijo se še zadnje vstopnice za olimpijske igre

odbojka liga narodov Slovenija Nizozemska | Foto: VolleyballWorld Foto: VolleyballWorld Začela se je nova sezona odbojkarske lige narodov, ki ima za nekatere reprezentance še precej večjo težo kot v zadnjih letih. Delijo se namreč še zadnje vstopnice za olimpijske igre. Kdor bo po rednem delu lige narodov – po treh turnirjih, ki se bodo 23. junija končali v Stožicah in Manili – na pravi strani svetovne lestvice, pri čemer bo štel tudi geografski dejavnik, bo julija in avgusta sodeloval na olimpijskih igrah v Parizu.

Sedmerica – Francija, Nemčija, Brazilija, ZDA, Japonska, Poljska in Kanada – je na OI že uvrščena, na voljo je še pet vozovnic. Sploh prvo v zgodovini bodo poskušali potrditi tudi Slovenci, ki so trenutno na sedmem mestu svetovne lestvice in v dobrem položaju za premierni nastop na tekmovanju pod petimi krogi. Slovenci skupaj z Italijani, Argentinci in Srbi na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze zasedajo mesta, ki na olimpijske igre še vodijo, a bo treba to mesto zadržati vse do konca rednega dela tekmovanja, zato bosta vsaka tekma, celo vsak niz, zelo pomembna. 

Po enoletni odsotnosti iz reprezentance se je vrnil Tonček Štern:

Povratnik v reprezentanco Tonček Štern je po tekmi povedal: "Bilo je malo nervoze, kar velja tudi za ekipo. Nizozemci so pritiskali s servisi, mi na to nismo najbolje odgovorili. Tudi kakšno lažjo žogo več bi v obrambi lahko dobili, ampak važno je, da smo zmagali. S tem se nam bo še dvignila motivacija. Analizirali bomo, kaj smo delali dobro, kaj slabo, kaj lahko popravimo za naslednje tekme."

"Prva tekma je za nami, intenzivnost je bila zelo visoka. Po toliko mesecih smo spet nazaj skupaj na igrišču, z nami je spet Tonček Štern, česar sem zelo vesel. Zmage smo zelo veseli in zmaga šteje. Pomembno je, da smo v zares težkih trenutkih ostali mirno in držali skupaj. Na drugi strani je bila danes res odlična Nizozemska in samo združena Slovenija ter velika želja igralcev, da zmagajo to tekmo, sta nam prinesli ta rezultat. Zares sem vesel te zmage in tega, da je Tonček spet z nami," pa je po prigarani zmagi dejal selektor Cretu.

Po Turčiji na Japonsko, nato v Stožice

Druga turnirja bosta med četrtim in devetim junijem v Fukuoki in Ottawi, Slovenci bodo takrat igrali na Japonskem. Tretja turnirja bosta med 18. in 23. junijem v Ljubljani in Manili. Najboljša osmerica po tretjem turnirju bo nato nastopila na zaključnem turnirju v Lodžu, ki bo med 27. in 30. junijem.

Kdo je že uvrščen na olimpijske igre?

Francija, Nemčija, Brazilija, ZDA, Japonska, Poljska in Kanada.

Liga narodov, 22. maj
Lestvica

Slovenske tekme, liga narodov

Prvi turnir, Antalya

Sreda, 22. maj
Slovenija - Nizozemska 3:2 (-31, 22, -20, 21, 25)

Četrtek, 23. maj
Slovenija – Francija

Sobota, 25. maj
Slovenija – Kanada

Nedelja, 26. maj
Slovenija – Poljska

Drugi turnir, Fukuoka

Sreda, 5. junij
Slovenija – Turčija

Petek, 7. junij
Brazilija – Slovenija

Sobota, 8. junij
Japonska – Slovenija

Nedelja, 9. junij
Bolgarija – Slovenija

Tretji turnir, Stožice

Torek 18. junij
20.30 Slovenija – Argentina

Četrtek, 20. junij
20.30 Kuba – Slovenija

Sobota, 22. junij
20.30 Slovenija – Italija

Nedelja, 23. junij
20.30 Srbija – Slovenija

Preberite še:

Tonček Štern
Sportal Tonček Štern: Raje bi pet mesecev z njimi garal in puščal znoj, kot pa jih spremljal s kavča
slovenska odbojkarska reprezentanca, zbor, 2024
Sportal Slovenci se osredotočajo nase, Metod Ropret poziva ljubitelje odbojke
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, zlata liga
Sportal Alessandro Orefice ponosen na varovanke: Trdo smo delali, da smo prišli do teh rezultatov
Generali rokomet
Sportal Naši najboljši odbojkarji v boj za olimpijske sanje v Parizu: jim bo uspelo?
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo
Sportal Gheorge Cretu: Vem, da bodo razmišljali le o tem, kako doseči, kar so si zamislili
Ne spreglejte