Torek,
25. 8. 2020,
16.24

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 boni Zdravko Počivalšek turistični boni

Torek, 25. 8. 2020, 16.24

3 leta, 8 mesecev

turistični boni

Slovenci porabili že več kot pol milijona bonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

slovenska obala, Piran, Portorož | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V prvih dveh mesecih je bilo skupno unovčenih več kot pol milijona bonov v skupni vrednosti 67,8 milijona evrov. Največ turističnih bonov je bilo unovčenih v občini Piran, sledijo pa ji Kranjska Gora, Bohinj, Izola in Brežice.

V nedeljo je bil dosežen mejnik, saj je bilo pri turističnih ponudnikih unovčenih več kot 500 tisoč turističnih bonov, je v izjavi za medije danes poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "V dobrih dveh mesecih od uvedbe ukrepa je bila unovčena že četrtina vseh bonov, rezerviranih pa jih je še dodatnih 30 tisoč," je dejal, poroča STA.

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od 19. junija do nedelje unovčenih 511.554 turističnih bonov v skupni vrednosti 69,8 milijona evrov.

Povprečna vrednost unovčenih bonov na dan je skoraj 1,1 milijona evrov, najvišja dnevna unovčena vrednost pa je bila prav to nedeljo, in sicer nekaj manj kot 2,2 milijona evrov. Povprečna vrednost unovčenega bona je bila do zdaj 136,43 evra, povprečna starost upravičencev, ki so bone izkoristili, pa 38,4 leta. V več delih je bone uporabilo 79.340 upravičencev, 55.754 upravičencev v povprečni starosti 64,3 leta pa je bon preneslo na družinske člane.

Jelko Kacin
Novice Število vnesenih okužb iz tujine se postopno znižuje #video

Slovenci odkrili marsikateri skriti kotiček države

Počivalšek je v izjavi v Ljubljani poudaril, da so turistični boni letos rešili poletno sezono za marsikaterega turističnega ponudnika oziroma da so številnim ponudnikom ti boni omogočili obstoj po epidemiji koronavirusa. Prav tako je minister prepričan, da si brez turističnih bonov marsikdo ne bi mogel privoščiti dopusta.

Poraba bonov | Foto: FURS Foto: FURS

Po zaslugi turističnih bonov bodo Slovenci, kot verjame Počivalšek, tudi odkrili marsikateri, doslej še skriti kotiček Slovenije, ki bo torej v prihodnje bolj prepoznaven in bolj obiskan, poroča STA.

Kampiranje na Hrvaškem
Novice Na Hrvaškem je ostalo več kot 30 tisoč Slovencev

Počivalšek: Odnesli smo jo bolje kot primerljive države

Glede letošnje poletne sezone je minister poudaril, da smo jo "odnesli bolje kot primerljive države". Doseženih številk pa ne bi mogli doseči, če ne bi pod nadzorom držali epidemiološke situacije, je poudaril. Turistične ponudnike je pozval, naj bodo v svoji ponudbi tudi v prihodnje inovativni pri zagotavljanju varnosti oziroma zdravja, da se bodo v državo v večjih številkah kmalu znova vrnili tudi tuji gosti.

Glede možnosti podaljšanja veljavnosti bonov tudi v prihodnjo pomlad je Počivalšek izpostavil, da so napori trenutno usmerjeni v spodbujanje ljudi, da turistične bone porabijo do konca leta. "Če bo treba sprejemati kakršnekoli dodatne ukrepe, pa verjemite, da jih bomo pravočasno sprejeli," je dodal, poroča STA.