Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
19.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

sindikati javnega sektorja varčevalni ukrepi stavka Milojka Kolar Celarc Boris Koprivnikar Branimir Štrukelj Jakob Počivavšek

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 19.05

6 let, 7 mesecev

Sindikati zahtevajo sprostitev vseh varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Sindikati javnega sektorja želijo sprostitev vseh varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu, kar bi pomenilo dodatnih 215 milijonov evrov. Ob sporazumu z zdravniškim sindikatom Fides namreč menijo, da so se pojavile nove okoliščine. Kot je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, bo s tem seznanil vlado, ki bo odločila o tej zahtevi.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer danes sindikatom javnega sektorja predstavila sporazum, ki ga je nekaj ur prej podpisala z zdravniškim sindikatom Fides. Očitno pa jih ni prepričala, saj so danes zaostrili pogajalska izhodišča in se vrnili na začetek.

"Dogovor z javnim sektorjem je nujen za dobro te države, tudi sindikatov," meni minister za javno upravo Boris Koprivnikar. | Foto: Bor Slana "Dogovor z javnim sektorjem je nujen za dobro te države, tudi sindikatov," meni minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: Bor Slana

"Zadeve so veliko preresne, da bi se zanašal na občutke"

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je menil, da sindikati s pojasnili ministrice niso zadovoljni, a nad tem niti ni presenečen. Priznava pa, da je pričakoval več kooperativnosti. O zahtevi sindikatov bo odločala vlada, vse se bo dogajalo zelo hitro, je napovedal.

Na vprašanje, ali je po njegovem občutku dogovor še mogoč, je odgovoril z besedami, da so zadeve veliko preresne, da bi se zanašal na občutke. Je pa, kot je poudaril, dogovor z javnim sektorjem nujen za dobro te države, tudi sindikatov.

Branimir Štrukejl ne vidi več argumenta za vztrajanje pri ohranjanju varčevalnih ukrepov, ki so bili sprejeti ob največji krizi. | Foto: Bobo Branimir Štrukejl ne vidi več argumenta za vztrajanje pri ohranjanju varčevalnih ukrepov, ki so bili sprejeti ob največji krizi. Foto: Bobo Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po srečanju pojasnil, da glede na ravnanje in izjave na vladni strani v zadnjih dveh, treh tednih preprosto ne vidi več argumenta za vztrajanje pri ohranjanju varčevalnih ukrepov, ki smo jih sprejeli v obdobju največje krize.

"Vlada je 2. januar ponudila kot gesto"

Med drugim je spomnil, da je ne nazadnje predsednik vlade Miro Cerar rekel, da gre Sloveniji dobro, vlada pa je "ponudila tudi 2. januar kot neko gesto, ki naj potrdi take nove ekonomske okoliščine". Zato so predlagali, da se vsi varčevalni ukrepi odpravijo z začetkom prihodnjega leta. Hkrati vztrajajo, da vlada uresniči dano obljubo o odpravi anomalij za tiste z najnižjimi plačami, za kar je ponudila deset milijonov evrov.

V primeru, da dogovora ne bo in bi vlada zniževala plače z interventno zakonodajo, bodo po Štrukljevih besedah javne uslužbenke in uslužbence pozvali k splošni stavki. Navsezadnje je bilo vladno sporočilo, da je zgolj s stavko mogoče v tej državi kaj doseči ali kaj preprečiti, je ugotavljal ob izkušnjah z zdravniki in policisti.

Številni sindikati že oblikovali stavkovne odbore

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek je dejal, da so nadaljnji koraki povezani s tem, kaj bo sledilo na vladni strani. Številni sindikati so že oblikovali stavkovne odbore, pripravljenost ostaja in zelo verjetno je, da se bo v prihodnjih dneh oblikoval še kakšen.

Številni sindikati so že oblikovali stavkovne odbore, zdaj je na potezi vlada, opozarja Jakob Počivavšek. | Foto: Bor Slana Številni sindikati so že oblikovali stavkovne odbore, zdaj je na potezi vlada, opozarja Jakob Počivavšek. Foto: Bor Slana Minister sicer o morebitnem interventnem zakonu ni želel govoriti, dokler ne sprejmejo dokončnega stališča. Koalicijski partnerici DeSUS in SD, ki nasprotujeta sporazumu s Fidesom, pa sta že opozorili, da neusklajenih ukrepov v DZ ne bosta podprli. Koprivnikar pravi, da je to politično vprašanje, ki ga ta trenutek ne želi komentirati.

Na vprašanje, ali je sam zadovoljen s sporazumom s Fidesom, ni odgovoril konkretno. "Zadovoljstvo s sporazumom ni stvar moje kaprice. Bil je podpisan, kot vlada ga enotno podpiramo in ga moramo v tem okviru tudi zagovarjati," je dejal.

Ne spreglejte