Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2019,
7.21

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

5

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropski parlament Christine Lagarde brexit

Ponedeljek, 16. 9. 2019, 7.21

4 leta, 7 mesecev

Von der Leynova obljubila razpravo o imenu spornega resorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

5

Ursula von der Leyen | Srečanje vodstva Evropskega parlamenta z Ursulo von der Leyen bo v četrtek. | Foto Reuters

Srečanje vodstva Evropskega parlamenta z Ursulo von der Leyen bo v četrtek.

Foto: Reuters

Evropski parlament bo v Strasbourgu danes začel septembrsko zasedanje, na katerem bodo glavne teme brexit, imenovanje Christine Lagarde za predsednico Evropske centralne banke (ECB) in požari v Amazoniji. V središču pozornosti bo za četrtek načrtovano srečanje vodstva parlamenta z novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen brani svojo odločitev o poimenovanju novega resorja "za zaščito našega evropskega načina življenja". V uvodniku, objavljenem v več današnjih izdajah evropskih časnikov, med drugim v italijanski La Repubblici in nemškem Die Weltu, je izrazila pripravljenost na odprto razpravo o tem.

Na naziv resorja, ki ga je von der Leyenova dodelila nekdanjemu glavnemu govorcu komisije, Grku Margaritisu Schinasu, se vrstijo kritike, med drugim iz Evropskega parlamenta, nekaterih članic Unije ter organizacij za zaščito človekovih pravic, češ da odseva ksenofobno retoriko, ki jo uporabljajo skrajno desne skupine.

"Očitno je ta teden stekla razprava o pomenu in konceptu tega izraza. To je dobro. In to je razprava, ki mora ostati odprta," je v uvodniku zapisala von der Leynova.

Boris Johnson
Novice Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

Priznala je, da so besede pomembne in da je za nekatere evropski način življenja političen termin. "A ne moremo in ne smemo dovoliti, da nam drugi vzamejo jezik. Tudi to je del tega, kar smo," je dodala.

Omenila je tudi 2. člen Pogodbe o EU, da Unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava ter spoštovanju človekovih pravic, vključno s pravicami manjšin.

"Videli smo tuje sile, ki so so od zunaj vmešavale v naše volitve. In videli smo domače populiste s poceni nacionalističnimi slogani, ki so nas poskušali destabilizirati od znotraj. Tem silam ne smemo dovoliti, da ugrabijo definicijo evropskega načina življenja. Oni želijo, da bi jo razumeli ravno nasprotno od njenega pomena," je še zapisala.

Ursula von der Leyen
Novice Kdo so črne ovce v novi komisarski ekipi

Po njenih besedah bi morali biti ponosni na naš evropski način življenja v vseh njegovih oblikah in dimenzijah ter ga nenehno ohranjati, varovati in gojiti. "Zato je bilo to eno od šestih vodilnih načel v mojih političnih smernicah, ki so julija dobile podporo Evropskega parlamenta," je poudarila von der Leynova.

Poudarila je še, da je bilo za evropski način življenja treba plačati veliko ceno in veliko žrtvovati. "Tega ne bi smeli imeti za samoumevno - ni ne dano ne zagotovljeno. Dokaz je, da naš način življenja nenehno izzivajo nasprotniki Evrope tako od znotraj kot od zunaj," je še zapisala.

Evroposlanci bodo glasovali o imenovanju Lagardove na čelo ECB

Evropski poslanci bodo v torek glasovali o imenovanju Francozinje Christine Lagarde za predsednico Evropske centralne banke (ECB). Vloga parlamenta v postopku njenega imenovanja je sicer zgolj posvetovalna, njegovo mnenje pa ni zavezujoče. Lagardovo so voditelji EU izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU.

Evropski poslanci bodo v torek glasovali o imenovanju Francozinje Christine Lagarde za predsednico Evropske centralne banke (ECB). | Foto: Reuters Evropski poslanci bodo v torek glasovali o imenovanju Francozinje Christine Lagarde za predsednico Evropske centralne banke (ECB). Foto: Reuters

Predsednika ECB za osem let imenuje Evropski svet, torej voditelji članic EU. Ob tem se posvetujejo z Evropskim parlamentom in Svetom ECB, ki je že podal pozitivno mnenje. V začetku septembra jo je podprl tudi parlamentarni odbor za gospodarske in denarne zadeve. Končna odločitev voditeljev se pričakuje oktobra.

Boris Johnson
Novice Johnson primerjal Veliko Britanijo s Hulkom

Parlament naj bi bil naklonjen vnovični preložitvi brexita

O brexitu bo Evropski parlament razpravljal sredi tedna. Evropski poslanci bodo predvidoma sprejeli resolucijo z jasnim sporočilom, da EU vztraja pri varovalu za preprečitev trde meje na irskem otoku po brexitu, ki ga želi britanski premier Boris Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma.

Parlament naj bi tudi izrazil pripravljenost na podporo vnovični preložitvi brexita, če bi obstajali utemeljeni razlogi za to, na primer za preprečitev izstopa Velike Britanije brez dogovora ali v primeru volitev na Otoku. Resolucija naj bi tudi jasno opredelila, da je za morebiten izstop brez dogovora v celoti odgovorna britanska stran.

Ne spreglejte