Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
14.07

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

7

Natisni članek

Igor Bavčar Istrabenz sojenje zapor

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 14.07

5 let

Prodaja delnic Intereurope: Tožilstvo za Bavčarja zahteva dve leti in pol zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

7

Igor Bavčar | Tožilstvo za Igorja Bavčarja zaradi domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope predlaga dve leti in pol zapora. | Foto Matej Leskovšek

Tožilstvo za Igorja Bavčarja zaradi domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope predlaga dve leti in pol zapora.

Foto: Matej Leskovšek

V sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope so bile na vrsti zaključne besede. Tožilstvo za Bavčarja predlaga dve leti in pol zapora, za Golubića pa dve leti.

Istrabenz je leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je imela z Banko Celje sklenjenega Maksima Holding ter se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz. Istrabenz naj bi delnice preplačal za 3,7 milijona evrov, za kolikor naj bi bilo podjetje po prepričanju tožilstva tudi oškodovano.

Igor Bavčar
Novice Sodišče v tožbi za ugotovitev Bavčarjevega premoženja pritrdilo državi

Tožilka: Krivda Bavčarju in Goluboviću je v celoti dokazana

Tožilka Mateja Jadrič Zajc je danes poudarila, da je bila krivda obtoženima v celoti dokazana. Pri samem poslu nakupa delnic je tako šlo za povsem neutemeljeno izgubo za Istrabenz, pri čemer izstopa kazenska odgovornost Igorja Bavčarja, saj je bil edini član uprave in je tudi podpisoval vse pogodbe. Motiv za prikrit dogovor med obtoženima in za zavestno oškodovanje Istrabenza tožilka vidi v ekonomski povezanosti Maksime Holdinga in samega Bavčarja prek podjetij, ki jih je ta obvladoval.

Zagovornik Igorja Bavčarja je poudaril, da tožilstvo ni dokazalo dogovora med Bavčarjem in nekdanjim predsednikom uprave Maksime Holdinga Miroslavom Golubovićem. | Foto: STA , Zagovornik Igorja Bavčarja je poudaril, da tožilstvo ni dokazalo dogovora med Bavčarjem in nekdanjim predsednikom uprave Maksime Holdinga Miroslavom Golubovićem. Foto: STA ,

Bavčar, ki v zaporu na Dobu že prestaja večletno zaporno kazen zaradi kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Istrabenza, je v dopolnitvi svojega zagovora poudaril, da iz izpovedi vseh zaslišanih prič izhaja, da sam ni vodil inkriminiranega posla, pač pa je kot predsednik uprave zgolj podpisal dokumente, pri čemer je zaupal odgovornim za finančne zadeve v Istrabenzu. V prvi vrsti sta bila to po njegovih besedah Srečko Kenda in Kristjan Sušinski.

Igor Bavčar
Novice Igor Bavčar se je znašel v novem sodnem postopku

Bavčarjev odvetnik: Tožilstvo ni dokazalo dogovora med Bavčarjem in Golubovićem

Da je vse omenjene aktivnosti dejansko vodil Kenda, po Bavčarjevem prepričanju dokazuje tudi elektronska korespondenca, ki jo je predložil sodišču. Sicer pa je Bavčar prepričan, da se poskuša kriminalizirati vse v zvezi z njim in da je tožilstvo pri poroti skušalo ob pomanjkanju dokazov proti njemu ustvariti določen vtis krivde.

Bavčarjev zagovornik Aljoša Dežman je dodatno poudaril, da tožilstvo ni nikjer dokazalo obstoja dogovora med Bavčarjem in Miroslavom Golubićem, še manj pa za tožilstvo sporna pogodba izkazuje naklep, ki bi bil potreben za dokaz kaznivega dejanja.

Teza obrambe je, da je bil posel dejansko namenjen financiranju Istrabenza. Golubićeva zagovornica Anka Kozamernik je izrazila začudenje, da tožilstvo po izvedenih dokazih ni umaknilo obtožnice. Pri sporni pogodbi po njenih besedah ni šlo za terminski posel, ampak za prikrito financiranje Istrabenza, ki ga je izvajala Banka Celje. Ta primorskega holdinga zaradi kreditne izpostavljenosti ni mogla več kreditirati.

Novice Igor Bavčar od včeraj v zaporu #video

Sodbo bodo razglasili v torek opoldne

Pri prikritem financiranju in davčnem ščitu, ki sta bila uporabljena v tem primeru, je tako Istrabenz dejansko zgolj dobil 14-milijonsko posojilo, pri čemer Istrabenz ni utrpel škode, pregon za navedena kazniva dejanja pa je zastaral. Da gre pri obtožbi za konstrukt in da je sam zgolj izvrševal posle drugih, je poudaril tudi Golubić. Razglasitev sodbe na koprskem sodišču bo v torek opoldne.

Ne spreglejte