Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
1. 11. 2020,
10.18

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

44

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 1. 11. 2020, 10.18

3 leta, 5 mesecev

Stanje covid-19 v Sloveniji: okužb je manj, a razloga za veselje še ni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,75

44

Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit, test | Število pozitivnih testov bo najverjetneje še nekaj časa visoko, naraščalo bo tudi število hospitalizacij in bolnikov na intenzivni negi, vendar pa se po ocenah stroke že nakazuje trend, da bodo ukrepi za zajezitev virusa, ki jih je vlada podaljšala še vsaj za teden dni, delovali.  | Foto Reuters

Število pozitivnih testov bo najverjetneje še nekaj časa visoko, naraščalo bo tudi število hospitalizacij in bolnikov na intenzivni negi, vendar pa se po ocenah stroke že nakazuje trend, da bodo ukrepi za zajezitev virusa, ki jih je vlada podaljšala še vsaj za teden dni, delovali. 

Foto: Reuters

Vsem do zdaj odkritim okužbam z novim koronavirusom v Sloveniji se jih je v soboto pridružilo še 1.342, je na Twitterju razkril vladni govorec Jelko Kacin. Opravljenih je bilo precej manj testov kot v petek, in sicer zgolj 4.807. Delež pozitivnih testov je bil 27,92-odstoten, kar pomeni, da je bil v primerjavi s petkovim višji za dobro odstotno točko. Umrlo je 25 ljudi s covid-19, kar je največ do zdaj. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so danes napovedali, da odpirajo nove lokacije za namestitev covid bolnikov.

V soboto je zaradi posledic okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 umrlo 25 ljudi, kar je največ do zdaj v enem dnevu. Skupno število umrlih od marčevskega začetka epidemije v Sloveniji je tako že 363.  Bolnišnično oskrbo trenutno potrebuje 821 oseb, kar je 42 več kot v soboto, na intenzivnih oddelkih v slovenskih bolnišnicah pa je že 131 pacientov (v soboto 122). 

Skoraj četrtina (209) vseh zaradi težkega poteka bolezni covid-19 hospitaliziranih oseb v Sloveniji se zdravi v UKC Ljubljana.  | Foto: STA , Skoraj četrtina (209) vseh zaradi težkega poteka bolezni covid-19 hospitaliziranih oseb v Sloveniji se zdravi v UKC Ljubljana. Foto: STA ,

Po podatkih spletne strani Covid-10 Sledilnik imamo v Sloveniji trenutno 22.501 aktiven primer okužb z novim koronavirusom. Od marca je bilo v Sloveniji medtem pozitivnih že skoraj 36.000 testov.

14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 1.074. Kot je na Twitterju zapisal vladni govorec Jelko Kacin, pojavnost še naprej raste, a počasneje kot prej.

V UKC Ljubljana zaradi vse več bolnikov s covidom nove namestitve

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer zaradi vse več bolnikov s covidom odpirajo nove lokacije za njihovo namestitev, so danes dozdajšnjim mestom dodali klinični oddelek za gastroenterologijo. Ta se je pridružil mestom na infekcijski, ortopedski, stari in novi pediatrični kliniki ter v Bolnici Petra Držaja.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je danes povedal, da aktivno pripravljajo tudi nove lokacije, tako da zdaj intenzivno potekajo dela na teh deloviščih. Uspešno pa napredujejo tudi dela tam, kjer pripravljalo več postelj s centralnim nadzorom, tako da bodo lahko tudi v primeru neslutenih razsežnosti epidemije lahko poskrbeli za bolnike, je dejal v izjavi, ki so jo poslali z UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Slovenski vojski in Slovenskim železnicam pa se je zahvalil, saj so z njihovo pomočjo v soboto v nekaj urah premestili rentgensko napravo iz bolnišnice Role 2 pred infekcijsko kliniko, kjer že potekajo inštalacijska dela. Tako računajo, da bodo že v ponedeljek začeli delati s to rentgensko napravo in omogočili bolj varno obravnavo bolnikov na infekcijski kliniki.

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru pa so vzpostavili telefonsko številko za informacije svojcem glede bolnikov na covid enoti za intenzivno terapijo. Kot so sporočili prek Twitterja, prosijo svojce, naj pošljejo sporočilo na 031 762 896, zaposleni na enoti pa jim bodo vrnili klic, piše STA.

Največje regijsko žarišče ostaja Gorenjska

Največje regijsko žarišče okužb z novim koronavirusom je trenutno Gorenjska, kjer je v zadnjem tednu pozitiven velik delež vseh opravljenih testov. Eno od najslabših epidemioloških slik imajo v občini Železniki, kjer so v sedmih dneh potrdili kar 157 okužb. To pomeni, da je zagotovo okužen vsak 40. prebivalec občine. 

Petek medtem kljub 23 novim smrtim in 1.796 potrjenim primerom okužb sicer ni bil brez dobrih novic. Krivulja epidemije se namreč ni obrnila navzgor, saj je bilo okužb manj kot dan prej, nižji pa je bil tudi odstotek potrjenih primerov. 

Vodja strokovne skupine: preden bo boljše, bo še slabše

Bojana Beović je v soboto sicer napovedala, da bo število hospitalizacij zaradi težkih simptomov okužbe z novim koronavirusom še nekaj časa naraščalo. V soboto se je v slovenskih bolnišnicah zdravilo 779 oseb, prihodnji teden jih pričakujejo že več kot tisoč. 

Pacientov, ki bodo zaradi težkega poteka bolezni potrebovali intenzivno nego, je bilo v soboto 122, stroka pa ocenjuje, da bo takšnih pacientov na vrhuncu epidemije med 200 in 300.

Vse več okužb tudi v domovih starejših na Goriškem

Na severnem Primorskem je bilo v soboto potrjenih 65 okužb z novim koronavirusom, najbolj na udaru pa so domovi starejših, je sporočil regijski štab civilne zaščite. V enoti Petrovo Brdo je okužena večina stanovalcev, število okuženih pa raste tudi v Domu upokojencev v Podsabotinu in v domu v Renčah, kjer poteka institucionalno varstvo starejših.

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v tolminski občini je stanje, kot opozarja regijski štab, zelo resno, saj je okužena velika večina od 93 stanovalcev. Na udaru pa so tudi zaposleni, saj se okužbe vrstijo tudi pri njih. "In ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami in ne le starostnikom, je položaj še zahtevnejši. Vodstvo doma je tudi v stalnem stiku s tolminskim zdravstvenim domom, tolminsko občino in tamkajšnjim štabom civilne zaščite," so zapisali.

Okužbe se po potrjenem prvem primeru v četrtek širijo tudi v domu v Renčah. Po zadnjem testiranju je pozitivnih 10 stanovalcev in osem zaposlenih. Vsi so že bili in ostajajo v samoizolaciji. Vse več okužb pa je tudi v enoti novogoriškega Doma upokojencev v Podsabotinu. V soboto so namreč potrdili še štiri nove primere pri oskrbovancih in eno pri zaposlenih. Skupno je tako v tej enoti potrjenih 11 okužb (devet med oskrbovanci in dva med zaposlenimi). V centralni enoti v Novi Gorici pa je bil potrjen še en primer, tako da je skupno število okuženih pet, in sicer štirje starostniki in en zaposleni. (STA)
Novice Znanstvenik o Marku Potrču: Strahopetec, čigar podle razprave ti dvignejo pokrov #video
Slovaška Češka
Novice Začelo se je: oči sveta uprte v masovni covid-19 eksperiment
Ne spreglejte