Petek,
22. 6. 2012,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 19.25

8 let

Šušteršič odločitev glede varčevalnega zakona označil za smiselno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za finance Janez Šušteršič je odločitev ustavnega sodišča, da ne bo zadržalo izvajanja zakona za uravnoteženje javnih financ ter da bo zadevo prednostno obravnavalo, označil za smiselno.

Zaradi odločitve sodišča, da izvajanje zakona ne zadrži, bo škoda manjša ne glede na to, kakšna bo na koncu odločitev sodišča, je prepričan.

Gre za pomembno vprašanje Šušteršič se je v Luksemburgu strinjal z odločitvijo ustavnega sodišča, da zahtevo za ustavno presojo več členov zakona za uravnoteženje javnih financ prednostno obravnava, saj gre za pomembno vprašanje.

"Če bi zadržali izvajanje zakona, bi država morala izplačati nekatere izdatke ali dohodke, ki so bili s tem zakonom znižani. Če bi to naredili, tudi če bi na koncu ustavno sodišče ugotovilo, da je zakon ustaven, tega gotovo ne bi mogli izterjati nazaj," je opozoril.

"Škoda bo tako gotovo manjša" Tako pa, če bo ustavno sodišče ugotovilo, da je zakon v nekaterih točkah neustaven, bo država lahko to poravnala za nazaj. Tako bo po njegovem mnenju škoda gotovo manjša, če izvajanje ni zadržano, kot če bi ga zadržali, ne glede na to, kakšna bo na koncu odločitev sodišča, je ocenil minister.

Vizjak: Nobena rešitev ni sporna z ustavnega vidika Na odločitev sodišča se je odzval tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Kot je dejal, se s to odločitvijo potrjuje njegovo stališče, da ni bilo nobenih razlogov za začasno zadržanje. Tako meni, da nobena rešitev ni sporna z ustavnega vidika.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman pa je ob robu predstavitve poročilo OECD o pregledu javne uprave v Sloveniji dejal, da ministrstvo veseli, da bo ustavno sodišče absolutno prednostno obravnavalo vprašanje, ki je po njegovem mnenju izrednega pomena.