Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2024,
10.05

Osveženo pred

1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

noad prometna varnost Pravnik na dlani odvzem vozniškega dovoljenja vozniški izpit prometna nesreča PR članek

Ponedeljek, 25. 3. 2024, 10.05

1 mesec

Prometna nesreča in posledično izguba izpita? Ne odlašajte in rešite zadevo še danes!

Oglasno sporočilo

Prometna nesreča je nepričakovan dogodek. Zakon o pravilih cestnega prometa jo jasno opredeljuje, gre za nesrečo na javni ali nekategorizirani cesti, v kateri je bilo udeleženo vsaj eno premikajoče se vozilo in je v njej najmanj ena oseba umrla, se telesno poškodovala ali pa je nastala materialna škoda.

prometna nesreča_naslovna (2)_1200 | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

Vzrok, da se zgodi nesreča, je lahko že trenutek nepazljivosti ali pa celo prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc ter drugi prometni prekrški.

Kako ravnati, ko se zgodi prometna nesreča?

Dolžnost vsakega izmed nas je, da pomaga drugemu. Ne le, da je to naša etična zaveza, temveč lahko ima opustitev pomoči tudi pomembne pravne posledice in je tako sankcionirana. Če opazite ali ste udeleženi v prometno nesrečo, ki je obsežnejša od manjše materialne škode, morate najprej pravilno ravnati. Prvo pravilo je, da ohranite mirne živce. Ustavite svoje vozilo in preverite, ali so vsi udeleženci v redu. Območje zavarujete ter tako poskrbite, da se ne zgodi še večja nesreča. Če je kdo od udeležencev lažje ali huje poškodovan, pokličete številko 112 – center za obveščanje. Operater se bo na podlagi podatkov odločil, ali bo na kraj nesreče poslal reševalce, policijo in gasilce.

Po vsaki prometni nesreči se lahko pojavijo številna vprašanja. Za vas je tu pravna pomoč Pravnik na dlani – izkušen pravni strokovnjak, ki je ugoden, temeljit in zaupljiv. Pokličite 01 280 8000 še danes!

Kdaj moramo poklicati policijo?

Najprej morate oceniti, v katero kategorijo se prometna nesreča uvršča, saj je od tega odvisno, ali morate poklicati policijo ali ne. Poznamo naslednje kategorije.

1. kategorija: prometna nesreča, v kateri je nastala zgolj materialna škoda z manjšimi poškodbami na okolju, stvareh ali vozilu, kot so odrgnine, vdrtine, praske, podvozje avtomobila in motor pa nista poškodovana.

2. kategorija: prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba lahko telesno poškodovana.

3. kategorija: prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba hudo telesno poškodovana.

4. kategorija: prometna nesreča, v kateri je kdo umrl ali je za posledicami umrl 30 dni po nesreči.

V primeru nastanka prometne nesreče prve kategorije so udeleženci dolžni svoja vozila čim hitreje umakniti s ceste. V nasprotnem primeru se lahko kaznujejo z globo v višini 160 evrov. V primeru prometne nesreče prve kategorije ni treba obvestiti policije, saj lahko udeleženca evropsko poročilo izpolnita sama in tako rešita stvari.

prometna nesreča_banner | Foto:

V primeru nastanka prometne nesreče druge, tretje ali četrte kategorije je obvestitev policije obvezna. Prav tako jo obvestite, če se s povzročiteljem ne morete dogovoriti o krivdi ali če povzročitelj ne želi priznati krivde, je naredil prekršek ali je pod vplivom nedovoljenih substanc. Pristojne organe lahko o nesreči obvesti tudi tretja oseba, ki v njej ni bila udeležena.

Je posledica prometne nesreče izguba izpita?

Če ste kot povzročitelj prometne nesreče prejeli dovolj kazenskih točk in jih tako presegli 18, sledi izguba izpita. Organ, pristojen za prekrške, sodišču predlaga začasni odvzem (dokler ne pride na vrsto za ugotavljanje trajnega odvzema izpita). Ta nelagodni položaj vam lahko pomaga rešiti Pravnik na dlani. Izkušeni pravni svetovalci vedo, kakšni so postopki pridobitve odvzetega izpita, predvsem pa vedo, kako mora biti predlog za vrnitev izpita prepričljivo sestavljen.

Pravnik na dlani ima več kot 95-odstotno uspešnost pri postopku vrnitve izpita. Ne odlašajte, saj vas lovijo roki, ki jih ne smete zamuditi! Pokličite Pravnika na dlani in si zagotovite vrnitev odvzetega izpita! Na voljo smo vam vsak delovnik med 8. in 20. uro.

Ko prejmete odločbo o začasnem odvzemu izpita, lahko s predlogom zaprosite, da se vam vozniško dovoljenje tudi začasno vrne. To pomeni, da lahko vozite do trenutka, ko bo sodišče sprejelo odločitev o morebitnem trajnem odvzemu izpita. Ko sodišče sprejme odločitev glede vašega primera, izda odločbo. Če je prekršek resen, lahko z odločbo določi trajni odvzem izpita. Sledi obdobje 15 dni, ko imate možnost, da sodišču predložite Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. V tej zahtevi sodišču predlagate, da prekinitve vozniškega dovoljenja ne izvede takoj, ampak vam namesto tega naloži rehabilitacijske ukrepe in določi preizkusno dobo, v kateri boste lahko dokazali, da odvzem vozniškega dovoljenja ni potreben. 

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA D.O.O.

Ne spreglejte