Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2019,
7.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

5

Natisni članek

Boris Johnson brexit Jean-Claude Juncker Evropska unija

Ponedeljek, 16. 9. 2019, 7.01

4 leta, 7 mesecev

Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

5

Boris Johnson | Medtem ko je bil Boris Johnson pred začetkom pogovorov optimističen, v Bruslju ne pričakujejo preboja. | Foto Reuters

Medtem ko je bil Boris Johnson pred začetkom pogovorov optimističen, v Bruslju ne pričakujejo preboja.

Foto: Reuters

Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanskega premierja Borisa Johnsona se je danes v Luxembourgu končalo brez otipljivega napredka. Johnson tudi ni pripravil nobene uresničljive alternative severnoirskemu varovalu v sporazumu o brexitu, so sporočili iz komisije.

Jean-Claude Juncker je tudi poudaril, da je odgovornost na strani Velike Britanije, da predloži "pravno operativno rešitve, ki so kompatibilne z ločitvenim dogovorom".

Pogovori morajo postati bolj intenzivni

"Predsednik Juncker je tudi poudaril pripravljenost in odprtost komisije, da preuči, ali bi tovrstni predlogi izpolnili cilje varovala. Takih predlogov pa zaenkrat ni bilo," so še sporočili iz komisije.

Z Downing Streeta pa so sporočili, da je Johnson znova poudaril, da ne bo zaprosil za podaljšanje roka za izstop, ki je predviden za 31. oktober. "Voditelja sta se strinjala, da morajo pogovori postati bolj intenzivni in da bodo kmalu potekali vsak dan," so sporočili.

Johnson je na pogovorih tudi znova potrdil zavezanost velikonočnemu sporazumu, so dodali. Navedli so še, da je britanski premier odločen prepričati parlament v Londonu, da podpre dogovor brez zanj spornega irskega varovala.

Današnje srečanje Junckerja in Johnsona je njuno prvo, odkar je Johnson julija postal britanski premier.

Boris Johnson
Novice Johnson primerjal Veliko Britanijo s Hulkom

Johnson ni pripravljen podaljšati roka za brexit

Viri na Downing Streetu so današnje srečanje označili za del prizadevanj, v okviru katerih bi izpogajali dogovor o brexitu pred vrhom EU, ki bo 17. in 18. oktobra. Po poročanju britanskega BBC so zatrdili tudi, da Johnson ni pripravljen podaljšati roka za brexit, ki je predviden za 31. oktober.

Juncker je sicer po srečanju poudaril, da bo oktobrski vrh EU pomemben mejnik. Ostalih 27 članic povezave ostaja enotnih, so še poudarili v Bruslju. Juncker bo sicer o poteku priprav na brexit v sredo poročal tudi Evropskemu parlamentu v Strasbourgu.

 

Ne spreglejte