Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2024,
15.33

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Zoran Janković Anja Bah Žibert kanal C0

Torek, 19. 3. 2024, 15.33

1 mesec, 1 teden

Preiskovalna komisija DZ glede kanala C0 Jankovićevi sodelavki očita krivo pričanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Predsednica preiskovalne komisije DZ glede projekta kanal C0 Anja Bah Žibert bo uslužbenko ljubljanske občine Špelo Mazej naznanila organom pregona. Očita ji krivo pričanje, saj da je pred komisijo zatrdila, da nikoli ni ravnala po navodilih župana Zorana Jankovića, posnetki, ki jih je pridobila komisija, pa kažejo ravno nasprotno.

Mazejeva je bila po pojasnilih Bah Žibertove zaslišana na podlagi informacij, da je prihajala na domove posameznih lastnikov zemljišč ob trasi kanala C0 in se z njimi pogovarjala o interesih Mestne občine Ljubljana (Mol) in na drugi strani interesih lastnikov.

"Dejstvo je, da smo na preiskovalni komisiji gospo Špelo Mazej konkretno spraševali o njenem ravnanju, o njenih aktivnostih in vsem preostalem, kar je povezano z njenim delom in seveda s preiskovalno komisijo," je izpostavila Bah Žibertova.

Na zaslišanju je Mazejeva po besedah predsednice komisije zatrdila, da nikoli ni delala po navodilih župana Zorana Jankovića, posnetki, ki jih je komisija pridobila, pa kažejo ravno nasprotno. "Gospa ne samo da je ravnala po navodilih župana Jankovića, ampak ga je o tem vseskozi sproti obveščala," je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka SDS.

"Gospa se je pravzaprav obnašala kot branjevka. To ne bi bil problem, če bi delala za svoj denar, to je počela za javni denar. Dogovarjala se je, koliko bi lahko za kakšno zemljišče plačali oziroma kakšna je vrednost," je dejala.

Kanal C0
Novice Uslužbenka občine priznala, da so skušali postopke gradnje kanala C0 pospešiti

Preiskovalna komisija od dveh lastnikov zemljišč prejela obremenjujoče zvočne posnetke

Bah Žibertovi se zdi "izjemno sporno" tudi to, da je Mazejeva govorila o tem, da bodo lastniki zemljišč prejeli odškodnino, če se odpovedo zakonski možnosti, da se udeležijo razprave na upravnih enotah, "se pravi, ne da gre za odškodnino za rabo zemljišč, ampak za odškodnino, če se odpovedo zakonski možnosti braniti svoje". Poslanka SDS je izpostavila tudi, da je Mazejeva vnaprej vedela, da bo neko gradbeno dovoljenje izdano.

Posnetke, na podlagi katerih se je Bah Žibertova odločila za naznanitev kaznivega dejanja, je komisija pridobila od dveh lastnikov zemljišč, očeta in sina. Gre za tri posnetke, iz katerih, kot je ponovila Bah Žibertova, izhaja, da je Mazejeva delovala po pooblastilu župana.

"Dogovarjala sta se o tem, koliko je pripravljen župan dati javnega denarja za neko zemljišče, se pravi zunaj neke cene in pogodbe. Najprej se dogovorimo, potem bomo pa kaj podpisali," je povzela poslanka.

Bah Žibertova upa, da se bodo pristojni organi pregona odzvali, "kot je treba".

"Gre za še eno v nizu ravnanj in delovanj Mestne občine Ljubljana z Zoranom Jankovićem na čelu, ki od odgovorne države terja, da se gradnja tega kanala nemudoma ustavi in da se razčistijo vse zadeve. Tako pač ne gre, sicer imamo uzurpacijo nekega župana nad celotno državo," je bila kritična.

Komisija ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 in suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

Povezovalni kanal C0 bo povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo ter je del 111 milijonov evrov vrednega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljansko polje, za katerega je Slovenija prejela tudi evropska sredstva in bi moral biti končan do leta 2021.

Kanal C0
Novice "Kanal C0 je nepotreben gradbeni objekt"
Ne spreglejte