Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
14.01

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

poplave donacija GEN

Petek, 15. 12. 2023, 14.01

4 mesece, 1 teden

Skupina Gen v sklad za obnovo prispevala milijon evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
GEN-i

Skupina Gen je v proračunski sklad, ki ga je vlada ustanovila za financiranje obnove po letošnjih poplavah, prispevala en milijon evrov. "Kot eden vodilnih predstavnikov energetske panoge v Sloveniji, zavezani okoljski trajnosti in družbeni odgovornosti, smo se v Skupini Gen takoj odzvali pozivu na pomoč prizadetim v poplavah," so sporočili.

Za donacijo v proračunski sklad so se v skupini Gen odločili ob uspešnem poslovanju v letošnjem letu. Poleg donacije so v skupini sprejeli tudi nekaj drugih ukrepov v pomoč po avgustovski ujmi, med drugim so vsem 19 gasilskim zvezam, ki delujejo ob porečju Save, skupno podelili 190 tisoč evrov za nakup nove opreme, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Zaposleni v skupini so ob tem prostovoljno pomagali pri čiščenju prizadetih območij, njihove družbe so prispevale opremo, potrebno pri neposrednem odpravljanju posledic poplav, prihodnje leto pa bodo 22 v poplavah prizadetim šolam omogočili brezplačen prevoz in obisk njihovega interaktivnega multimedijskega centra Svet energije v Krškem, so nanizali. V znak solidarnosti so se v družbi Gen odpovedali novoletnim poslovnim darilom in sredstva podarili v humanitarne namene, so dodali.

Ob letošnjih poplavah se je sicer po navedbah skupine Gen znova izkazalo, kako pomembno vlogo imajo ob naraslih vodah urejeni vodotoki.

"V Posavju smo po zaslugi niza hidroelektrarn na spodnji Savi učinkovito obvladovali narasle vode, razen na območju, kjer bi morala stati HE Mokrice. Zato je izgradnja te zadnje HE v nizu pomembna tako z vidika zagotavljanja poplavne varnosti kot z vidika dodatne proizvodnje brezogljične električne energije in optimalnega obratovanja celotne verige," so prepričani.

Boštjančič pozval k donacijam

Na posebnem računu državnega proračuna od donacij fizičnih in pravnih oseb iz Slovenije in tujine se je do tega tedna nabralo 2,3 milijona evrov, je po četrtkovi seji vlade sporočil finančni minister Klemen Boštjančič.

Klemen Boštjančič
Novice Boštjančič po sprejemu zakona o obnovi v bran dodatnih javnofinančnih virov

Boštjančič je ob tem vse, ki želijo ali lahko dodatno prispevajo sredstva za obnovo, tako podjetja kot fizične osebe, znova pozval k doniranju. Pri tem je spomnil, da so donatorji do konca tega leta upravičeni do dodatnega znižanja davčne osnove za donirana sredstva, poleg že veljavne davčne olajšave za donacije.

Ne spreglejte