Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2019,
6.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

11

Natisni članek

Marjan Šarec Andrej Plenković Hrvaška arbitraža

Četrtek, 11. 4. 2019, 6.55

5 let, 1 mesec

Šarec: Plenkoviću sem povedal, kaj nas moti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

11

Intervju: Marjan Šarec | Premier Marjan Šarec je v Bruslju hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću povedal, kaj v zadnjih dneh bremeni odnose med Slovenijo in Hrvaško. | Foto Bojan Puhek

Premier Marjan Šarec je v Bruslju hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću povedal, kaj v zadnjih dneh bremeni odnose med Slovenijo in Hrvaško.

Foto: Bojan Puhek

Premier Marjan Šarec je po koncu posebnega vrha EU o brexitu v Bruslju v povezavi s prisluškovalno afero ob arbitraži sporočil, da je hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću "povedal, kaj nas moti". In sicer, da Slovenija od Hrvaške v prihodnje pričakuje, da se vzdrži neevropskih dejanj in slabih praks.

Premier Marjan Šarec tudi pričakuje, da bosta Slovenija in Hrvaška nekoč resnično v prijateljskih odnosih, saj danes težko rečemo, da smo čisto prijatelji, ker imamo še nekaj odprtih vprašanj. "Ne pomeni pa, kot so nekateri želeli prikazati, da mi ustvarjamo neke razmere in se nekaj gremo," je dejal Šarec.

Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor
Novice Petrič: Položaj Hrvaške je po razkritjih s prisluhi še manj kredibilen #arbitraža

Šarec: Pričakujemo, da bo arbitražna razsodba implementirana

"Mi smo kot suverena država izrazili nestrinjanje s takimi ravnanji. Pričakujemo, da bo arbitražna razsodba implementirana. To sem povedal Plenkoviću (Andrej Plenković, hrvaški predsednik vlade, op. p.) in je vzel na znanje," je pojasnil premier. Na vprašanje, kako se je odzval hrvaški premier, ki sicer zavrača vse očitke, je Šarec odgovoril: "Saj tudi meni ni nič priznal."

Predsednik vlade Marjan Šarec je povedal, da Slovenija od Hrvaške pričakuje, da se v prihodnje vzdrži neevropskih dejanj. Na fotografiji predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. | Foto: STA , Predsednik vlade Marjan Šarec je povedal, da Slovenija od Hrvaške pričakuje, da se v prihodnje vzdrži neevropskih dejanj. Na fotografiji predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. Foto: STA ,

Na vprašanje, ali je o tem govoril tudi s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem, je Šarec odgovoril, da sta izmenjala dve besedi o brexitu, kar je bila tokratna tema, ne pa tudi o prisluškovalni aferi v povezavi z arbitražo, saj da je Evropska komisija že povedala svoje stališče.

Šarec je sicer ob prihodu na vrh poudaril, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero v povezavi z arbitražo, saj da bi od komisije pričakoval poudarek, da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nedopustni, še zlasti, če gre na pritiske iz sosednje države.

Erjavec: Prav bi bilo, da Knovs zasliši tako Drenikovo kot Sekolca

Nekdanji zunanji minister Karl Erjavec medtem pozdravlja odločitev komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), da obudi preiskavo slovenske agentke v arbitraži Simone Drenik zaradi prisluhov v pogovoru z arbitrom Jernejem Sekolcem. Prav bi bilo, da zaslišijo tudi Sekolca, meni Erjavec, ki tudi sam pričakuje vabilo komisije. Ob tem je spet zatrdil, je ministrstvo za zunanje zadeve sprejelo vse potrebne ukrepe glede varnosti in zaščite komunikacije, Sova pa je člane projektne skupine in druge sodelavce v arbitražnem postopku poučila, kako naj delujejo.

Ludo Bammens
Novice Razkrivamo: koga je klical lobist hrvaške vlade? #arbitraža #video

Plenković o očitkih Slovenije: Gre za stalno tezo

Plenković je medtem danes v Bruslju potrdil, da sta se na kratko srečala s Šarcem. Kot je povedal novinarjem, je Šarcu spet pojasnil, da si Hrvaška prizadeva za reševanje arbitražnega spora v dvostranskih pogovorih. Na novinarsko vprašanje, ali sta se pogovarjala o kritikah Slovenije, ki Hrvaški očita nespoštovanje vladavine prava, je Plenković dejal, da to ni nič novega.

"Gre za stalno tezo. Želim si, da bi Hrvaška in Slovenija sedli za mizo in rešili težave. Veselimo se, da premier Šarec danes prihaja v Dubrovnik na srečanje 16+1 in da se bova spet malo pogovarjala," je izjavil Plenković.

Hrvaški premier je ob tem presodil, da "ni velike drame", ko gre za slovenske obtožbe na račun hrvaške vlade in obveščevalne službe o poskusu pritiska na slovenske medije in prisluškovanje. "Kmalu bodo evropske volitve in vsak mora imeti kakšno majhno temo in pokazati, kako ščiti nacionalne interese," je dejal Plenković.

Facebook, prisluškovanje
Novice So Hrvati prisluškovali slovenskim novinarjem? #arbitraža

 

Ne spreglejte