Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
16.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MOL tržnica civilna iniciativa

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 16.21

5 let, 2 meseca

Protestni shod proti gradnji parkirne hiše pod tržnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski svetniki so podprli akt o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo garažne hiše pod osrednjo tržnico, ki je podlaga za pripravo javnega razpisa.

Medtem ko nekateri menijo, da garažna hiša na tem mestu ni potrebna, da za vse dele projekta ni javnega interesa in da je akt preveč ohlapen, so drugi prepričani, da bo to pridobitev za mesto.

Svetniki niso podprli predloga Mojce Kucler Dolinar Večina svetnikov ni podprla predloga za umik obravnave akta z dnevnega reda, ki ga je predlagala Mojca Kucler Dolinar (NSi). Kot je pojasnila, namreč obstaja vrsta pomislekov - od arheoloških, etnoloških, arhitekturnih do pravnih in ekonomskih. Tudi mnenje ministrstva za finance po njenih besedah kaže na vsebinsko in pravno nedodelano obliko predlaganega akta. V mnenju namreč navajajo, da več določb ni natančno opredeljenih in da iz akta izhaja, da zasebni partner ne bo opravljal storitev v javnem interesu, kar nakazuje, da gre tu za javno naročilo.

Pred začetkom seje ljubljanskega mestnega sveta, na kateri so obravnavali omenjeni akt, pa je Civilna iniciativa Tržnice ne damo pripravila protest. Kot je v nagovoru okoli sto zbranim poudarila Marinka Kurilić iz iniciative, bi bila boljša alternativa tržnica pod grajskim hribom. Z gradnjo naj bi uničili arheološke ostanke Ob naštevanju argumentov proti garažni hiši pod ljubljansko tržnico je Kurilićeva omenila tudi, da bi bil ta prostor med gradnjo razkopan in bi bila tržnica razseljena po različnih koncih, z gradnjo pa bi uničili tudi arheološke ostanke na tem prostoru. Kot dokaz je navedla prenovljen Kongresni trg, kjer je bilo po njenih besedah ob gradnji podzemne garažne hiše narejene več škode, kot je vredna garaža sama. Kot pojasnjuje, so okoliške stavbe razpokane, kletne prostore pa zaliva voda. "Narod brez kulturne dediščine ne obstaja kot narod," je dejala Kurilićeva.

Alternativna lokacija v grajskem hribu V civilni iniciativi kot alternativo predlagajo drugo lokacijo za garažno hišo, in sicer v grajskem hribu. Tam namreč ni arheologije, tržnica pa bi lahko ves čas gradnje nemoteno delovala, so prepričani.

Janković: Poskušali so vse, kar zakonodaja dovoljuje Župan Zoran Janković je v izjavi za medije dejal, da imajo pravico, da se zbirajo, in ob tem dodal, da so dostojanstveni. Sicer pa je po njegovih besedah njihovo nasprotovanje "mimo vsake mere dostojanstva in razuma". Kot pravi župan, so v zadnjih štirih letih "poskušali vse, kar zakonodaja dovoljuje", šli so na upravno sodišče, na ustavno sodišče in v poskus referenduma.

Začetek gradnje jeseni? Po izbiri zasebnega partnerja v projektu jeseni bi se takrat lahko začela tudi gradnja, je dejal Janković. Ta bo po njegovih napovedih trajala dve leti.

Poleg garažne hiše tudi ureditev okolice Predmet novega javno-zasebnega partnerstva, ki ga bodo obravnavali svetniki, sta poleg izgradnje podzemne garaže pod tržnico tudi ureditev Vodnikovega trga nad njo in dograditev Mahrove hiše. Projekt pa se lahko razširi z gradnjo garaže pod Krekovim trgom in ureditvijo trga. Po koncu gradnje si bodo etažno lastnino razdelili. V javni del projekta sodijo ploščad Vodnikovega trga, kjer bo še naprej zunanja tržnica, prostori pokrite tržnice v Mahrovi hiši in javni del garažne hiše. Ljubljanska občina bo v projekt vložila večji del Mahrove hiše in zemljišča za izgradnjo garaž.

Ne spreglejte