Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2017,
19.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Slovenska vojska Nato

Sreda, 10. 5. 2017, 19.35

6 let, 7 mesecev

Slovenska vojska zagotavlja pravočasen odhod v Latvijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Slovenska vojska | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Trenutno poteka pregled opremljenosti in usposobljenosti kontingenta 46 pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki bo odšel na misijo Nata Okrepljena prednja prisotnost v Latvijo, je danes dejal predstavnik vojske za odnose z javnostmi Simon Korez in zagotovil, da bo kontingent odšel v Latvijo pravočasno, kljub nekaterim bolniškim odsotnostim vojakov.

Časnik Večer je v torek na spletu pisal, da vod, ki bi moral oditi v Latvijo, ne izpolnjuje zahtevanih operativnih zmogljivosti, ker je preveč pripadnikov na bolniški. Med razlogi za odsotnost vojakov so navedli, da ministrstvo za obrambo še vedno ni jasno definiralo višine plače za sodelovanje v misiji v Latviji.

Korez je danes v izjavi na ministrstvu pojasnil, da trenutno vse poteka v skladu z načrtom priprav pred napotitvijo. Marca so začeli s pripravami, minuli petek pa bi sicer morali začeti s preverjanjem končne operativne sposobnosti kontingenta, a so morali preverjanje preložiti, saj je bilo prisotnih manj kot 90 odstotkov od 46 članov kontingenta. Pogoj za začetek preverjanja je namreč najmanj 90-odstotna prisotnost.

"Bolniška je pravica posameznika"

Kot je pojasnil, so manjkajoči vojaki odsotni zaradi bolezni, kar pa ni presenetljivo, saj ima veliko članov kontingenta mlade družine. "Ne bi bilo primerno špekulirati, bolniška je pravica posameznika," je dejal Korez.

Pričakujejo, da se bodo vojaki že kmalu vrnili na delo, če pa temu ne bo tako, imajo tudi rezervo 12 pripadnikov SV. Do predvidoma 13. junija nameravajo v Latvijo poslati predhodnico in do konca junija še ostale pripadnike kontingenta. Izrazil je prepričanje, da bodo v Latviji izvedli uspešno polletno misijo.

Vlada bo plače potrdila do 18. maja

Mediji so med drugim poročali, da vojaki niso prepričani o napotitvi v Latvijo predvsem zaradi nerazrešenega vprašanja okoli plačila. Korez je potrdil, da vojaki še vedno nimajo potrjene uredbe o plači za misijo, a da naj bi jo vlada potrdila do 18. maja.

Po predlagani uredbi, ki bo, kot pravi Korez, najverjetneje potrjena, naj bi vojaki na misiji v Latviji poleg svoje osnovne plače dobili dodatek za nevarnost na območju delovanja v višini do 500 evrov, dodatek za nevarne naloge v višini 1000 evrov, podčastniki in častniki pa še dodatek za vodenje v višini do 500 evrov. Kot je pojasnil, bo mesečna plača vojaka z osnovo in dodatki znašala predvidoma do 3000 evrov neto. Podčastniki in stotniki pa imajo višjo osnovno plačo.

Dodatno jim lahko odobrijo še različne dodatke, ki so odvisni od vrste misije in pogojev dela na misiji. Vse dodatke bo do konca maja določila ministrica za obrambo Andreja Katič, potem ko bo vlada potrdila uredbo, je dejal Korez.

Ne spreglejte