Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2016,
11.23

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

Romi Policija napad

Četrtek, 17. 11. 2016, 11.23

7 let, 5 mesecev

Romi pretepli župana Črenšovcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Foto: STA

Skupina občanov iz romskega naselja Kamenci je v nedeljo v gostišču pretepla črenšovskega župana Antona Törnarja, znesli pa naj bi se tudi nad njegovim prijateljem. Törnar pravi, da taki dogodki zelo negativno vplivajo na odnose med romsko skupnostjo in večinsko populacijo.

Sodelovanje črenšovskega župana Törnara in občine z romskim naseljem Kamenci, ki je del občine Črenšovci, je bilo zgledno in ves čas vzor, kako je treba pomagati Romom, zato je nedeljski dogodek tudi župana zelo presenetil in razžalostil.

Župan: Z Romi smo imeli vedno dobre odnose

"Na odnose vsekakor to ne bo vplivalo pozitivno, ker se človek iz takih dogodkov nauči marsikaj. To, kar so Romi zdaj naredili meni in kar so v preteklosti nekaterim drugim, bo zelo odmevalo v javnosti ter negativno, zelo negativno vplivalo na odnose med romsko skupnostjo in večinsko populacijo, prepričan sem o tem. To je za vse velik korak nazaj," je za STA povedal Törnar.

Župan je poudaril, da so imeli ves čas dobre odnose, v naselju Kamenci pa so skupaj izvajali več najrazličnejših projektov. V nasprotju s številnimi romskimi naselji imajo infrastrukturo popolnoma urejeno, omogočeno jim je povsem normalno življenje, dali pa so jim tudi možnost, da kaj dodatno zaslužijo, zlasti s turizmom.

Na Policijski upravi Murska Sobota so pojasnili, da preiskava dogodka še ni končana. Za zdaj so ugotovili, da je kršitelj s pestjo udaril gosta lokala v obraz, ta pa se je lažje poškodoval. Kršitelja bodo kazensko ovadili zaradi povzročitve poškodbe.

Rom napadel tudi župana občine Škocjan

Romska svetnica iz naselja Kamenci Meri Horvat o zadevi še noče govoriti, ker želi slišati vse vpletene, povedala pa je, da bodo imeli nocoj sejo vaškega odbora, na kateri pričakujejo tudi župana.

Podoben napad je 25. oktobra doživel župan občine Škocjan Jože Kapler. Napadel ga je 18-letni moški iz Dobruške vasi. Kapler je takrat povedal, da je bil to napad na občino oziroma na njeno prebivalstvo. Po njegovem mnenju je potreben dialog z Romi, zadev pa ne gre reševati s pestmi.

Ne spreglejte